Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Váš sused to už možno robí tiež. Ako a prečo zadržiavať dažďovú vodu v záhrade?

Či už sa rozhodnete pre nádoby na zachytávanie dažďovej vody, jazierka alebo tzv. dažďové záhrady, tieto opatrenia vám pomôžu chrániť prírodu, šetriť peniaze aj vytvoriť príjemnejšie miesto s lepšou mikroklímou.

Naše mestá a obce pokrýva množstvo nepriepustných povrchov ako terasy, námestia, chodníky, cesty a parkoviská. Tie negatívne ovplyvňujú životné prostredie znižovaním vlhkosti ovzdušia, čo má za následok prehrievanie vzduchu v ich okolí a tiež zvyšovanie výskytu prachových a peľových častíc, teda alergénov v ovzduší.

Tento trend je potrebné s prichádzajúcou klimatickou zmenou a rôznymi extrémami počasia zmeniť. „Je treba sa snažiť dažďovú vodu v mestách zadržať čo najdlhšie a čo najviac obmedziť množstvo nepriepustných povrchov. Existuje veľa možností, ktoré pomáhajú znížiť odtok vody z miest, obcí a tiež vlastných pozemkov, dokážu podporiť efektívne využívanie dažďovej vody a zároveň znížiť aj prehrievanie územia,“ hovorí Katarína Lepešková z neziskovej organizácie CEEV Živica. Odborníci na praktické znižovanie dôsledkov zmeny klímy zo Živice vytvorili vďaka podpore z Nadácie KOOPERATIVA osvetový projekt Klíma nás spája. Ten prináša okrem poradenstva a finančnej podpory pre konkrétne mestá a obce, školy či lokálne OZ aj užitočné tipy a inšpirácie pre všetkých. Z blogu na stránke www.klimaspaja.sk vyberáme niekoľko z nich.

Otvoriť galériu

Najjednoduchšie riešenie – zberné nádoby na dažďovú vodu

Zadržiavať dažďovú vodu sa zíde v každej záhrade. Na polievanie je vhodnejšia ako studňová a ušetrí aj náklady na pitnú vodu, ak v záhrade využívate mestský či obecný zdroj. „Pri bežne veľkých rodinných domoch môžeme využiť jednoduché zberné nádoby, ktoré zachytia vodu tečúcu z odkvapových rúr a nie je potrebné ich zakopať pod povrch. Je však treba myslieť na to, že tieto nádoby by mali byť uzatvorené, aby sa v nich nemnožil nežiaduci hmyz,“ odporúča Katarína Lepešková zo Živice. Podľa expertky by mali tieto nádoby obsahovať aj filtračné sitá, ktoré zamedzia prístupu nečistôt, ako sú napríklad listy. Pomôže aj ich vybavenie prepadom, ktorý sa uzavrie, keď je zberná nádoba plná a voda má možnosť odtiecť inam.

Ak chcete zlepšiť mikroklímu, vybudujte si jazierko

Keď si chcete vo svojej záhrade či v školskom areáli vytvoriť úplne nový kúsok prírody, ktorý nebude len estetickým, ale z hľadiska biotopu aj užitočným prvkom, môžete sa zamyslieť nad vybudovaním jazierka. „Jeho prítomnosť podporí biodiverzitu, vytvorí v lete chladnejšiu mikroklímu a vodu z neho môžete využívať aj na zavlažovanie. Vyhnite sa však plastovým prefabrikátom, ktoré pri nesprávnom použití môžu pôsobiť ako pasca na živočíchy,“ vysvetľuje odborníčka z CEEV Živica.

Otvoriť galériu

Dažďová záhrada pomôže znížiť riziko povodní

Výskumy dokazujú, že podstatnú časť znečistenia potokov, riek a vodných nádrží spôsobuje povrchový splach dažďových vôd, ktoré obsahujú nečistoty z našich dvorov, ciest či parkovísk. Jednoduchý spôsob, ako znížiť riziko povodní a zlepšiť čistotu vôd, je budovanie dažďových záhrad. Ide o vizuálne príťažlivé riešenie v rámci miest, verejných areálov, ale aj domácich pozemkov, ktoré zachytáva dažďovú vodu z narastajúceho výskytu extrémnych úhrnov zrážok.

„Dažďová záhrada dokáže vodu cielene odviesť, využiť a vsiaknuť na mieste, kam zrážky spadli. To môže mať veľký význam najmä v obdobiach sucha. Vysadené rastliny zároveň vyparovaním ochladzujú okolité prostredie, čo pomáha spríjemniť mikroklímu najmä pri častejšom výskyte vĺn horúčav, tropických dní a nocí,“ vymenúva výhody Katarína Lepešková a vysvetľuje, že dažďová záhrada je v zásade priehlbina s pôdou, ktorá umožňuje ľahké vsakovanie vody privádzanej z dažďového odkvapu. Mala by byť orientovaná kolmo na prítok vody, aby sa pritekajúca voda mala kde rozlievať. Dobrým pravidlom je dodržať pomer dĺžky a šírky dažďovej záhrady v pomere 2 : 1. Vhodné je vybrať slnečné miesto a neumiestňovať ju nad existujúcu kanalizáciu.

Aké rastliny patria do dažďovej záhrady?

Rastliny do dažďovej záhrady treba vysádzať v troch zónach – podľa toho, aké zamokrenie zvládajú, resp. ako dlho môžu byť zaliate vodou. Pri výsadbe je vhodné uprednostňovať druhy rastlín, ktoré vytvárajú veľkú listovú plochu s predpokladaným vysokým výparom vody. V najnižších častiach dažďovej záhrady vysádzame rastliny, ktoré znášajú vodné podmienky, vyššie od nich rastliny, ktoré znášajú príležitostné zatopenie a v najvyšších častiach uprednostňujeme rastliny, ktoré preferujú suchšie podmienky.

Každý návrh dažďovej záhrady je individuálny a závislý aj od konkrétneho projektu. Pri jej realizácií a výbere rastlín sa preto odporúča osloviť odborníka – záhradného architekta. Ak vás táto téma zaujíma, viac sa dozviete aj na stránke OZ Živica www.klimaspaja.sk. Nájdete tu voľne dostupné materiály, ktoré sa tejto problematike venujú.

Otvoriť galériu
Projekt Klíma nás spája

Každý rok padajú ďalšie teplotné rekordy, klimatická zmena sa v spoločnosti skloňuje čoraz častejšie. S cieľom zmierňovať dôsledky zmeny klímy a podporovať konkrétne lokálne opatrenia, vďaka ktorým je možné sa na tieto zmeny lepšie pripraviť, vytvorila organizácia CEEV Živica projekt Klíma nás spája. V rámci neho poskytuje granty, vzdelávanie a odborné poradenstvo pre samosprávy a neziskové subjekty, ktoré pracujú na znižovaní vlastnej uhlíkovej stopy, ochrane životného prostredia a zvyšovaní biodiverzity vo svojom okolí. Kompletné financie na tento účel Živici poskytla Nadácia KOOPERATIVA. „Sme radi, že môžeme počas aktuálneho ročníka v spolupráci s CEEV Živica podporiť 10 unikátnych projektov miest, obcí, škôl a organizácií reagujúcich na zmenu klímy. Veríme, že poslúžia ako inšpirácia nevyhnutne potrebných adaptačných opatrení aj pre ostatných,“ hovorí správkyňa Nadácie KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa