Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2023 12:00 | Správy | Domáce správy

Konečne majú Slováci prvenstvo! Ako to, že sme výrazne predbehli severskú krajinu? Exminister vysvetľuje

Nemáme sa čím chváliť. Európsky štatistický úrad zozbieral dáta z jednotlivých krajín a zistil, že Slováci navštevujú lekárov najviac z celej únie. Konzultácie potrebujeme priemerne 11-krát ročne na obyvateľa. Napríklad vo Švédsku to bolo len 2,3-krát, v Grécku 2,7-krát a u našich susedov v Česku 7,8-krát. Nový Čas sa s odborníkmi pozrel na to, prečo vidíme také obrovské rozdiely.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Konzultácie potrebujeme priemerne 11-krát ročne na obyvateľa. Napríklad vo Švédsku to bolo len 2,3-krát, v Grécku 2,7-krát a u našich susedov v Česku 7,8-krát. Nový Čas sa s odborníkmi pozrel na to, prečo vidíme také obrovské rozdiely. Eurostat skúmal priemerný počet lekárskych konzultácií pripadajúcich na jedného obyvateľa v období rokov 2018 až 2021 v členských štátoch EÚ.

Zatiaľ čo Slovensko svieti na čele tohto rebríčka s číslom 11, tak na opačnom konci je Švédsko, Grécko či Portugalsko, kde dosahujú maximálne 4 potrebné konzultácie s doktorom ročne. Ako to vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva? „Priemerný počet lekárskych konzultácií uvedený za jednotlivé štáty je vypočítaný na základe odlišných vstupných údajov pri jednotlivých štátoch. Môže zahŕňať aj konzultácie cez telefón, ako to je v prípade Slovenska, Holandska a Lichtenštajnska, alebo iba lekárske ošetrenia/liečbu v súlade s predpismi úhrady, ako v prípade Nemecka, prípadne iba návštevy lekárov, ktorí majú uzatvorené zmluvy so zdravotnými poisťovňami atď.,“ uvádza rezort pod vedením Michala Palkoviča.

Pomáhajú si aj údajmi z NCZI, že počet návštev dosahoval spolu v roku 2021 viac ako 66 miliónov, čo je nižší počet ako v roku 2019, avšak viac ako v roku 2020, keď pokles počtu návštev súvisel s pandémiou COVID-19. „Po prechodnom poklese ambulantných návštev v roku 2020 (11,1 návštevy na 1 obyvateľa) sa ich počet v roku 2021 vrátil na úroveň viac ako 12 návštev na obyvateľa (12,2), čím sa priblížil hodnotám spred roka 2020. Nárast počtu návštev v ambulanciách bol spôsobený aj vykonávaním očkovania proti ochoreniu COVID-19,“ objasňujú z rezortu.

Najvyššiu návštevnosť dlhodobo zaznamenávajú ambulancie všeobecných lekárov. „V ambulanciách s odborným zameraním všeobecné lekárstvo spadalo na jednu osobu vo veku 18 a viac rokov 4,4 návštevy za rok. Deti a mladiství navštívili ambulanciu všeobecnej starostlivosti o deti a dorast približne 5,0-krát ročne po prepočte na jedného obyvateľa vo veku 0 - 17 rokov,“ uzavreli z ministerstva.

Otvoriť galériu

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ