Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2023 00:00 | PR články
PR článok

Galéria pod Tatrami aj naďalej upozorňuje na holokaust

Projekt Tatranskej galérie v Poprade s názvom ART&HOLOCAUST už takmer rok prostredníctvom umenia pripomína študentom a širokej verejnosti holokaust.

Dlhodobý projekt ART&HOLOCAUST formou rôznych umeleckých aktivít, výstav, vzdelávacích prednášok, premietaní filmov, tematických koncertov či exkurzií mapuje hrôzy holokaustu. Jeho cieľom je priamo zapojiť študentov a mladých ľudí do daného tvorivého procesu, pripomínať im problematiku systematického prenasledovania a vyvražďovania počas druhej svetovej vojny, vzdelávať mládež i širšiu verejnosť a upozorňovať na rôzne nenávistné, rasistické či extrémistické prejavy aj v súčasnosti. Význam projektu teda spočíva v dôležitosti rozprávania o zverstvách nacizmu, aby sa na nich nezabudlo a história sa tak už nikdy nezopakovala.

Otvoriť galériu

Nežidia zachraňovali aj na Slovensku

Priamy kontakt s krutou realitou druhej svetovej vojny sprostredkovala Tatranská galéria v Poprade študentom a širokej verejnosti okrem jednotlivých exkurzií napr. aj v spolupráci s redaktorkou a moderátorkou RTVS Dagmar Mozolovou. Tá prítomným predstavila prostredníctvom pozvaných hostí a premietaných dokumentov príbehy Slovákov preživších holokaust, ale aj Spravodlivých medzi národmi − Nežidov, ktorí zachraňovali Židov pred nacistami. Podobne ako Peter Salner a Monika Vrzgulová v knihe Holokaust okolo nás využíva Dagmar Mozolová pri svojej práci tzv. metódu oral history (ústne podanie preživších, svedkov), aby sa zachoval odkaz pamätníkov pre ďalšie generácie. To bolo aj cieľom podujatia v Tatranskej galérii – priblížiť svedectvá najmladšej, študujúcej generácii (ako zaznelo počas podujatia), tá je zároveň poslednou generáciou, ktorá má možnosť vypočuť si z prvej ruky, čo holokaust v minulosti spôsobil a sčasti spôsobuje dodnes.

Otvoriť galériu

V galérii spomínali aj na rómsku genocídu

Osobitnú kapitolu zverstiev holokaustu napísalo systematické prenasledovanie a vraždenie Rómov, ktoré mnoho rokov nebolo svetovej verejnosti známe. Genocída Rómov bola motivovaná najmä ich rasovou príslušnosťou kvôli zvrátenej ideológii nadradenej árijskej rasy. Podľa dostupných historických faktov počas druhej svetovej vojny zahynulo približne 500-tisíc Rómov. Pred ôsmimi rokmi vyhlásil Európsky parlament 2. august za Európsky deň pamiatky rómskych obetí holokaustu. Tatranská galéria v Poprade si pri tejto príležitosti ich pamiatku uctila spolu so širokou verejnosťou hudobným vystúpením zoskupenia Milo Suchomel Quartet a uvedením knihy Mateja Beránka z Múzea holokaustu v Seredi s názvom Prenasledovanie Rómov počas holokaustu. Hlavným cieľom tejto publikácie je podľa jej autora: „... priblížiť osudy rómskych komunít v európskom a slovenskom historickom kontexte.“ Rovnako dobre môže poslúžiť v školách ako na túto tému málo dostupný stručný prehľad dejinných udalostí v nacistickom Nemecku, okupovanej Európe a na území slovenského štátu v rokoch 1933 – 1945.

Otvoriť galériu

Kontakt s minulosťou aj prostredníctvom hudby

Jednou zo základných motivácií projektu ART&HOLOCAUST je prinášať verejnosti všetky aspekty holokaustu, ktoré sa zachovali v umení. Okrem rôznych pamätných filmov, fotografií, malieb či kresieb na túto tému je bohatým zdrojom najmä hudba, ktorá vznikala priamo v koncentračných a vyhladzovacích táboroch, kde museli väzni hrať vojakom často len tak pre pobavenie. Takáto hudba plná emócií zaznela v Tatranskej galérii v Poprade napr. v podaní skupiny Mojše Band, ktorá sa špecializuje priamo na túto oblasť. Návštevníci mohli opäť počuť niečo podobné pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia, kedy zaznelo dielo francúzskeho skladateľa Oliviera Messiaena s názvom Kvarteto na koniec časov.

Otvoriť galériu

„Prvé uvedenie Kvarteta sa konalo pred takmer päťtisíc väzňami 15. januára 1941. Boli tam Poliaci, Francúzi a mnohí iní Európania z rôznych spoločenských vrstiev – roľníci, robotníci, intelektuáli, lekári, kňazi, profesionálni vojaci. Na koncert priviezli aj zranených na lôžkach a uložili ich pred sediacich poslucháčov. Mnohí z nich, počúvajúc „súdny deň“, určite nahliadli do svojej budúcnosti, verili v oslobodenie a v to, že ich trýznitelia sa raz budú zodpovedať „Všemohúcemu“. Ešte aj po mnohých desaťročiach Messiaen spomína, že nikdy potom už nikto nepočúval toto dielo s takou pokorou a hĺbavou pozornosťou, ako jeho publikum v ten mrazivý januárový deň.“ (úryvok textu Zuzany Manera Biščákovej)

Projekt ART&HOLOCAUST potrvá do apríla

Tatranská galéria v Poprade plánuje v rámci projektu v najbližších mesiacoch uskutočniť ďalšiu exkurziu do koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz I a Auschwitz-Birkenau v poľskom Osvienčime. Rovnako má v pláne ďalšie tematické výstavy, ako i umelecké sympózium maľby smaltom. Výstupom z projektu bude napr. aj edukatívny materiál určený pre vzdelávacie inštitúcie. Termín ukončenia projektu je stanovený na 30. apríl 2024.

Medzinárodný projekt č. CLT03040 v spolupráci s partnermi projektu – Jødisk Museum i Oslo, Nórsko; Múzeum židovskej kultúry (SNM), Bratislava, Múzeum holokaustu v Seredi; Fakulta dramatických umení, Akadémia umení v Banskej Bystrici; Gymnázium, Kukučínova 4239/1, Poprad – získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a Prešovského samosprávneho kraja.

Sociálna spravodlivosť, rovnosť šancí, prístup k vzdelaniu a rešpekt k jazyku, kultúre a ľudskej dôstojnosti sú silnými nástrojmi na zlepšenie spolunažívania medzi všetkými skupinami obyvateľov našej spoločnosti, a to chceme naším projektom ART & HOLOCAUST podporiť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka to podpísala! Ide o 13. dôchodky: Čo sa zmení?
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!
Liečba pijavicami
Nechutné, ale užitočné: Ako dokážu pomôcť pijavice pri chorobách! Trúfli by ste si?
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Opozičné hnutia zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej: Aké sú dôvody?
Opitý vodič si sadol za volant linkového autobusu.
Totálna nezodpovednosť! Nenormálne, koľko nafúkal vodič autobusu
vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ
Móda na fialovom koberci Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Kolárovský po odvykačke, vychudnutá Czoborová a aha, kto vytasil von prsia!
(ilustračné foto)
Veľký projekt neďaleko Košíc! Aha, čo tam má vyrásť: Je sa na čo tešiť
Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Maďarska Viktor Orbán.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Stretne sa aj s Orbánom! Chcú rozširovať spoluprácu?
Ilustračné foto.
Kontroly colníkov dospeli k prekvapivým odhaleniam: Neuveriteľná prísada v zaistenom tovare!