Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2023 05:00 | Správy | Politika

Robert Fico obieha nových šéfov rezortov: Sľub dôchodcom aj návrat starej známej tváre

Už sa činí. Nový predseda vlády Robert Fico (59) sa postupne stretáva s ministrami, aby prebrali svoje najbližšie kroky. V pondelok navštívil ministerstvá práce, vnútra a spravodlivosti. Svoje rokovania ukončil na ministerstve zahraničných vecí. Najväčšou témou boli však trináste dôchodky, ktoré dôchodcovia dostanú vyplatené v plnej priemernej výške. Novinkou je aj návrat starej známej tváre do radov polície.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Robert Fico na stretnutí s ministrom práce prízvukoval, že ministerstvo bude mať „plnú premiérsku podporu“, aj keď ho vedie jeho bývalý spolustraník Erik Tomáš z Hlasu. Azda najviac zarezonovala téma 13. dôchodku. „Dohodli sme sa, že budúci rok bude vyplatený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za tento rok,“ uviedol Tomáš s tým, že detaily by mali predstaviť v najbližších dňoch. „Povedal som ministrovi práce, že mám záujem, aby právna úprava, ktorá garantuje 13. dôchodok v plnej výške, bola uplatnená a zrealizovaná v Národnej rade SR v prvých troch mesiacoch budúceho roka,“ dodal Fico.

Ekonómovia však už dlhodobo upozorňujú na problémy spojené s nedostatkom financií. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť je štátna kasa v zlom stave. „V scenári bez prijatia konsolidačných opatrení môžeme očakávať, že už o dekádu, čiže po roku 2032, budeme čeliť dôsledkom problémov súvisiacich s nadmernou zadlženosťou štátu,“ vyjadrili v septembri svoje obavy. Opozičné KDH presadzuje to, že by sa 13. dôchodok mal rozdeliť v plnej výške medzi 12 mesačných dôchodkov. „Strany Smer a Hlas sľubovali dôchodcom v kampani 13. dôchodok v plnej výške, no hneď ako prišli k moci, tak dôchodcom oznámili, že ho nedostanú,“ kritizuje poslankyňa Martina Holečková.

Zurian novým šéfom

Po stretnutí s premiérom Matúš Šutaj Eštok potvrdil zákulisnú informáciu o návrate Branislava Zuriana. Minister vnútra by chcel vidieť bývalého riaditeľa NAKA na poste šéfa policajnej inšpekcie. Aktuálne spadá inšpekcia pod Petra Juhása, ktorý má status chráneného oznamovateľa. Znamená to, že ho nie je možné vymeniť bez súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov. Minister už požiadal predsedu brannobezpečnostného parlamentného výboru Tibora Gašpara, aby na tento týždeň zvolal zasadnutie, na ktorom bude verejné vypočutie kandidáta. „Ak prejde, aby ho vláda tento týždeň vymenovala,“ povedal Šutaj Eštok. Zurian bol v minulosti obvinený, to mu napokon zrušila generálna prokuratúra. Inšpekcia stíha aj vyšetrovateľov NAKA „čurillovcov“, ktorých minister postavil dočasne mimo službu. V pondelok sa podľa našich informácii chceli vrátiť do práce, ale neumožnili im to. Majú tiež status chráneného oznamovateľa, ktorý ich má chrániť pred zmenou pracovného miesta a plánujú sa pre krok ministra súdiť. Šutaj Eštok odmieta, že by pochybil a koná vraj podľa zákona.

Nemáme na to

Martin Šuster, ekonóm

- Treba sa vlády spýtať, kde chcú na 13. dôchodky zobrať financie. Ten, čo niečo navrhuje, má vysvetliť, ako to chce spraviť vrátane toho, ako to chce financovať. Ja si myslím, že ten rozpočet nemá ani na súčasný 13. dôchodok. Máme verejné financie vo vysokom riziku a potrebovali by sme naopak znížiť výdavky štátu alebo prípadne nájsť iné zdroje vo výške 7 až 8 miliárd. Pokiaľ chce vláda zaviesť nejaký iný vážny výdavkový titul, tak niekde inde musí ušetriť a to treba pridať ešte k tým miliardám, ktoré už musíme ušetriť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Motorkár utrpel vážne zranenia.
Dramatický zásah leteckých záchranárov v lese: Mladý motorkár si ťažko poranil hlavu!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka