Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Rakovina prostaty je strašiakom mnohých mužov, odhaliť sa však dá aj z krvi

Máte po päťdesiatke a ešte ste neboli u urológa? Mali by ste spozornieť. Štatistiky naznačujú, že rakovina prostaty bude počas života diagnostikovaná až jednému z ôsmich mužov. Dlhodobo sa pritom môže skrývať za celkom nenápadné problémy.

Rakovina prostaty zo začiatku nebolí a práve v tom je nebezpečná. „Ročne na Slovensku diagnostikujeme okolo 3000 pacientov s týmto onkologickým ochorením. Ak prídeme na rakovinu prostaty včas, dokážeme im zachrániť život,“ hovorí urológ Roman Sokol. Slabý alebo prerušovaný prúd moču, bolesti a pálenie pri močení, krv v moči alebo v semennej tekutine či bolesť v krížoch alebo bedrách patria medzi najčastejšie varovné príznaky, že prostata nie je v poriadku. Muži by mali v takýchto prípadoch navštíviť urológa, po 50. roku života je takáto prehliadka už nevyhnutná. Urológ Sokol však odporúča vyhľadať odborníka aj skôr. „Muži po 40. roku života s pozitívnou rodinnou anamnézou alebo muži po 45. roku, ktorí majú problémy s močením, eventuálne s erekciou, by si mali nájsť čas a prísť na preventívne urologické vyšetrenie,“ dodáva.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Väčšina mužov má z prevencie strach

Rizikovými faktormi pri vzniku rakoviny prostaty sú najmä genetika, vyšší vek, hormonálna nerovnováha, ale aj nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a obezita. Preventívna prehliadka je pritom veľmi jednoduchá, nebolestivá a problémy dokáže odhaliť včas. Väčšinu mužov však brzdí ostych a strach, preto často prichádzajú neskoro. „Muži sa najviac boja vyšetrenia prostaty cez konečník. Význam tohto vyšetrenia je však neodškriepiteľný a mimoriadny. Týmto veľmi jednoduchým vyšetrením dokážeme odhaliť dve z troch najčastejších onkologických ochorení u muža – je to rakovina prostaty a rakovina hrubého čreva alebo konečníka,“ vysvetľuje urológ.

Pri podozrení na rakovinu prostaty sa štandardne vyšetruje množstvo takzvaného antigénu špecifického pre prostatu v krvi, známeho ako PSA, čo je enzým produkovaný bunkami prostaty. Tieto hodnoty však môžu byť skreslené a nie každý muž so zvýšenou hodnotou PSA má hneď aj rakovinu prostaty. Pre dôkladné odlíšenie rakoviny od zväčšenej prostaty je preto potrebná dôsledná diagnostika prostredníctvom magnetickej rezonancie a biopsie, ktorá je často pre mužov nepríjemnou skúsenosťou.

Otvoriť galériu
Zdroj: Glycanostics

Riešenie v podobe jednoduchého testu

„Môže dôjsť k situácii, kedy vyšetrenie PSA nie je dostatočné. Často potom stojíme pred rozhodnutím, či urobiť ďalšie, následné vyšetrenia. Test spoločnosti Glycanostics je jedným z najlepších, ak nie vôbec najlepší na to, aby sme niektorým vyšetrovacím metódam, ktoré môžu byť aj bolestivé, ako napríklad biopsia prostaty, zabránili a nerobili ich zbytočne,“ vysvetľuje urológ Sokol s tým, že takýto test určí u koho je ešte biopsia potrebná a u koho už nie.

„Našou snahou je urológom pomôcť presnejšie určiť riziko rakoviny prostaty z krvi, a to ešte pred biopsiou. Test Giasay® PROSTATE umožňuje najpresnejšie hodnotenie zo všetkých dostupných krvných testov,“ vysvetľuje vedec Ján Tkáč, popredný slovenský expert na biotechnológie a spoluzakladateľ slovenskej spoločnosti Glycanostics, ktorá stojí za vývojom krvného testu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Glycanostics

Test v troch validačných štúdiách na počte 501 pacientov preukázal, že vie spoľahlivo zachytiť 82 zo 100 prípadov rakoviny prostaty, a to aj veľmi skoré štádiá. „Toto minimálne invazívne vyšetrenie je pre lekárov dostupné bez potreby ďalšieho technologického vybavenia, prináša rýchle výsledky a znižuje počet falošne pozitívnych výsledkov,“ dodáva technologický riaditeľ a spoluzakladateľ startupu Glycanostics, vedec Tomáš Bertók.

Rakovina prostaty je druhou najčastejšou formou rakoviny u mužov. Ochorenie napáda žľazu pod močovým mechúrom, miesto tvorby bielkovín, ktoré chránia spermie pred poškodením. Prostata je akousi križovatkou, kde sa spájajú močové cesty a pohlavné cesty. Procesy jej rastu reguluje až sto chemických látok, hormónov a mediátorov a ak je ich rovnováha narušená, môže to viesť k rýchlejšiemu množeniu buniek a napokon aj k zvýšenej pravdepodobnosti vzniku rakovinovej bunky. Viac informácií o teste Giasay® PROSTATE ako aj informácie, ako sa pacient môže dostať k testu, kto mu ho urobí a ako sa dozvie výsledok, sú dostupné na stránke https://giasay.com

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči