Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2024 11:04 | Správy | Prezidentské voľby 2024

Boj o Prezidentský palác vrcholí: Kto komu uštedrí bozk smrti? Zákulisné hry sa rozbehli!

Komu sa podarí získať dodatočnú a rozhodujúcu podporu? V hre o Prezidentský palác zostali už len dvaja kandidáti. Okrem iného sa Peter Pellegrini (48) a Ivan Korčok (59) teraz musia spoliehať na verejnú podporu od neúspešných uchádzačov, ako aj od zvučných mien z radov kolegov.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Nový Čas sa pozrel na to, kto im môže pomôcť a kto, naopak, uškodiť v podobe povestného politického bozku smrti. Aké sú názory expertov?

Smer vraj zaberie vo finále

Premiér Robert Fico zatiaľ predsedovi Hlasu v kampani výrazne nápomocný nebol. Dôvodov môže byť podľa politológa Jozefa Lenča viacero: „Nechce, aby Peter Pellegrini vyhral. Jedným z faktorov je mužská ješitnosť. Určite mu nechce zabudnúť zradu a dopriať to, aby dosiahol niečo, čo sa jemu samému nepodarilo.“ Predseda Smeru v roku 2014 kandidoval na post hlavy štátu, v 2. kole sa musel skloniť pred Andrejom Kiskom.

Osobné animozity

Je známe, že vzťah Fica s Pellegrinim sa už v základoch otriasal. Napätie medzi nimi pramenilo z faktu, že si Pellegrini v snahe opustiť potápajúci sa Smer v roku 2020 založil vlastnú stranu. Fico sa vtedy doňho riadne obul: „Národ má rád zradu, ale nenávidí zradcov!“ Počas nasledujúcich rokov si medzi sebou vymenili niekoľko ostrých odkazov. O niečom vypovedá aj fakt, že predstavitelia Smeru neprišli Pellegriniho osobne podporiť do volebnej centrály. Fico následne konečné výsledky okomentoval len vlažne a slovami, že všetko ide podľa plánu.

Lenč si myslí, že Fico víťazstvo Pellegriniho ani nepotrebuje. „Nedá mu žiadne benefity. Niekto argumentuje milosťami, ale to si vie urobiť aj zmenou trestnoprávnych kódexov alebo ovládnutím polície. Pellegrini ako prezident by dokonca mohol byť potenciálna hrozba. Mohla by sa potom rozpadnúť jedna z mála strán, ktorú môže Smer použiť ako koaličnú stranu.“ Okrem toho zdôraznil aj potrebu hľadania vnútorného nepriateľa: „Fico vyhral tieto voľby, ale aj voľby v roku 2016 vďaka tomu, že mal prezidenta, voči ktorému sa mohol vyhraňovať. A na to je Korčok vhodnejší.“

Lámanie chleba

Poslanec Smeru Dušan Jarjabek avizuje, že pred druhým kolom sa situácia otočí: „To prvé bolo len ohrievacie. Teraz sa blíži finále. Smer určite do väčšej miery podporí Pellegriniho. Treba zmobilizovať našu voličskú základňu. Keď si zrátame hlasy Smeru a Hlasu z posledných parlamentných volieb, tak je to zhruba o 300 000 hlasov viac, ako dostal Pellegrini v 1. kole.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj