Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2023 13:50 | Správy | Domáce správy

Hamran otvorene o situácii s migráciou: Ako to vyzerá? Toto si myslí o riešení politikov!

V prípade, že by polícia nasadila hliadku každých 50 metrov na slovensko-maďarskej „zelenej" hranici, vyžiadalo by si to nasadenie desiatok tisícov policajtov. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že takéto riešenie navrhujú politici v súvislosti s problematikou nelegálnej migrácie.

Pripomenul, že hranica s Maďarskom má dokopy 655 kilometrov, z toho 517 kilometrov mimo rieky Dunaj. Na tomto úseku zelenej hranice by podľa neho muselo byť zriadených 10 340 policajných stanovísk s minimálnym počtom dvoch policajtov na jednom stanovisku.

Pre efektívne fungovanie kontrolných stanovísk by podľa Hamrana ale bolo potrebných 5,5 policajta na jednu pozíciu na jednom stanovisku, keďže žiaden nemôže slúžiť nekonečne. „Keď dáte šesť, tak nemajú naplnené hodiny, keď dáte päť, niektorí budú musieť slúžiť nadčasy," povedal Hamran. Za spomenutého stavu by podľa neho bolo na obsadenie stanovísk potrebných 113 795 policajtov. Aj keby bolo na pomoc polícii nasadených všetkých 15-tisíc vojakov ozbrojených síl, podľa policajného prezidenta by stále chýbalo skoro 90-tisíc príslušníkov.

Hamran tiež povedal, že tento rok prišlo na Slovensko zhruba 30-tisíc migrantov a viac ako 29-tisíc už odišlo. „Pokračujú do Nemecka, necítia potrebu ostať na území SR," zdôraznil. Zároveň doplnil, že až jedna tretina migrantov smeruje na Slovensko práve pre tlačivo o pobyte, ktoré im je polícia povinná vydať. „Je to jasne a zreteľne napísané v zákone, že policajt vydá občanovi tretej krajiny to tlačivo," dodal s tým, že policajtov mrzí, že v parlamente nebola vôla tlačivo zrušiť.


Viceprezident Policajného zboru Damián Imre podotkol, že polícia sa snaží vytvoriť pocit bezpečia u občanov, politici však svojimi vyjadreniami tomu škodia. Potvrdil, že migranti dosiaľ nespáchali na Slovensku žiadny trestný čin ani priestupok. Ako dodal, medializované varovné výstrely použila polícia len voči prevádzačom.

Vedenie polície tiež odmietlo porovnávanie kontrol počas pandémie s tými, ktoré by chceli niektorí v súčasnosti. Poukázal na rozdiely pri kontrole skupiniek migrantov a občanov SR, ktorí spolupracovali. Pandemické kontroly si vyžadovali tiež menej policajtov. Nebolo potrebné strážiť ani všetky priechody.

K politickým vyjadreniam o kolapse v polícii vzhľadom na personálny podstav Hamran uviedol, že boli len dva roky, keď prišlo do zboru viac policajtov ako odišlo. Tento rok očakáva viac odchodov, keďže sa valorizujú policajné dôchodky. Zároveň ocenil schválené zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov, v tejto vekovej skupiny podľa nich je záujem o prácu v polícii.

Zvýšenie príslušníkov Policajného zboru by policajný prezident uvítal. Znižovanie stavov sa schválilo v roku 2020, keď za to hlasovali aj dnešní kritici. Hamran zároveň dementoval, že policajti v prvej platovej triede zarábajú menej, ako je minimálna mzda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Dočká sa Palestína vytúženého prímeria? Hamas sa pri zásadnom rozhodnutí odvoláva na Izrael
Zástupcovia Muska ani platformy X, v minulosti známej ako Twitter, vyjadrenie Bieleho domu zatiaľ nekomentovali.
Muskova spoločnosť implantovala pacientovi čip do mozgu: Po prelomovom zákroku nastali problémy!
vojak
Minister vyhlásil, že iba Amerika a Európa ubránia Západ pred Ruskom: Takto sa vyjadril k brannej povinnosti
Foto
Projekt Lintnera nemá na MS páru! Privíta viacero hviezd: Slovenský dom nám môžu závidieť
Flag of Israel on the tank
Prekročil Izrael všetky hranice? K podobnej hrozbe od USA sa pridáva ďalšia krajina
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny (ilustračné foto).
Charkov sa opäť stal terčom ruských útokov: V niekoľkých domoch vypukol požiar!
Ruský prezident Vladimir Putin.
V moderných dejinách Ruska sa tento krok udeje prvýkrát: Ako k tomu prispeje návrh od samotného Putina?
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden nemá ružové vyhliadky do budúcnosti: Zásadný krok Izraela neprispeje k vytúženému cieľu
(ilustračné foto).
Hrozivý incident: Zadržaný muž sa zmocnil zbrane! Postrelil dvoch policajtov, ich stav je vážny
Šimkovičová má ťažké srdce na herca Ľuboša Kostelného.
Útok Kostelného na Martinu Šimkovičovú?! Ako reaguje SND a TOTO tvrdia diváci po predstavení
Ivanovu lekári varovali, že veľké množstvo výplne v tvári môže byť život ohrozujúce.
Foto
Andrea sa chváli najväčšími perami na svete: Lekár pred ňou zavrel dvere! Prečo iný spravil výnimku?
Alpacas looking at camera. They are very curious!
Foto
Rozkošná alpaka sa narodila inak, ako ostatné: Aj vám pripomína malého čertíka? To musíte vidieť!