Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2024 21:16 | Správy | Kultúra

Eurokomisia s obavami sleduje dianie na Slovensku: Vážny odkaz ministerke Šimkovičovej

Európska komisia (EK) pozorne sleduje kroky slovenskej vlády v oblasti médií. Uviedla to v stredu podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, informuje bruselský spravodajca TASR.

Európsky parlament v stredu tiež schválil nové predpisy na ochranu novinárov a médií v krajinách EÚ pred politickými a ekonomickými zásahmi. Jourová v rozhovore pre slovenské a české médiá upozornila, že v mene exekutívy EÚ sleduje plány na skrátené medzirezortné pripomienkové konanie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Uviedla, že ide o začiatok procesu a chce si návrh podrobne preštudovať. Ak sa navrhované zmeny podľa nej uskutočnia, tak bude možné hovoriť o konci nezávislého spravodajstva verejnoprávnych médií na Slovensku a o politickej kontrole. "Nebezpečenstvo vidím v tom, či programová rada alebo rada pre televíziu a rozhlas bude vyložene pod kontrolou straníckych orgánov, vlády a väčšiny v parlamente. Tak to nemá byť. My aj cez európsky mediálny zákon chceme práve to, aby verejnoprávne médiá zostali verejnoprávnymi," vysvetlila.

Podľa jej slov sa eurokomisia vždy, keď chce zvrátiť nejaký nepriaznivý stav v členských štátoch, pokúša o dialóg. O ten sa bude pokúšať aj s ministerkou kultúry SR Martinou Šimkovičovou, ktorú zatiaľ ešte neoslovila. "Stojím o rozhovor s pani Šimkovičovou. Budem to ponúkať, musíme o týchto veciach hovoriť," dodala.

V tejto súvislosti upozornila, že v polovici mája bude v Úradnom vestníku EÚ zapísaný európsky zákon o slobodných médiách, proti ktorému by členské štáty nemali podnikať žiadne "zásadné kroky". Podľa Súdneho dvora EÚ by už v tejto fáze vlády mali brať novú legislatívu vážne a nekonať proti nej. "Mám v rukách zákon, ktorý je na začiatku svojho pôsobenia, a chcem apelovať aj prostredníctvom médií, aby sa na Slovensku toto nestalo. V každej krajine by mali fungovať nezávislé komerčné médiá, aby bola zaistená pluralita, ale v každej krajine by malo fungovať aj to, čomu hovorím národné mediálne striebro. Niečo, na čo politika nemá dosah, čo je vysoko profesionálne a nezávislé a že to nebude stranícka propaganda," opísala situáciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj