Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2023 00:00 | PR články
PR článok

Europoslanec Ivan Štefanec odprezentoval v Štrasburgu košický Medzinárodný maratón mieru

Slovensko a svet si túto jeseň pripomenú jubilejné 100. výročie Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Podujatiu predchádzala veľkolepá prezentácia priamo v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie EPP,  na tomto mieste zorganizoval výstavu najstaršieho maratónu v Európe pod názvom „Storočie maratónu v Košiciach. Ivan Štefanec je aktívnym bežcom a chystá sa taktiež na svoj ďalší maratón v Košiciach.

Zahájenie výstavy obohatil príchod štafetových bežcov, ktorí bežali z Košíc až do Štrasburgu. Charitatívna bežecká štafeta sa konala z iniciatívy Ivana Štefanca a občianskeho združenia Oáza – nádej pre lepší život, ktoré dlhodobo pomáha riešiť otázky a neľahké osudy ľudí. Nevšedný 10-dňový charitatívny štafetový beh z Košíc do sídla Európskeho parlamentu pod názvom Charity Run Košice mal celkovú dĺžku 1291 km, počas ktorých bežci prebehli cez Slovensko, Rakúsko, Nemecko až do Štrasburgu vo Francúzsku. Na nádvorí Európskeho parlamentu privítala bežcov aj Roberta Metsolová, predsedníčka Európskeho parlamentu.

Otvoriť galériu

Štart bežeckej púte v Košiciach

Symbolické posolstvo mieru na posilnenie vzťahov medzi Slovenskou republikou a Európskou úniou začalo svoju bežeckú púť v nedeľu 3. 9. 2023 o 15.00 hod. na Hlavnej ulici v Košiciach. Skupina športovcov bežala pod vedením kňaza Petra Gombitu, známeho z Behov za chudobných do Ríma, Bruselu či Lúrd. Športovci, ktorí priniesli posolstvo mieru, solidarity, súdržnosti a vzájomného porozumenia až do Európskeho parlamentu, sú jednotlivcami so silnými životnými príbehmi. Štafetový beh pre nich znamenal príležitosť na vybudovanie mostov medzi národmi a spolupráce medzi jednotlivými krajinami.

„Bežecký zápas týchto vytrvalcov je rovnocenný s našou spoločnou snahou o budovanie lepšej a pokojnejšej budúcnosti. V dnešnom svete, ktorý je často poznačený rozdeleniami a konfliktmi, je nielen fyzické prekonanie vzdialenosti, ale aj vyjadrenie významu posolstva mieru nesmierne dôležité,povedal slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorý je jedným z tvorcov myšlienky a zároveň aj iniciátorom výstavy v Európskom parlamente, pripomínajúcej 100. výročie najstaršieho európskeho maratónu. Výstava bola pripravená spolu s Branislavom Koniarom, riaditeľom MMM v Košiciach, ktorý ju riadil po obsahovej stránke.

Otvoriť galériu

História košického maratónu

Samotná myšlienka zorganizovať 1. košický maratón sa zrodila v hlave Vojtecha Braun Bukovského už v roku 1924. Tento košický športový nadšenec, organizátor a novinár v jednej osobe, sa vybral na olympijské hry do Paríža. Keď sa s nadšením vrátil domov, rozhodol sa zorganizovať maratónsky pretek aj v Košiciach. Dnes je Medzinárodný maratón mieru najstarší v Európe a pripravuje sa na svoj 100. ročník, ktorý sa uskutoční 1. októbra 2023.

Veľkolepá prezentácia v Európskom parlamente

Výstava priniesla pohľady na kľúčové míľniky tohto svetoznámeho maratónu počas búrlivých spoločensko-politických zmien, ktoré postihli náš región za ostatných sto rokov. Návštevníkov previedla históriou, významom a prínosom tohto ikonického podujatia prostredníctvom interaktívnych panelov, vďaka čomu ponúkla strhujúce skúmanie odkazu maratónu a jeho úlohy pri podpore mieru. Výstava bola rozdelená do viacerých tematických sekcií pod názvami Najstarší v Európe, Osem statočných, Hostia z Berlína, Z Košíc až k zlatu, Veľkorysý Leriche, Pochmúrne roky, Maratón slobody, Éra severanov, Posol víťazstva, Umierali zvedavosťou, Tri prvenstvá do Prahy, Zmarené nádeje, Útek z Commonwealthu, Premiéra žien, Rok zásadných zmien, Svetové Košice, Nástup Afriky, Legendy najstaršieho maratónu, Zachránený i ocenený, Odvážna Olena, Posol mieru a Tabuľa víťazov. Každá z nich ponúkla jedinečný pohľad na najstarší maratón v Európe.

Na záver europoslanec Ivan Štefanec dodáva: „Výstava vzdala poctu košickému Medzinárodnému maratónu mieru maratónu s bohatou históriou, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri udržiavaní pokoja a vzájomného porozumenia medzi národmi. Slovenský maratón je jasným dôkazom sily kolektívneho úsilia a vytrvalosti. Princípov, na ktorých je založená aj naša Európska únia. Táto história podčiarkuje, že keď sa spojíme v snahe o spoločný cieľ, máme potenciál dosiahnuť výnimočné. Jednohlasne si osvojme hodnoty mieru a vzájomného porozumenia, aby sme zachovali odkaz košického maratónu mieru a inšpirovali ním aj ďalšie generácie, zvlášť v tejto ruskou agresiou poznačenej dobe na európskom kontinente.

Otvoriť galériu
Zdroj: EPP

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Hrozivá nehoda pri Vranove nad Topľou: Po zrážke kamióna s autom vyhasol ľudský život
Päťposchodová budova v juhoafrickom meste George sa zrútila 6. mája.
Foto
Mestom otriaslo veľké nešťastie: Počet obetí po páde budovy stúpol, v tomto prípade sa však stal zázrak
Ministerka Saková, Dolinková a Šimkovičová.
Foto
Ministerky na stretnutí s premiérom: Takto odborníčka zhodnotila outfity Sakovej, Dolinkovej a Šimkovičovej
Blurred train moving past a railroad crossing
Vykoľajenie vlaku ochromilo dopravu: Sú cestujúci v poriadku? Rusko ukazuje prstom na vinníka!
Po náraze nákladnej lode do jedného z pilierov mosta Key Bridge sa most zrútil.
VIDEO Tragický pád mosta v Baltimore: Okolo kontajnerovej lode zavládol výbuch!
Robert Fico a Denisa Saková.
Robert Fico ohlásil nový atómový blok: Tento scenár si ministerka Saková nevie predstaviť
(ilustračná fotografia).
Krvavé následky teroristického útoku: V dedine zahynulo päť vojakov
Vladimir Putin.
Do rozhodnutia Putina sa obula už aj USA: Tento krok svedčí o jeho zúfalstve!
Krásnu mladú ženu niekoľko mesiacov trápili bolesti hlavy.
Foto
Veroniku († 38) trápili veľké bolesti: Neuveriteľné, čo sa dialo na pohotovosti! Zničený manžel prehovoril
Pri požiari bratislavského podniku zasahovalo až 17 hasičov.
Foto
Známy bratislavský bar v plameňoch: Podozrivé incidenty z minulosti! Bol požiar nehodou či zámerom?
Viaceré skupiny spotrebiteľov už obavy z nárastu cien mať nemusia.
Zdražovanie sladených nápojov: Ministerstvo po vlne kritiky cúvlo! Za ktoré položky si NEPRIPLATÍME?
Manželia majú spolu synčeka Janka.
Ďurovčíkova manželka Barbora prezradila na partnera pikošku: Keď robí TOTO, nejde ma bozkávať!