Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2023 14:13 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Znepokojivé fotky z Nemecka: Hrôza začala na Vianoce, armáda je v pozore

- Situácia v oblastiach Nemecka zasiahnutých záplavami je aj v sobotu kritická a na viacerých miestach sú v platnosti výstrahy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Väčšinu územia krajiny sužujú od Vianoc dažde, niektoré rieky sa vyliali zo svojich korýt a ďalšie sú blízko tohto bodu, píše spravodajská stanica Deutsche Welle (DW). Úrad pre vodné hospodárstvo a ochranu prírody (NLWKN) v sobotu oznámil, že hladina rieky Weser v spolkovej krajine Dolné Sasko je na niektorých miestach vyššia než najvyššie hlásené hodnoty. Výstraha pred záplavami je v platnosti v hornej a strednej časti rieky Weser, i na riekach Aller a Leine. Nemecká meteorologická služba (DWD) uviedla, že v sobotu v oblastiach so záplavami neočakávajú ďalšie dažde.

Dolné Sasko v piatok požiadalo o pomoc nemeckú armádu (Bundewehr), ktorá podľa svojich vyjadrení uviedla do pohotovosti šesť vrtuľníkov, píše DW. Ministerka vnútra v tejto spolkovej krajine Daniela Behrensová situáciu označila za veľmi napätú. Úrady v meste Meppen v Dolnom Sasku hlásia, že hladiny riek klesli len minimálne. Viacero osôb museli zachrániť z domov či áut a obyvateľov jedného domova pre seniorov evakuovali. Približne 500 osôb muselo svoje domovy opustiť aj v obci Lilienthal.

 

Zábery zo zasiahnutých oblastí si pozrite v galérii.

 

Situácia je podľa DPA napätá aj v južnej časti spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, neďaleko hraníc s Durínskom. Hladiny riek tam z dôvodu dažďa opäť stúpajú. Hladina rieky Labe v Sasku na východe Nemecka však klesá. V Drážďanoch dosahovala v sobotu ráno úroveň 5,3 metra, v piatok to bolo ešte 5,92 metra. Bežná hodnota je dva metre, píše DPA. V meste i v ďalších obciach Sasku platí výstraha druhého stupňa pred záplavami. Na ďalšie vodné toky sa však varovanie nevzťahuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Man drinking alcohol while driving in his car
Jazdiť pod parou sa nevypláca: Muži zákona odhalili rovno dvoch nezodpovedných šoférov