Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2023 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Veľká rana pre umelecký svet: Zomrela Eva Rysová († 91), obľúbená babička zo známeho seriálu

Vážená herečka Eva Rysová, známa hlavne ako obľúbená babička zo seriálu Búrlivé víno, zomrela po vážnych zdravotných problémoch vo veku 91 rokov.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

,,Zomrela dnes ráno v domove pre seniorov, do ktorého ju rodina pred časom umiestnila, keďže na tom bola zdravotne už veľmi zle. Pred pár dňami bola dokonca v nemocnici," povedal zdroj pre portál pluska.sk.

Sympatická babka Roznerová v Búrlivom víne bola jej posledná väčšia televízna postava, vďaka ktorej si ju zapamätá aj mladšia generácia. Spolu so seriálovým dedkom Zolim – šarmantným hercom Ivanom Letkom (87) – si získali srdcia mnohých televíznych divákov. Jej cesta na výslnie bola poznačená poctivou hereckou prácou, hoci ako mladé dievča chcela byť architektkou. Ktovie, možno by sme dnes obdivovali stavby, ktoré projektovala. Lenže veci sa vyvinuli ináč, a tak sme sa celé desaťročia tešili z jej hereckého umenia. A vďaka televízii a filmu sa k jej krásnym rolám môžeme kedykoľvek vrátiť.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v Hajnáčke. Maturovala na gymnáziu v Lučenci a v roku 1955 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobila v rokoch 1955 - 1960 vo vtedajšom Armádnom divadle v Martine. Nasledujúcich päť rokov účinkovala na doskách Krajského divadla v Trnave. V roku 1966 sa stala členkou činohry Novej scény v Bratislave.

Ako divadelná herečka sa uplatnila nielen ako predstaviteľka psychologicky zložitých ženských postáv, ale aj v komediálnych úlohách. Stvárnila Isménu v Sofoklovej Antigone, Oľgu v Čechovových Troch sestrách, Gertrúdu v Shakespearovom Hamletovi, či Irinu Arkadinovú v Čechovovej Čajke. Komediálny talent predviedla napríklad v úlohe Agnesy v Molierovej Škole žien, Heleny v Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej, či Rosaury v Goldoniho Prefíkanej vdove.

Na Novej scéne ju diváci mohli vidieť v úlohe Mimi v muzikáli The Beatles, a tiež ako Izergil v Balade o zlodejovi koní alebo Cigáni idú do neba. Zahrala si aj Madame Renaudovú v Klietke bláznov, postavu Mamy v inscenácii Osem žien, Evelyn Medardovú v Nemocnici na pokraji... a Molly v inscenácii Donaha. Účinkovala aj v legendárnom muzikáli Fidlikant na streche a v rozprávke Mrázik si zahrala postavu rozprávačky.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!