Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2014 17:52 | Správy | Domáce správy

Odškodňovanie dôsledkov očkovania v parlamente neprešlo

Poslanci za KDH Ivan Uhliarik a Jozef Mikloško neuspeli so svojím návrhom novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Novela mala vytvoriť priestor pre odškodnenie osôb postihnutých nepredpokladanými negatívnymi dôsledkami očkovania. Väčšina v parlamente ich návrh nepodporila.

"Návrh novely zavádza možnosť odškodnenia poškodenia očkovaním obdobným spôsobom a v obdobnej výške, aký používajú už platné normy o odškodnení ujmy na zdraví z rôznych iných dôvodov," konštatovali predkladatelia. Vzhľadom na záujem štátu na povinných očkovaniach a zabezpečení preventívnej ochrany obyvateľov formou očkovania malo byť podľa opozičných poslancov povinnosťou štátu odškodniť poškodených, u ktorých sa vyskytli neželané dôsledky očkovania presahujúce bežnú reakciu na očkovanie.

Na výpočet odškodnenia, ak ide o poškodenie očkovaním, sa mali podľa navrhovanej novely zákona použiť ustanovenia zákona o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia. Ak bola poškodením očkovaním spôsobená smrť, poškodený mal mať nárok na vyplatenie odškodnenia v sume päťdesiatnásobku minimálnej mzdy platnej v čase, v ktorom mu vznikol nárok na odškodnenie poškodenia očkovaním.

 

Keďže negatívne dôsledky očkovania sú podľa vyjadrenia odborníkov ojedinelé, poslanci za KDH nepredpokladali vysoké nároky na verejné financie. "Povinnosti uložené regionálnym úradom verejného zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva SR v navrhovanej zmene si vzhľadom na tvrdenie odborníkov o minimálnom výskyte negatívnych dôsledkov očkovania vyžiadajú výdavky z verejných financií v odhadovanej výške 66 tisíc eur ročne, ktorých pokrytie je možné realizovať z kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR v rámci výdavkov ministerstva a rozpočtovaním zriadených príslušných dotknutých organizácií," uvádzali poslanci Uhliarik a Mikloško.

Inou možnosťou zdroja financovania, ktorý by znížil nárok na štátny rozpočet, by podľa nich bolo zriadenie Fondu odškodnenia osobitným zákonom, do ktorého by sa z ceny každej vakcíny výrobcom alebo distribútorom vakcíny odovzdávalo zákonom stanovené 1 % z ceny vakcíny bez DPH.

Zabezpečením tohto odškodnenia mali byť podľa poslancov za KDH osoby poškodené očkovaním schopné si zabezpečiť prostriedky na zmiernenie či liečbu negatívnych dôsledkov očkovania a zníženia spoločenského uplatnenia. "Zákon zavádza štandardný proces posudzovania žiadostí o odškodnenie, v ktorom budú mať postavenie rozhodujúcich správnych orgánov regionálne úrady verejného zdravotníctva, ako aj Úrad verejného zdravotníctva SR," tvrdili predkladatelia. Kompetenciu na posúdenie správnosti rozhodnutia správnych orgánov zveroval návrh novely zákona do rúk správnych súdov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky