Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2024 18:30 | Správy | Servis | Zdravie

5 desivých chorôb s hororovými následkami: Jedna vás mučí, no nezabije, ďalšia vás sfarbí

Zdravie sa nedá kúpiť a každý by si ho mal vážiť. Na svete snáď nie je človek, ktorého by neskolila chrípka, migréna či bolesť. To sú bežné zdravotné problémy, s ktorými si často vieme poradiť aj bez pomocnej ruky lekára. Existujú však vzácne ochorenia, ktorými trpí na svete len malé percento ľudí a bežná populácia o nich ani nevie. 

Príznaky týchto ojedinelých ochorení často spôsobujú pacientom zo života doslova peklo a aj lekári pri nich len bezmocne zalamujú rukami. Žiaľ, tieto ochorenia často prichádzajú bez konkrétneho liečebného plánu, pretože nie je dostatok pacientov, ktorí by sa mohli zúčastniť na vedeckom výskume, ktorý by pomohol stanoviť liek. Hoci lekári podľa portálu Mirror zatiaľ nenašli liek na tieto ochorenia, existujú alternatívne spôsoby, ako môžu pacienti zvládnuť svoje príznaky.

1. Stonemanov syndróm

Stonemanov syndróm je mimoriadne zriedkavá genetická porucha, ktorá postihuje len jedného z dvoch miliónov ľudí. Jej zriedkavosť znamená, že v súčasnosti neexistuje žiadny liek. Stonemanov syndróm pomaly mení spojivové tkanivo, ako sú šľachy, svaly a väzy, na kosti. U pacientov so Stonemanovým syndrómom prerastá druhá kostra cez prvú v procese známom ako heterotopická osifikácia (HO). Tento stav je trvalý a chirurgické snahy o odstránenie kostného výrastku môžu v skutočnosti situáciu ešte zhoršiť, pretože v dôsledku invazívnosti zákroku vyvolávajú enormný rast kosti. To znamená, že pacienti môžu po menšom páde alebo malej nehode stratiť pohyblivosť, pretože sa stimuluje rast kosti.

Príznaky zvyčajne začínajú od krku až po ramená, postupne sa presúvajú do nižších častí tela a nakoniec dosiahnu nohy. Pohyby tela budú postupne obmedzené, pretože porucha postihuje kĺby. Pacientovi sa ťažko otvárajú ústa, čo následne spôsobuje problémy pri jedení a rozprávaní.

2. Syndróm Alice v krajine zázrakov (AIWS)

Syndróm Alice v krajine zázrakov, pomenovaný podľa slávneho románu Lewisa Carrolla, pôvodne vymyslel v roku 1955 britský psychiater Dr. John Todd, ktorý upozornil na podobnosť medzi týmto ochorením a udalosťami, ktoré zažila Alica. Jeho najznepokojujúcejším príznakom je zmenený obraz tela a skreslené vizuálne vnímanie, ktoré spôsobuje, že pacienti si mýlia veľkosť a tvar častí vlastného tela.

U pacientov, u ktorých dochádza k skreslenému vizuálnemu vnímaniu, sa objekty vidia v nesprávnej veľkosti alebo tvare, prípadne v nesprávnej perspektíve. To znamená, že ľudia alebo predmety, ako sú autá a budovy, sa zdajú byť menšie alebo väčšie, ako v skutočnosti sú, alebo vzdialenosti vyzerajú nesprávne. Liečba AIWS nie je známa, ale existuje možnosť liečby možných príčin.

Medzi ďalšie príznaky patria:
skreslené vnímanie času; čas sa pohybuje rýchlo alebo pomaly.
skreslené vnímanie dotyku, napr. pocit, že podlaha je pod nohami "hubovitá".
skreslené vnímanie zvuku.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
S odbitím polnoci rátajte s VÝSTRAHOU: Meteorológovia upozorňujú hneď niekoľko krajov a okresov!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Pri nehode vlaku a auta prišli o život dvaja ľudia
Aktualizované
Vážna nehoda: Vo Veľkom Mederi sa zrazil kamión s vlakom, hlásia ranených!
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!
Banskobystrickí policajti odhalili počas dopravno-preventívnej kontroly kamiónov z nedele (12. 5.) na pondelok 20 správnych deliktov.
Kamionisti pod drobnohľadom: Muži zákona si posvietili na priestupky! Toto vodiči zanedbali najčastejšie
Mount Everest
Foto
Obrovský úspech pre našu krajinu: Prvá SLOVENKA vystúpila na najvyšší vrch!
Siljanovská-Davkovová je nacionalistka a vo svojom prvom príhovore pri nástupe do úradu hlavy štátu nepoužila celý názov "Severné Macedónsko".
Nová prezidentka Severného Macedónska to prepískla: Veľká kritika z Grécka!
(ilustračné foto)
Mama podľa horoskopu: Ktoré znamenie vychová drzých faganov a kto nadaných géniov?!
Sabbatini ukončila právnickú univerzitu.
Foto
Kollárova mamička Sabbati sa dočkala veľkého úspechu: Nemôžem uveriť, že sa toto deje!
Muža zadržala hliadka mestskej polície.
VIDEO Ľuďom v Považskej Bystrici tuhla krv v žilách: V strachu o život alarmovali policajtov!