Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2014 13:20 | Správy | Domáce správy

Čaplovič: Rezort školstva pod mojím vedením žiadal navýšiť prostriedky pre vedu

Rezort školstva pod vedením bývalého ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) žiadal navýšiť v rozpočte na rok 2015 prostriedky pre vedu a výskum.

"Rezort ešte pod mojim vedením navrhol zvýšenie finančných zdrojov na rok 2015, samozrejme aj v iných prioritných oblastiach školstva, o čom svedčia dokumenty z mája 2014, ktoré som si starostlivo odložil. Neprijal som pasívne existujúci návrh, a dnes môžem zhodne s ministrom kultúry Marekom Maďaričom konštatovať, že terajšie čísla sú v rozpore s uzneseniami vlády, schválenými materiálmi, ako aj Programovým vyhlásením vlády na roky 2012 – 2016," uviedol pre TASR Čaplovič.

Celkovo bolo podľa neho požadované zvýšenie výdavkového titulu Veda a technika o 35.706.891 eur a z toho pre Agentúru pre podporu výskumu a vývoja (APVV) 7.310.850 eur.

"Žiaľ, na moje veľké počudovanie, nielenže neboli navýšené finančné zdroje, ale naopak ešte znížené," konštatuje Čaplovič. "Slovensko, v rámci štátov Európskej únie (EÚ) sa tak dostáva do ešte väčšieho prepadliska financovania vedy a techniky, a suverénne kraľuje na konci rebríčka, nielen štátov EÚ," dodáva.

 

Čaplovič konštatuje, že sa v médiách objavili informácie o zníženom financovaní na vedu a techniku v roku 2015 a v niektorých prípadoch médiá tvrdia, že zníženie vychádza z požiadaviek samotného Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. To podľa neho vôbec nie je pravda.

"V máji 2014, rezort ešte pod mojím vedením, predložil Ministerstvu financií SR návrh na prioritné výdavkové tituly rozpočtu na roky 2015 – 2017," pripomína exminister školstva.

"Konkrétne na rok 2015 v priorite Veda a technika sme konštatovali, že rozpočet Agentúry pre podporu výskumu a vývoja (APVV) pokrýva len časť potrieb, ktoré vyplývajú z uznesení vlády SR. Z toho dôvodu sme žiadali ho navýšiť na program Horizont 2020 o 2.040.000 eur, na podporu výskumu a vývoja v malých a stredných podnikoch o 3.304.800 eur a na projekty Programu budovania personálnej infraštruktúry, najmä mladých vedcov a kolektívov, vo všetkých sektoroch výskumu a vývoja o 1.966.050 eur," vysvetľuje Čaplovič.

V oblasti stimulov pre výskum a vývoj, "v súvislosti s plnením uznesenia vlády v rozpočtovom roku 2015 s väzbou na vypísanie oznámení pre vytipované prioritné oblasti výskumu a vývoja", navrhoval podľa neho rezort školstva rozpísať prostriedky v sume 3.500.000 eur.

"Na podporu aplikovaného výskumu v rámci šiestich priorít definovaných v dokumente Poznatkami k prosperite - Stratégia výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky – RIS3 SK, bolo požadovaných 20.000.000 eur," podčiarkuje Čaplovič.

"Napokon, boli žiadané prostriedky vo výške 3.196.041 eur na zabezpečenie prístupu k elektronickým informačným zdrojom, a to prostredníctvom Centra vedecko-výskumných informácií, ako aj prostriedky na medzinárodné záväzky v oblasti vedy a techniky, najmä v rámci pripravovanej zmluvy medzi Európskou výskumnou agentúrou a SR, vo výške 1.700.000 eur," uzatvára Čaplovič.

Návrh rozpočtu na rok 2015 kritizuje aj šéf Ministerstva kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Z hľadiska kapitoly rezortu kultúry ho označil za neprijateľný. Očakáva, že sa toto číslo po rokovaniach s ministrom financií Petrom Kažimírom ešte zmení. "Chcem veriť, že vyrokujeme prijateľný rozpočet, musí to byť podstatne viac ako je tento návrh," priblížil Maďarič 22. augusta.
Ministerstvo kultúry by malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer 173 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o 10 miliónov eur menej.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Prekvapia nás na konci leta NÍZKE teploty?! Všetko môže zmeniť TENTO jav: Kedy sa tak stane
Branko Radivojevič a Juraj Slafkovský.
Radivojevič vytkol Slafkovskému jedno: Keby bol v kabíne Chára, tak...
Adele
Vytočená Adele VYNADALA fanúšikovi: Extrémne drsná NÁLOŽ pred celým publikom! VIDEO
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Slovensko sa zahraničným turistom páči: Pozrite sa, ktoré kraje boli najnavštevovanejšie
stormy weather
APOKALYPSA v Česku: Zastavená vlaková doprava, voda zaliala takmer všetko! Najhoršie ešte nekončí
Polícia v Bratislave počas víkendu riešila viacero vodičov pod vplyvom alkoholu.
Foto
Bratislavskí policajti sa zapotili: Víkend bol na podgurážených vodičov mimoriadne plodný!
Ilustračné foto
Vražedné počasie v krajine zabíja: Za 3 dni už zahynulo viac ako 50 ľudí! Strašné, čo sa tam deje
(ilustračné foto)
Opitý vodič spôsobil pred Ľubotínom nehodu: Stačil jeden manéver, zrážke sa nepodarilo zabrániť!
Na tatina myslia Katka s Alexandrom každý deň.
Foto
Katka žije s Alexandrom v biede, nemajú kúpeľňu ani záchod: Syn jej hovorí, že ju ľúbi, no ona ho nepočuje!
Na slovenskom úseku rieky Dunaj je evidovaný za posledných 24 hodín výrazný vzostup vodnej hladiny.
AktualizovanéFoto
Na Slovensko sa valí povodňová vlna, hladina Dunaja stúpa! TÁTO rieka sa už vyliala, čo bude nasledovať?
Hasiči venovali svojim kolegom Mariánovi († 43) a Lukášovi († 27) dojemný status.
Posledná rozlúčka s hrdinom: Pre pohreb hasiča obmedzia dopravu v Trenčianskych Stankovciach
V bratislavskej prominentnej reštaurácii jedla ďalšia svetová hviezda.
FotoVáš Tip
Toto už začína byť podozrivé: Ďalšia svetová hviezda v bratislavskej reštaurácii! O čo tu ide?