Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2023 17:30 | Správy | Servis | Zdravie

Novodobá pandémia trápi tisícky Slovákov: Príznak si na chorom všimnete na prvý pohľad

Slavomír Šuch sa ako jeden z mála slovenských lekárov začal venovať obezite ako ochoreniu. Zjavne predbehol dobu, pretože o obezite sa už dnes hovorí ako o novodobej pandémii.

Ide o ochorenie, ktoré má vlastné diagnostické číslo a patrí do ambulancie lekára. Nakoľko však neexistuje zatiaľ odbor “obezitológia”, pacienti si musia lekára, ktorý sa im v oblasti tejto diagnózy bude venovať, vyhľadať sami napríklad tým, že oslovia svojho všeobecného lekára či špecialistu, ktorého navštevujú pre iné ochorenie, alebo oslovia iného lekára, ktorý sa obezite venuje. 

 

Tvrdenie, že človek by mal prísť s obezitou k lekárovi, je pomerne progresívne. Prečo by sme mali ísť s obezitou k lekárovi? 

Myslím, že práve prechádzame obdobím zmeny paradigmy chápania obezity. Ešte donedávna bola chápaná ako niečo, čo je zapríčinené slabou vôľou pacienta, nedostatkom vytrvalosti v rozhodnutí schudnúť, slabou vôľou… V dnešnej dobe, keď sú k dispozícii nové výskumy, tak sa o obezite hovorí ako o chronickom ochorení, ktoré sa vracia. Aj po zlepšení stavu pacienta, pokiaľ sa liečba vysadí, tak môže viesť k znovuobjaveniu sa obezity a k poškodzovaniu ďalšieho zdravia pacienta. Čiže obezita je samostatné ochorenie, ktoré vedie k poškodzovaniu pacienta a vzniku ďalších ochorení, ktoré s ňou súvisia. Preto sa začína obezita vnímať ako ochorenie, ktoré by mal pacient riešiť v ambulanciách odborných lekárov. 

Kedy už hovoríme o obezite? 

Väčšinou je to vidno už na prvý pohľad, ale medicínske rozlišovanie závisí od viacerých paramertov. Ak napríklad obvod pása u muža presahuje 94 cm, hovoríme o nadváhe, ak presahuje 102 cm, je to už obezita. U žien je to v prípade 80 cm nadváha a nad 88 cm už obezita. 

Prečo za vami pacienti s obezitou prichádzajú? Uvedomujú si zdravotné hrozby? 

Väčšina ľudí, ktorí za mnou prídu do ambulancie, sú takí, ktorí sa opakovane snažili schudnúť, ale nepodarilo sa im to. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí boli u iných lekárov kvôli iným ochoreniam a tí im povedali, že musia schudnúť, aby mohli napríklad absolvovať operáciu bedrového kĺbu, kolena, chrbtice, prípadne majú problém so srdcom, majú cukrovku… Celý prístup k pacientovi od lekára je: “Do budúcej návšteva schudnite aspoň 10 kg”. Ale už to, že ako majú schudnúť, čo majú urobiť - takú radu už pacienti málokedy dostanú. Preto je dôležité, aby sa obezite venovali lekári popri svojich ostatných činnostiach. Pretože samotný odbor obezitológia neexistuje. 

Za akým lekárom teda majú pacienti ísť? 

Obezita je multifaktoriálne ochorenie. Sú prípady, keď sa vylúči sekundárna príčina obezity, teda napr. endokrinné ochorenie štítnej žľazy, kedy keď to ochorenie vyliečime, tak sa stratí aj samotná obezita. V ostatných prípadoch si ale obezita vyžaduje multidisciplinárny prístup - možno psychológa, chirurga, internistu, diabetológa, všeobecného praktického lekára. Ak sa lekár rozhodne venovať sa obezite, absolvuje buď školenia, alebo sa vzdeláva sám. Záleží potom na konkrétnom lekárovi, či vyšetruje pacientov iba s diagnózou obezita, alebo ju vníma popri ostatných diagnózach, ktoré lieči. Takže nedá sa jasne odporučiť, za ktorým lekárom je potrebné ísť, pacient si ich musí vyhľadať v lokalite, v ktorej žije. Existuje napríklad internetová stránka www.odvaztesa.sk, ktorá poskytuje zoznam ambulancií lekárov venujúcich sa obezite a ktorá dokáže pacientovi odporučiť konkrétneho lekára priamo v mieste jeho bydliska či čo najbližšie k nemu. 

Prečo ste sa vy konkrétne začali venovať obezite? 

Obezita dlho nebola diagnózou preto, že na ňu neexistoval liek. Boli rozličné lieky, ktorých vedľajším účinkom bol úbytok hmotnosti, napríklad psychoaktívne lieky, ale to nemalo nič spoločné so zdravým chudnutím. Až okolo roku 2000 prišiel liek, ktorý mal dobré výsledky nielen z hľadiska chudnutia, ale aj z hľadiska zdravotných benefitov pre pacienta. Keďže sa objavil nástroj, ktorý som ja ako internista mohol začať používať, tak vtedy som sa obezite začal venovať podrobnejšie. Zistil som nielen to, že je to ochorenie, ktoré je potrebné liečiť tabletkami, ale že pacienta je potrebné aj lepšie spoznať. Vedieť ovplyvniť jeho správanie, ku ktorému je farmakoterapia doplnkom liečby. Pre mňa to teda bola výzva, pacienti sa liečby dožadovali, ale nebol nikto, kto by sa jej venoval. A konečne sa objavil nástroj, s ktorým som im vedel pomôcť. Pacientom s obezitou sa venujem od roku 2000 kontinuálne, keďže obezita je ochorenie, ktoré sa vracia. 

Čo je vlastne cieľom liečby? 

Pozitívne je, že to nie je žiadne extrémne schudnutie. Pre pacienta má zdravotný význam úbytok váhy v hodnote 5 - 10 %, aby sa dosiahol maximálny zdravotný benefit. To znamená, aby sa znížilo kardiovaskulárne riziko infarktu alebo mozgovej príhody, alebo vzniku cukrovky. Pacient nemusí schudnúť na optimálnu váhu podľa nejakej tabuľky, ale znížiť o pár percent svoju hmotnosť a tú váhu, samozrejme, udržať. Dnes totiž vieme, že obezita sa jednoznačne podieľa na chorobách, ktoré sú následkom preťažovania systému nosného pohybového aparátu. Po znížení váhy sa zlepšia všetky ortopedické ochorenia. Ďalej sú to metabolické ochorenia a mnohé ďalšie - podľa aktuálnych zistení by malo diagnóz, ktorým predchádza obezita, byť viac ako 200. 

Pár faktov o obezite: 

  1. Obezita je ochorenie, ktoré má vlastné diagnostické číslo E66,
  2. na svete žije 1,1 miliardy ľudí s nadváhou a s obezitou, 
  3. na Slovensku obezitou trpí každý 4. dospelý, 
  4. obezita je ochorenie charakterizované zvýšenou akumuláciou tuku, 
  5. ochorenie je zodpovedné za polovicu srdcovo-cievnych ochorení a takmer 50 % rôznych druhov rakoviny, 
  6. v porovnaní s človekom so zdravou hmotnosťou má pacient s obezitou predpoklad na vývoj ďalších 236 chorôb, 
  7. lekárov, ktorí sa venujú manažmentu pacientov s obezitou, nájdete aj na www.odvaztesa.sk
  8. krátky film o obezite nakrútil jeden z najúspešnejších slovenských režisérov Jonáš Karásek (Invalid, Amnestie, Kandidát), môžete si ho pozrieť online na www.choroba.online.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tivi.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Motorkár utrpel vážne zranenia.
Dramatický zásah leteckých záchranárov v lese: Mladý motorkár si ťažko poranil hlavu!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!