Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2023 21:24 | Správy | Domáce správy

Títo ľudia majú v rukách Slovensko! Prečítajte si profily členov novej vlády

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala vládu SR. Povedie ju Robert Fico (Smer-SD).

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

TASR prináša profily členov vymenovanej vlády SR.
 

Predseda vlády SR

Robert Fico (Smer-SD)

Otvoriť galériu
Robert Fico
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Po skončení štúdia práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a postgraduálneho štúdia na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR. V rokoch 1994 - 2000 pôsobil ako agent pre zastupovanie SR pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.

Členom Komunistickej strany Slovenska bol v rokoch 1987 - 1990. V roku 1990 sa stal členom Strany demokratickej ľavice (SDĽ), v ktorej bol v rokoch 1996 - 1999 podpredsedom. Ako kandidát SDĽ sa prvý raz stal v roku 1992 poslancom Národnej rady (NR) SR. Predsedom strany Smer-SD je nepretržite od jej vzniku v roku 1999.

Trikrát stál na čele slovenských vlád, a to v rokoch 2006 - 2010, 2012 - 2016 a 2016 - 2018. Z pozície premiéra sa v roku 2014 neúspešne uchádzal o post prezidenta SR, porazil ho Andrej Kiska.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podal 15. marca 2018 demisiu. Na poste premiéra ho vystriedal Peter Pellegrini. Fico sa vrátil do parlamentu a stal sa predsedom poslaneckého klubu Smer-SD.

 

Vicepremiér a minister obrany SR

Robert Kaliňák (Smer-SD)

Otvoriť galériu
Robert Kaliňák
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Narodil sa 11. mája 1971 v Bratislave. V roku 1995 ukončil Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, kde absolvoval aj postgraduálne štúdium. Pracoval ako manažér vo vydavateľstve právnickej literatúry ACE Press, následne bol asistentom v Komerčno-právnej kancelárii. V rokoch 1995 - 2002 sa venoval advokátskej praxi. Najprv ako koncipient v advokátskej kancelárii Majeríková and Partners, potom ako advokát v advokátskej kancelárii MKKT.

V parlamentných voľbách v roku 2002 bol zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR, stál na čele Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. V rokoch 2006 - 2010 pôsobil ako podpredseda vlády a minister vnútra.

Počas vlády Ivety Radičovej (2010 - 2012) bol členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, predsedom Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a členom Stálej delegácie NR SR do Parlamentného zhromaždenia NATO.

Od predčasných parlamentných volieb v marci 2012 zastával post ministra vnútra a podpredsedu vlády. Tieto funkcie mu patrili aj po voľbách do NR SR, keď ho 23. marca 2016 vymenoval prezident Andrej Kiska za šéfa rezortu vnútra. Na tento post však 12. marca 2018, krátko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, rezignoval. Po návrate do parlamentu pôsobil ako člen Ústavnoprávneho výboru NR SR a Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Dňa 31. decembra 2018 sa vzdal mandátu poslanca NR SR.

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy

Peter Kmec (Hlas-SD)

Otvoriť galériu
Peter Kmec
Zdroj: anc

Narodil sa 11. novembra 1966 v Nitre. Po skončení gymnaziálnych štúdií v Nitre a Banskej Štiavnici absolvoval v roku 1990 Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov. Právnický titul nadobudol na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V rokoch 1993 - 1997 pracoval v stálej misii SR pri OBSE vo Viedni. Politickým radcom misie OBSE v Gruzínsku bol v rokoch 1998 - 1999. Od roku 2000 do roku 2003 bol zástupcom veľvyslanca SR v Izraeli a v rokoch 2003 - 2005 zástupcom veľvyslanca SR v Spojených štátoch amerických (USA). Mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR vo Švédsku bol v rokoch 2007 - 2012. Ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v USA pôsobil v rokoch 2012 - 2018. Poradcom premiéra Petra Pellegriniho pre zahraničnú politiku bol v rokoch 2018 - 2020.

Vo voľbách do NR SR v marci 2020 kandidoval za Smer-SD, stal sa poslancom a podpredsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti. V júni 2020 oznámil odchod zo Smeru-SD, vstúpil do Hlasu-SD a pôsobil ako nezaradený poslanec.

 

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR

Denisa Saková (Hlas-SD)

Otvoriť galériu
Denisa Saková
Zdroj: han, Nový Čas

Narodila sa 17. apríla 1976 v Nitre. V rokoch 1994 - 1999 študovala na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave odbor finančná sústava, peňažníctvo. Medzi rokmi 1999 - 2006 si vzdelanie v odbore peňažníctvo doplnila doktorandským štúdiom.

Pracovala v akciovej spoločnosti DELTA E.S. či spoločnosti Cap Gemini Ernst & Young. V rokoch 2003 - 2007 bola riaditeľkou divízie aplikácií v E.ON IT Slovakia.

V rokoch 2007 - 2010 zastávala funkciu generálnej riaditeľky sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti na Ministerstve vnútra SR. Po pôsobení vedúcej úseku koordinácie poskytovaných služieb v E.ON IT Slovakia (2011 - 2012) sa vrátila na Ministerstvo vnútra SR, kde bola v rokoch 2012 - 2016 vedúcou služobného úradu.

V roku 2016 sa stala štátnou tajomníčku na Ministerstve vnútra SR. Prezident SR Andrej Kiska ju za vlády Petra Pellegriniho vymenoval 26. apríla 2018 za ministerku vnútra. V parlamentných voľbách v roku 2020 kandidovala za stranu Smer-SD a stala sa poslankyňou Národnej rady SR. V júni 2020 oznámila odchod zo Smeru-SD a vstúpila do strany Hlas-SD, v ktorej zastáva post podpredsedníčky.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal