Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2024 10:12 | Správy | Domáce správy

Národnú radu čaká v blízkej dobe ťažká voľba: Neobsadený post nemôže ostať prázdny! Ako sa rozhodnú?

Národná rada (NR) SR bude musieť zvoliť dvoch kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS). Poukázal na to predseda ÚS Ivan Fiačan vzhľadom na neobsadený post ústavného sudcu po tom, ako sa v septembri sudkyňa Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.

Predseda ÚS pre TASR uviedol, že už 6. septembra listom požiadal vtedajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby vyhlásil voľbu kandidátov na uvoľnené miesto sudcu tak, aby prebehla v čo najkratšej možnej dobe a bol tak zabezpečený riadny chod ÚS. "Rovnakú žiadosť som zaslal aj novému predsedovi Národnej rady SR listom z 23. novembra. Spätnú väzbu na zaslané listy zatiaľ nemám," skonštatoval.

Podľa zákona o rokovacom poriadku NR SR voľbu kandidátov na sudcu ÚS vyhlasuje predseda parlamentu bezodkladne po zániku funkcie sudcu ÚS. "Táto vec je teda v rukách Národnej rady SR," poznamenal Fiačan. Ústava i zákon o ÚS ustanovuje, že parlament navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ÚS, ktorých má prezident SR vymenovať.

V novom roku z hľadiska činnosti ÚS budú sudcovia podľa Fiačana venovať náležitú pozornosť dosiaľ nerozhodnutým veciam, v ktorých je príslušné rozhodovať plénum ÚS. K nim patrí napríklad rozhodovanie, týkajúce sa výšky trestnej sadzby "za marihuanu", platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, neprijatia právnej úpravy, uznávajúcej páry rovnakého pohlavia, parlamentom či návrh prezidentky na výklad ústavy v súvislosti s činnosťou generálneho prokurátora SR. "Zároveň sa spolu s kolegami budeme v nezmenenom tempe i naďalej venovať rozhodovaniu v senátoch ÚS. Nápad vecí je z roka na rok vyšší a kladie vysoké nároky na sústredenú prípravu a dobrý manažment času sudcov," uviedol predseda ÚS.

Začiatkom tohto roka plánuje ÚS uviesť do prevádzky svoje nové webové sídlo. Bude mať nielen nový dizajn, ale aj nové funkcionality. "Pri príprave sme sa zamerali najmä na priateľské užívateľské rozhranie a prístupnosť, aby sme uspokojili požiadavky účastníkov konaní pred Ústavným súdom, ich právnych zástupcov, odbornej aj laickej verejnosti," dodal Fiačan. S rovnakým účelom dochádza k zmenám v tvorbe a publikácii tzv. zbierkových rozhodnutí ÚS. V pláne v novom roku je opäť aj organizovanie konferencie Ústavné dni či Dňa otvorených dverí ÚS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Végh to povedal na rovinu: TOTO bol zlomový moment mojej prehry!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada pre Ukrajinu Marshallov plán: O čo ide? Takto si to predstavuje
V osudný deň chlapčeka strážila teraz už 62-ročná Karen Fosterová.
Foto
Dôchodkyňa strážila chlapca († 9 mes.): Nezvládla jeho plač! Ohavné, čo mu urobila
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Kto sa zloží na obrovskú pôžičku pre Ukrajinu? Predsedníčka EÚ vysvetľuje, pôjde to z vačku...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Na Rusko sa valí ŠPINA: Krajiny bijú na poplach! Hrozné, čo podľa nich robí
a female operating nurse stands over a patient at the operating table and looks down to what she is doing in the operation. She is joined by a young female nurse and mature male surgeon .In the background the anaesthetist is looking over from his monitors .  They are all wearing surgical gowns and protective masks and headwear. they are wearing green gowns . The shot is horizontal waist up , with defocussed background for copy space .
NOVÝ postup pri liečbe RAKOVINY: Látka, s ktorou sa lekárom podaria neuveriteľné veci! Týmto je výnimočná
Close-up of a happy young couple
Pracovať 5 dní a potom mať voľno? Omyl: Mladí ľudia to majú úplne inak
(ilustračné foto).
Lietadlo s Čechmi núdzovo pristálo: Pilot TO uvidel a hneď vedel, že musí konať!
Foto
Špekulácie sa potvrdili: Futbalový Slovan získal z Ruska dobre známu tvár
Adriana bola na všetko pripravená.
Foto
Postihli ZÁPLAVY aj kaštieľ moderátorky Adriany Polákovej?! Jej sídlo stojí hneď vedľa rieky
17. január 2021: Leonid Volkov a ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.
Navaľného († 47) kolega čelil brutálnemu útoku: Čo bude s podozrivými? Súd rozhodol
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Vyše 100 rakiet zasiahlo Izrael: Hnutie Hizballáh sa hlási o slovo! Išlo o ničivú odvetu?