Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2024 15:00 | Správy | Servis

Chcete umyť auto cez zimu? Môžete spraviť chybu a vozidlo nenávratne poškodiť

Cestná soľ, vlhkosť a nízke teploty sú pre auto výzvou. Ak ho budete pravidelne umývať aj počas zimy, pomôžete mu. Pozor, má to však svoje pravidlá.

Je zaujímavé, že o potrebe čistenia auta v zime sa často vedú diskusie. Niektorí argumentujú za pravidelné umývanie pre zachovanie dobrého výhľadu z vozidla a čistej karosérie, zatiaľ čo iní navrhujú vyhnúť sa umyvárke pre ochranu laku. Vo všeobecnosti platí, že ak sa vyhnete extrémom, čistota vozidlu rozhodne neublíži.

Bez ohľadu na názorovú skupinu nemožno poprieť, že zima prináša veľkú výzvu pre všetky časti vozidla - cestnú soľ. Môže pôsobiť korozívne, najmä už na poškodený lak so škrabancami alebo s odlupujúcimi sa vrstvami. Nepoškodené lakované povrchy však vo všeobecnosti útok soli vydržia. Podobne aj moderné vozidlá so zlepšenou ochranou podvozku a s použitím pozinkovaného plechu sú menej náchylné na koróziu.

Pozor na teploty

Určite sa vyhnite umývaniu auta, keď teploty klesnú pod -10 stupňov Celzia. A také by nás podľa všetkého mohli čakať už v najbližších dňoch! Tak ako je naša pokožka citlivá na extrémne teploty, rovnako zraniteľný je aj lak, ale predovšetkým gumové tesnenia či plastové časti vozidla. Ak ste už niekedy auto umývali počas mrazivého počasia, možno ste tiež ráno zistili, že to bola chyba. Vlhké tesnenia k sebe môžu primrznúť a vy sa do svojho vozidla možno ani nedostanete. Pozor, v takomto prípade nikdy neaplikujte hrubú silu - hrozí, že by ste dôležité tesnenia, napríklad na dverách, mohli nenávratne poškodiť!

Otvoriť galériu

Prípravu samotného vozidla a predumytie

Ak už ste sa rozhodli pre umývanie auta cez zimu, nezabúdajte na dva kľúčové body - prípravu samotného vozidla a predumytie. Pred vstupom do umývačky odstráňte z vozidla všetok sneh a ľad. Je to veľmi dôležité, pretože umyvárka môže tieto prvky ťahať po laku a spôsobiť tým škrabance pripomínajúce šmirgľový papier. Aby ste mali istotu, že sa odstránia aj jemnejšie nečistoty, nikdy nezabudnite na predumytie vozidla. Veľká časť staníc ho vykonáva automaticky, no môžu sa vyskytnúť aj výnimky! Mimochodom, ak chcete mať istotu, že svojmu autu dávate tú najlepšiu starostlivosť, vyhľadávajte čo najmodernejšie umývacie linky.

Aké kefy

Moderné rotačné kefy v autoumyvárkach sa väčšinou vyrábajú z mäkkších a pružnejších materiálov, ako je napríklad pena s uzavretými bunkami alebo rôzne textílie, čo je zmena oproti starším polyuretánovým kefám. Tieto novšie materiály sú šetrnejšie k laku auta, pretože lepšie absorbujú vodu a nechávajú menej škrabancov. Okrem toho, kefy z nových materiálov často lepšie držia čistiaci prostriedok, čo umožňuje efektívnejšie umývanie a lepšiu ochranu povrchu vozidla.

Otvoriť galériu

Výber programu

Vodiči sa často zamýšľajú aj nad tým, či sa oplatí priplácať za prémiové programy, alebo na umytie auta stačí aj základný. Výber správneho umývacieho programu môže výrazne ovplyvniť vzhľad a trvanlivosť čistoty automobilu. Zatiaľ čo základné umývacie programy zvyčajne postačujú na celkové vyčistenie, prémiové možnosti môžu ponúkať intenzívnejšie čistenie a ďalšie ochranné vrstvy, ako sú napríklad voskové vrstvy, pre väčší lesk a ochranu. Určite má zmysel si priplácať, avšak aj základné umytie je lepšie, ako žiadne. Cez zimu zvážte najmä extra službu v podobe obstreku podvozka, vďaka ktorej sa na ňom bude držať menej nečistôt či posypovej soli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Redakcia Auto Bild, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti