Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2023 15:29 | Správy | Domáce správy

Rozruch okolo vyjadrení Šutaja Eštoka: Sudcovská rada v Bratislave je znepokojená! Toto je neprijateľné

Sudcovská rada Mestského súdu Bratislava IV je znepokojená vyjadreniami ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) k neodkladnému opatreniu v prípade policajného viceprezidenta Branka Kišša. Považuje ich za zastrašovanie.

Predstaviteľov výkonnej moci vyzýva, aby sa zdržali vyjadrení, ktorými by zastrašovali sudcov a zasahovali do ich nezávislosti pre ich rozhodovaciu činnosť. "Je neprijateľné, aby predstaviteľ výkonnej moci a súčasne žalovanej strany hrozil sudcovi pre výkon jeho funkcie trestným alebo disciplinárnym konaním vrátane vyjadrenia, že podanie disciplinárneho návrhu už konzultoval s ministrom spravodlivosti," skonštatovala rada v stanovisku.

Danými vyjadreniami predstaviteľ výkonnej moci podľa nej neprípustne vyvíja tlak hrozbou trestného a disciplinárneho stíhania aj voči ďalším sudcom Mestského súdu Bratislava IV, ktorí o obdobných alebo iných návrhoch proti ministerstvu vnútra budú rozhodovať v blízkej dobe. "V prípade, že sa strana sporu nestotožňuje s rozhodnutím súdu, má právo využiť riadne, prípadne mimoriadne opravné prostriedky," podotkla.


Proti vyjadreniam protestuje aj sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu. Ide podľa nej o zasahovanie do nezávislosti sudcov v súvislosti s ich rozhodovacou činnosťou, ktoré vysokou mierou oslabuje dôveru verejnosti v súdne rozhodnutia. Žiada vládu, aby jej predstavitelia dodržiavali základné princípy právneho štátu, rešpektovali výkon súdnej moci a správali sa k jej predstaviteľom s patričnou mierou slušnosti.

Združenie sudcov Slovenska pripomenulo, že pravidelne upozorňuje na to, že vyjadrenia politikov z celého spektra a iných vrcholných predstaviteľov verejnej moci dlhodobo prekračujú hranice prípustnej kritiky súdov a ich rozhodnutí. "Často majú charakter až osobných útokov voči sudcom pre ich rozhodovaciu činnosť, spojených s výzvami na vyvodenie ich trestnej, respektíve disciplinárnej zodpovednosti," doplnilo. Vyzýva zainteresované subjekty, aby sa zdržali konania, ktoré znižuje autoritu súdnictva a podkopáva dôveru verejnosti v neho. Volá po urýchlenom prijatí legislatívnych zmien, ktoré eliminujú možnosť zastrašovania sudcov ich trestným, prípadne disciplinárnym postihom za ich rozhodovanie.

Bratislavský mestský súd vydal v prípade Kišša neodkladné opatrenie, podľa ktorého môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Minister vnútra tvrdí, že mestský súd na to nemal kompetenciu. Verí, že to potvrdí aj krajský súd a potom bude minister spravodlivosti rozhodovať o tom, či v prípade sudcu nie je potrebné podať disciplinárne konanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!