Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2024 13:28 | Správy | Politika
FotoVideo

Priority ministerstva práce: Premiér Fico a minister Tomáš vysvetlili, čo sa chystá

Opatrenia realizované Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR prekryli z veľkej časti iné politické témy a nedostalo sa im takej pozornosti, akú si zaslúžili. Na piatkovej tlačovej konferencii po ukončení spoločného rokovania s ministrom práce Erikom Tomášom (Hlas-SD) to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Fico ocenil dynamiku prijímania sociálnych opatrení, ale aj snahu rezortu o zachovanie sociálneho dialógu. Medzi priority na nasledujúce obdobie premiér zaradil schválenie 13. dôchodku, zachovanie nízkej miery nezamestnanosti a zvýšenie minimálnej mzdy na 60 % priemernej mzdy.

"Je dobré, že sa nachádzame v priemere pod štyrmi percentami, a asi všetci uznáme, že významná časť ľudí, ktorí sú nezamestnaní, sú zväčša dlhodobo nezamestnaní alebo ľudia, ktorí nemajú pracovné návyky, nemajú pracovnú disciplínu," povedal Fico. Aj vzhľadom na to, že zamestnávateľom v súčasnosti chýba pracovná sila, je podľa neho správne, že sa ministerstvo sústreďuje aj na túto skupinu ľudí.

Vyplácanie plnohodnotných 13. dôchodkov premiér označil za vlajkovú loď sociálnej demokracie ešte z čias, keď boli vládne strany v opozícii. Zákon, podľa ktorého by mali seniori dostávať navyše priemerný dôchodok v danej kategórii, je už v druhom čítaní a Fico Tomášovi sľúbil jeho podporu. Legislatíva by mala byť definitívne schválená na nasledujúcom rokovaní Národnej rady SR.


Ďalšou prioritou je podľa premiéra zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 60 % priemernej mzdy v hospodárstve. Premiér si uvedomuje, že takýto rast zamestnávateľom zvýši mzdové náklady na príplatky, no zároveň upozornil, že napríklad v práci v noci Slovensku patria popredné priečky v rámci EÚ. Je podľa neho iba otázkou dohody koaličných partnerov, ako rýchlo sa minimálna mzda v tejto výške zavedie.

Minister Tomáš doplnil, že pri minimálnej mzde sa rezort iba vracia k automatu, ktorý už bol v minulosti zavedený. "Pokiaľ by sme dodržali časový harmonogram, ktorý je navrhnutý, tak podľa nových pravidiel by sa postupovalo v roku 2025, čo by znamenalo, že nová minimálna mzda stanovená automatom, novým automatom, by platila až od 1. 1. 2026," spresnil. V takom prípade by v roku 2026 dosiahla úroveň 920 eur a v roku 2027 by už dosahovala sumu 970 eur.

Rezort plánuje podľa Tomáša organizovať okrúhle stoly k ďalšiemu opatreniu vyplývajúcemu z programového vyhlásenia vlády, ktorým by mali byť takzvané rodinné karty. Tie by podľa Tomáša mali ponúkať napríklad zľavy na tovary súvisiace so starostlivosťou o deti alebo služby, ktoré rodina potrebuje. "Všetko toto bude však, samozrejme, predmetom odborných diskusií," dodal Tomáš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky