Dramatický boj o post lídra skupiny, Česi si prvé miesto nezaistili

Českí hokejisti prehrali v utorok v predposlednom zápase A-skupiny MS s Kanadou 3:4 po predĺžení.
  • Zdroj: TASR/AP

Českí hokejisti prehrali v utorok v predposlednom zápase A-skupiny MS s Kanadou 3:4 po predĺžení.

FOTOGALÉRIA: Kanada - Česko

Zámorský tím z kolísky hokeja získal prvenstvo v pražskej vetve a čakal už len niekoľko minút na svojho súpera zo 4. miesta z ostravskej skupiny. Stal sa ním slovenský tím a štvrtkový zápas štvrťfinále sa odohrá v Prahe.

Čechom výsledok nedal definitívu pred neskorovečerným duelom Fínsko - Švajčiarsko. V prípade víťazstva za tri body by na druhom mieste pred nimi skončili Švajčiari.

A-skupina:
Kanada - Česko 4:3 po predĺžení (0:0, 0:0, 3:3 - 1:0)
Góly:
42. Cozens (Power, Paul), 52. Mercer (Severson), 56. Hagel (Tavares, Dubois), 64. Cozens - 50. Kubalík (Nečas, Sedlák), 57. Palát (Špaček, Červenka), 59. Červenka (Nečas, Špaček). Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Kaukokari (Fín.) - Briganti (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:2 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 1:0, 17.314 divákov.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, Tanev - Bedard, Paul, McCann - Mangiapane, Cozens, Bunting - Dubois, Tavares, Hagel

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, Špaček - Patrňák, Zacha, Červenka - Kaše, Sedlák, Palát - Nečas, Kämpf, Kubalík - Flek, Tomášek, Beránek

Oba tímy nasadili skvelé tempo a najmä Česi pôsobili mimoriadne aktívne. Vydržali v tom počas celej tretiny, hoci bolo zrejmé, že nové formácie sa po príchode troch superposíl z NHL potrebujú zohrať. Priebeh bol vyrovnaný, Česi mali viac pološancí, ale v záverečnej minúte prvej časti aj šťastie, keď Severson v tutovej pozícii trafil žŕdku.

Po prestávke sprvoti dominovali Kanaďania, ale herný obraz bol všeobecne rozkúskovaný, lebo domáci výber kopil nepresnosti v rozohrávke. Tavares tesne minul nekrytý v dorážke pred Dostálom, po skvelom ťahu Pastrňáka pre bránkou puk do odkrytej tretiny bránky nezasunul Červenka a zápas sa po desiatich minútach opäť dostal do tempa.

V dueli dvoch mimoriadne vyspelých tímov s rýchlymi a pohotovými hráčmi však veľkých šancí v tesných mikrosúbojoch príliš nepribúdalo. Až na začiatku tretej tretiny javorový list udrel v presilovke, keď to parádne zohrala trojica útočníkov hneď po buly. Čechom dochádzala para, súper neustále hrozil a zároveň si strážil vedenie i výhodné prvenstvo v skupine.

Lenže hoci protivník nehral dobre ani svoju presilovku od 48. minúty, v jej úplnom závere Nečas parádne krížom prihral Kubalíkovi a jeho príklep znamenal 1:1. Onedlho Česi zahrali zle pozične vo vlastnom pásme a Mercer dostal zámorský tím opäť do vedenia. Záver zápasu bol divoký dianím i gólmi, podobne predĺženie, v ktorom svoj gólový formát v oslabení demonštroval Cozens.

Americký hokejista Gavin Brindley (druhý zľava) sa teší po strelení gólu na 0:2, ktorý rozhodcovia po trénerskej výzve neuznali.
Američania nám pomohli: Slováci si na MS zahrajú štvrťfinále, poznajú už aj súpera! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk