Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2023 06:00 | Správy | Politika
Foto

Nová vláda sa môže skladať veľmi dlho: Aké sú scenáre vytvorenia koalície?!

Kocky sú hodené. Voliči rozhodli, kto ich bude zastupovať ďalšie roky v Národnej rade SR a okamžite po zverejnení výsledkov sa začalo s koaličnou matematikou.

Dlho sa očakávalo, že skladanie novej vlády môže byť mimoriadne náročné, bez ohľadu na víťaza. Nový Čas zosumarizoval niekoľko scenárov, ktoré nás v najbližších dňoch čakajú.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Dominantný Smer

Predvolebné prieskumy naznačovali dvoch možných víťazov. Jedným z nich bol Smer Roberta Fica, ktorý sa počas mesiacov štveral postupne hore na úkor svojho rivala a zároveň potenciálneho partnera Hlasu. Fico opakoval, že spolupráca dvoch strán, ktoré majú v názve sociálna demokracia, musí byť základom budúcej koalície. K tomuto scenáru potrebovali, aby sa do parlamentu prebojovala aj SNS Andreja Danka, ktorý rovnako nevidel iné východisko ako koalíciu s týmito stranami. Otázne zostávalo, či bude táto zostava mať dosť hlasov na to, aby v parlamente zasadli aspoň na 76 kresiel. To by bolo možné v prípade, ak by sa do NR SR nedostalo viacero strán pohybujúcich sa okolo 5 %, ako napr. Sme rodina či Demokrati.

Dominantné Progresívne Slovensko

Prieskumy dávali rovnakú šancu na víťazstvo ako Smeru, tak aj Progresívnemu Slovensku. Strana Michala Šimečku sa dotiahla na vedúceho Fica v posledných dňoch a  v  hre bolo aj to, že dostanú ako prví poverenie na skladanie vlády. V  tom prípade by pred nimi stála náročná úloha, keďže strany z  liberálno-konzervatívneho spektra nie sú tak jednoznačne organizované ako v nacionálno-ľavicovom okruhu. PS však nevylučovalo zo spolupráce nikoho okrem Smeru, SNS či extrémistov. Šimečka avizoval, že bude na  rokovaniach, aby sa dohodli na koalícii so stranami, ktoré prelezú potrebnú parlamentnú hranicu. Ako prirodzený partner sa im ponúka SaS a zvažovala by sa prípadná spolupráca s Hlasom, OĽaNO či KDH.

 

Karty bude rozdávať Hlas

Bez ohľadu na  prvé miesto vo voľbách bude stabilita koalície visieť zrejme na  dvoch stranách. Jednou z nich je Pellegriniho Hlas, ktorý sa dlhodobo nevyhraňoval ani na jednu, ani na druhú stranu politického spektra. V posledných dňoch kampane však z jeho vyjadrení bolo badať, že je vysoko pravdepodobné, že si vyberie Ficov Smer, keďže majú k  sebe podľa neho programovo bližšie. Pellegrini pritom odišiel zo Smeru a chcel sa sústrediť na inú politiku, ako prináša táto strana. O  Ficovi povedal, že je politikom minulosti. Rovnako garantoval, že si s Ficom nesadnú do jednej vlády. To sa dá vyriešiť, ak by predseda Smeru bol premiérom a predseda Hlasu šéfom parlamentu. Prieskumy ukázali, že voliči Hlasu majú k Smeru bližšie a podľa analytikov práve z Hlasu odišli posledné mesiace do Smeru. Aj väčšina straníkov z predsedníctva má mať bližšie práve k Ficovi.

Otvoriť galériu

Karty bude rozdávať OĽaNO

Druhým hnutím, ktoré má kľúče od miešačky, môže byť OĽaNO. Igor Matovič po svojom výkone vo vláde padol na hranicu zvoliteľnosti, no posledné prieskumy naznačovali, že pred voľbami opäť voličsky rastie. Zdalo sa, že nebude mať problém prekročiť potrebnú 7 % hranicu, keďže kandiduje ako koalícia. Matovič sa tak môže stať jazýčkom na váhach, ak by bol potrebný na zostavenie vlády pre PS. Jeho podmienkou je 500 € za voľby pre každého zúčastneného a s týmto nesúhlasí žiadny z jeho potenciálnych partnerov. V prípade skladania vlády by tak musela ustúpiť jedna alebo druhá strana. S Matovičom tiež nie sú ochotní sedieť v jednej vláde viaceré strany na čele s SaS, ale aj PS.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni