Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2014 17:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Vražda taxikára na Liptove: Mladíci si hrôzu svojho činu uvedomili, až keď z muža striekala krv!

Pred pár mesiacmi si vypočuli rozsudky a mladosť strávia vo väzení. Prečo však traja mladíci spáchali svoj hrozný čin?

Je sobota, neskorý večer, 14. decembra 2013. Okolo pol jedenástej sa na autobusovej stanici v Liptovskom Mikuláši pohybuje trojica mladíkov, obyčajných stredoškolákov s trocha dlhšími vlasmi. Nesú si ruksaky, zdá sa, že na poslednú chvíľu sa vychystali na nejaký žúr. Kamera mestskej polície ich zaznamená, ako pristupujú k voľnému taxíku, otvárajú si dvere a nastupujú. Taxík odchádza.

Mŕtvy taxikár

Krátko po polnoci zalarmoval záchranárov telefonát. Neďaleko chatovej oblasti Dúbrava pri Liptovskom Mikuláši majú ťažko zraneného človeka. Dobodaného, s rozsiahlym krvácaním. Na miesto vyráža sanitka aj polícia. Na mieste nešťastia stojí krížom cez cestu taxík, biela Škoda Octavia. Dvere sú otvorené, nejakí ľudia sa snažia komusi, kto leží na snehu, pomáhať. Záchranári zisťujú rozsah poranení. Dobodaný a dorezaný krk, tvár, ruky aj brucho. Preťaté tepny aj hltan. Aj keby prišli okamžite po zranení, zrejme by mu už nedokázali pomôcť. Do štatistiky pribudne ďalší mŕtvy taxikár, ktorý zomrel pri výkone povolania. Kto ho tak brutálne napadol? Chcel ho okradnúť o peniaze či auto, prišlo k hádke a konfliktu alebo šlo o pomstu?


Podozriví mladíci

Na druhý deň je nedeľa a kým sa skončí, bude v šoku celé Slovensko. Najprv obeť: Ivan Vojtko (†47). Len pred pár týždňami predal dom a za peniaze si kúpil nové auto. Taxikárčeniu sa venoval už jeho otec a Ivan, milovník áut, zamestnanie podedil. Bol rozvedený, s jedným synom, ktorý je už dospelý. Mal pri sebe peňaženku aj mobil, taxameter ukazoval sumu 15 eur. Zdá sa, že motívom vraždy lúpež nebola. Polícia prehľadáva okolie aj záznamy bezpečnostných kamier na autobusovej stanici v Liptovskom Mikuláši, kde mal Ivan stanovište. Už okolo poludnia majú dosť stôp, aby si mohli vyzdvihnúť podozrivých. Na mieste činu po nich zostal ruksak s náhradnými vecami na oblečenie, mesačný lístok na autobus a kus igelitu. Video záznam s poslednou jazdou taxikára Ivana ukazuje trojicu mladíkov. Onedlho má polícia aj ich mená a adresy a stačí si ich len vyzdvihnúť a vypočuť. Až potom sa ukáže, či sa z podozrivých stanú páchatelia, alebo to budú len poslední pasažieri, ktorých Ivan viezol a jeho smrť spôsobil niekto iný.

Satanisti a úchyláci?

 

V nedeľu popoludní polícia podozrivých mladíkov zadrží. Už pri prvom výsluchu sa potvrdzuje najhoršia možná verzia: ku vražde taxikára sa priznávajú všetci traja. Zatiaľ len strohé informácie sa večer dostávajú do spravodajstva. V pondelok ráno, len týždeň pred Vianocami, už celé Slovensko vie, že z brutálnej vraždy taxikára sú podozriví traja stredoškoláci vo veku 17 a 18 rokov. Nikto tomu nerozumie a mnohí ešte veria, že ide o omyl, ktorý sa rýchlo vysvetlí – prečo by mali takmer ešte deti zabíjať človeka? Ale vzápätí média zverejňujú šokujúce fotografie a obrázky zo sociálnej siete a názor verejnosti sa okamžite otočil: sú to satanisti, magori a úchyláci, zaznievalo na diskusných fórach. Na fotkách pózujú traja dlhovlasí mladíci s puškami, na väčšine obrázkov, ktoré kreslil jeden z nich, je motív šibeníc, pištolí a smrti.

Mali plán

Mladíci polícii podrobne popísali, ako prebehol zločin: taxikára si vybrali náhodne, bol práve voľný. Dali sa odviezť do chatovej oblasti, po príchode na miesto, keď šofér začal otáčať auto, sa naňho všetci traja vrhli s kuchynskými nožmi. Tí na zadných sedadlách ho bodajú do hlavy a krku, ten vedľa vytiahol kľúče zo štartéra a potom ho bodol do brucha. Taxikár sa snaží brániť, dokonca chytá za ruku jedného z útočníkov. „V tej chvíli však zbadali prichádzať iné auto. Zľakli sa, z vozidla vyskočili a ušli,“ prezradil policajný zdroj. Neznáme auto však šlo úplne iným smerom. „Vyhotovili si písomný plán vraždy s konkrétnym rozdelením úloh. Zabezpečili si kuchynské nože, náhradné oblečenie, rukavice, plachtu na zabalenie mŕtvoly i kanister benzínu na podpálenie auta aj s obeťou," uviedol policajný zdroj. Vyšetrovanie zistilo, že rovnako starý kamarát, ktorý brigádoval v McDonalde, im navrhol, aby prevádzku lúpežne prepadli. Nakreslil im podrobný plán vrátane umiestnenia trezoru a únikových ciest. Páčilo sa im to, nemali však auto a tak jeden z nich navrhol, aby zabili taxikára, ktorého auto potom použijú pri lúpeži.

Kde sa stala chyba?

Rozpor medzi činom, ktorý spáchali a tým, ako mladíkov vnímalo okolie, je obrovský. Na jednej strane mŕtvy, úmyselne surovo dobodaný človek. Na druhej strane obyčajní adolescenti, žiadni chovanci polepšovne či deti z alkoholických nefunkčných rodín. Nikto ich netýral, nevyháňal z domu, jedinou ich starosťou malo byť, aby sa dobre učili. Navštevovali stredné školy, dvaja z nich mali nadpriemerný intelekt. Pochádzali síce z rozvedených manželstiev, vychovávali ich matky, ale dá sa povedať, že vzorne. Niekde, skrátka, prišlo ku skratu, k poruche, ktorú si nikto nevšimol alebo jej neprikladal žiadny význam. Záľuba v zbraniach a bojových PC hrách, fantazírovanie o smrti a túžba urobiť niečo šokujúce sa vymkli spod ich vlastnej kontroly. Prebrali sa až vo chvíli, keď začali bodať taxikára a z neho začala striekať krv. Odrazu to nebola PC hra, ale brutálna skutočnosť. Podľa súdneho znalca ich to šokovalo tak, že z miesta činu v panike ušli.

Rozsudok

Trojici pôvodne hrozilo až 25 rokov väzenia, prípadne doživotie, mladistvým sa však v zmysle zákona znižuje trestná sadzba o polovicu. Mladíci sa ku skutku priznali a svoje konanie oľutovali. S prokurátorom uzavreli dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Alexander Majdiš a Andrej Párička ako mladiství zostanú za mrežami 12,5 roka. Ondrej Devečka, v čase vraždy plnoletý, dostal 17 rokov a 8 mesiacov, hoci nebol iniciátorom vraždy. Mladíci po vypočutí rozsudku neprejavili žiadne emócie. Keď ako tridsiatnici vyjdú z väzenia, nebudú mať žiadne vzdelanie ani sociálne skúsenosti zo života na slobode. „Vyrovnávame sa s tým stále ťažko. Dostali hornú sadzbu, viac ako 12 rokov a teraz sa pýtame, kto sa nám po tých 12 rokoch vráti domov. Akí ľudia z nich budú?" pýtal sa po vyhlásení rozsudku Andrejov otčim Jozef.

Prečo zabíjali?

V detstve zažili šikanovanie, chýbal im otcovský vzor (všetci traja boli z rozvedených rodín) a dostali sa do obdobia, keď si potrebovali zodvihnúť sebavedomie – najlepšie nejakým ráznym a šokujúcim činom. Čoho sa ľudia najviac boja? Predsa smrti. Všetci traja s ňou mali skúsenosti (úmrtia v rodine) a práve odhodlanie ukázať, že sa jej neboja, im malo zabezpečiť uznanie. Súdny znalec, psychológ Anton Heretik, vo svojom posudku konštatuje: „Príprava a samotný začiatok agresie, mohli mať u vyšetrených aj istý hyperkompenzačný charakter. Obete šikanovania sa zmenili na drsňákov... K prídavným motívom patria aj skúsenosti s bojovými počítačovými hrami. V týchto hrách je zabitie normálnym krokom, umožňujúcim postup do ďalšieho „levelu“ bez toho, že by obeť zjavne trpela. Zaskočilo ich preto obranné správanie obete a neplánované okolnosti, ktoré mohli viesť u nich k silným afektom. Všetci traja boli šokovaní striekajúcou krvou, prosebným výrazom obete a jej chrčaním. Podľa niektorých údajov začali utekať ešte skôr, ako zbadali prichádzajúce auto...“

Poučenie: To, že vaše dieťa má 17 či 20 rokov, ešte neznamená, že je dospelé, mentálne zrelé tak, aby dokázalo odhadnúť dôsledky svojich fantázií. Ak ste jeho rodič, neustále ho kontrolujte – mailovú poštu, sociálne siete či mobilný telefón. Aj vďaka týmto vymoženostiam môžete mať svoje dieťa pod kontrolou a včas vedieť, nad čím premýšľa.

Šokujúci plán vraždy

Polícia zaistila aj písomné poznatky chlapcov, ktoré popisovali ich prípravu na trestný čin. Písali si ich počas hodiny biológie. Tu je prepis plánu vraždy.

Po dokončení akcie MC bude tento dokument zničený spolu so všetkými dôkazmi... ALL COPS ARE BASTARDS".

Postup:.. sadáme si do taxíka, ktorý si vyberieme - Ondrej sedí vpredu, Šani a Andrej vzadu - necháme sa odviezť ku horárni v Dúbrave - keď zastane auto, Šani podreže vodiča a pridrží ho, Ondrej vypne motor, Andrej vytiahne igelit, položí ho ku dverám vodiča, ktorého tam vytiahne - mŕtvola vodiča skončí v kufri - vodičovi treba vziať MOBIL !!! - doklady.

1. Michal (kamarát v McDonalde - pozn. autora) musí mať službu.

2. Osobné veci - prstene, piercing ostanú doma.

3. Žiadne mená.

4. Žiadne drogy (alkohol, tráva, ciga...).

5. Nabiť vysielačky.

6. Mobily, doklady, civilné veci... ostanú v aute.

8. Vravieť čo najmenej.

9. Nájsť miesto, kde spálime auto...

10. Obzrieť kamery pri stanici

11. Zaistiť si alibi

Páchatelia

 

Alexander Majdiš (18)

Autor šokujúcich kresieb, z celej trojice najinteligentnejší. Pochádzal z rozvedenej rodiny, vychovávala ho matka. Mal výborný prospech, ktorý si zhoršil v druhom ročníku gymnázia, za záškoláctvo ho podmienečne vylúčili. Športoval, záľuba v hraní bojových PC hier, bol vodcom partie a autorom nápadu na vraždu taxikára.

 

Andrej Párička (18)

Rodičia sa rozviedli, s otčimom však vychádzal dobre. Otec mu zomrel na rakovinu, sestra ako 10-ročná pri autonehode. V škole ho šikanovali spolužiaci, po prechode na gymnázium mal priemerný prospech. Ako jediný z trojice mal priateľku, príležitostne fajčil marihuanu, tiež hrával bojové PC hry.

 

Ondrej Devečka (19)

Rodičia sa rozviedli, s otcom nevychádzal dobre. Na základnej škole ho šikanovali, mal poruchy učenia, bol trémista a držal sa skôr v úzadí. Mal depresívne stavy, najmä po tom, ako mu bratranec zomrel pri autonehode a kamarát spáchal samovraždu.

Najlepšie krimi príbehy nájdete na facebooku NČ Krimi magazínu!

(Autor ďakuje Prof. PhDr. Antonovi Heretikovi, PhD., za poskytnutie časti rukopisu knihy, zaoberajúcej sa trestnou činnosťou mladistvých.)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!