Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2024 11:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Šimkovičová odkrýva návrh zmien v RTVS: Iný názov, povinná hymna! Studená sprcha od Machaja

Výbuch emócií a kritiky! Po tom, ako ministerka kultúry Martina Šimkovičová (52) zverejnila návrh nového zákona o verejnoprávnej televízii a rozhlase, sa strhla búrka. Opoziční politici hovoria o únose RTVS a šialenstve. Koaliční predstavitelia to zase považujú za dobré riešenie, ktoré malo už dávno prísť.

Ostré odkazy

„Snahou vládnej koalície je ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas, aby sa z nezávislých správ stali správy, ktoré budú lahodiť Robertovi Ficovi,“ uviedol poslanec za SaS Branislav Gröhling. Strana avizuje, že sa obráti aj na Európsku komisiu. Podľa PS si chce vláda ovládnutím RTVS vytvoriť vlastný propagandistický kanál. „Budú rozhodovať o programe aj o vedení - a opäť to robia narýchlo a silou,“ hovorí Michal Šimečka, ktorého hnutie chce na najbližšej parlamentnej schôdzi Šimkovičovú odvolávať.

Chrumkavá téma

Koalícia si od zmeny sľubuje väčšiu vyváženosť, objektivitu a nestrannosť. „Pre mňa je najdôležitejšia vec to, že by sa RTVS mala zmeniť na akúsi federáciu televízie a rozhlasu. Obe zložky budú mať svoju autonómiu a predpokladám, že aj samostatné vedenie. V súčasnosti neexistuje vedenie, ktoré by zodpovedalo za rozhlas, neexistuje vedenie, ktoré by zodpovedalo iba za televíziu,“ povedal pre Nový Čas poslanec Smeru Dušan Jarjabek. Na otázku, či Machaj môže zostať vo funkcii, odpovedal, že táto zmena nie je o osobách: „Je to chrumkavá téma, ak sa hovorí o persónach. Ale nový zákon je o fungovaní inštitúcie a tie persóny, ktoré prídu, sa budú musieť prispôsobiť zákonu.“

Zákon môže verejnosť pripomienkovať do 19. marca. Rezort kultúry by mal potom spracovať pripomienky. Ak budú zásadné, bude musieť s kritikmi viesť rozporové konanie, až potom môže zákon posunúť do vlády a tá do parlamentu.

Voľba riaditeľa bola vždy politická

Otvoriť galériu

Michal Ruttkay, reklamný marketér

- Či voľba generálneho riaditeľa prebieha v parlamente, alebo v televíznej a rozhlasovej rade, je to vždy politická voľba. Nikdy nebola apolitická. Vždy to bolo o tom, že politická strana, ktorá mala viac, si dosadila svojho kandidáta. Proces voľby generálneho riaditeľa bude prebiehať asi rovnako, prebehne nejaké vypočúvanie kandidátov - híringy. Nevidím v tom zásadný rozdiel. Nepoznám podrobnosti, ako by mali autonómne fungovať rozhlas a televízia. Môže to byť efektívne, ak sa nájde dobrý manažment.

 

Čo je ešte v návrhu zákona

Do voľby nového generálneho riaditeľa by Slovenskú televíziu a rozhlas mal viesť zástupca vymenovaný predsedom parlamentu. Ten si môže vybrať aj Machaja. Zákon ďalej zavádza programovú radu, ktorá bude kontrolovať vysielaný program. V nej bude 11 členov, deväť bude voliť aj odvolávať parlament. Dvoch si spomedzi seba zvolia zamestnanci televízie a rozhlasu. Pikantériou je nariadenie, podľa ktorého budú televízia a rozhlas denne od 23.30 do 0.30 hod. hrať medzi reláciami štátnu hymnu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: id, pp, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina