Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2023 17:39 | Správy | Zahraničné správy

Prehliadky u členov hnutia kontrolujúceho voľby: Činnosť ruskej tajnej služby vyvoláva otázniky

Ruské bezpečnostné zložky vykonali prehliadky u členov nezávislého hnutia Golos, ktoré monitoruje voľby v krajine. Jeho spolupredsedu Grigorija Melkonjanca polícia vyšetruje v súvislosti s organizáciou činnosti takzvaného nežiaduceho zoskupenia, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až šesť rokov väzenia. Informoval o tom dnes server Meduza a agentúra AP. Obe médiá upozornili, že Golos na zozname "nežiaducich" organizácií v Rusku nefiguruje. Ruské úrady sa zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

Bezpečnostné zložky ráno vykonali prehliadky u Melkonjanca a ďalších 14 koordinátorov Golosu v ôsmich regiónoch vrátane Moskvy, Petrohradu a Kazane, píše Meduza s odvolaním sa na zdroj zo silových zložiek. Agentúra RIA Novosti medzitým zverejnila z razie u spolupredsedu hnutia video, na ktorom Melkonjanc po prehliadke vypĺňa dokumenty. Neskôr ho policajti odviezli na výsluch, informoval server Mediazona.

Golos pôsobí v Rusku od roku 2000 a zaoberá sa nezávislým monitorovaním volieb. Vládu rozozlil napríklad zverejnením dôkazov o podvodoch pri parlamentných voľbách v roku 2011, ktoré vyústili do protestov, uviedla už skôr agentúra Reuters. Zoskupenie sa v roku 2013 ocitlo ako jedna z prvých mimovládnych organizácií v Rusku na zozname takzvaných zahraničných agentov, čo fakticky viedlo k ukončeniu jeho činnosti. V roku 2016 súd na žiadosť ministerstva spravodlivosti rozhodol o jeho likvidácii.

Zoskupenie sa však reorganizovalo na občianske hnutie na ochranu práv voličov a vo svojej činnosti pokračovalo, podľa AP odhalilo porušovanie pravidiel pri rôznych voľbách. V roku 2021 ho ministerstvo spravodlivosti znovu zaradilo zoznam "zahraničných agentov", tentoraz určený pre združenia, ktoré nie sú registrované. Melkonjanc vtedy vyhlásil, že skupina plánuje vo svojej práci pokračovať.

Štatút nežiadúcej organizácie Golos nemá, poznamenala Meduza. Toto označenie na základe zákona z roku 2015 znamená, že zapojenie do takto pomenovaných zoskupení je trestným činom, upozornila AP.

Podľa ďalšieho spolupredsedu hnutia Stanislava Andrejčuka súčasné domové prehliadky a trestné konanie súvisia s činnosťou Európskej siete organizácií monitorujúcich voľby (ENEMO), ku ktorej predtým Golos patril. V roku 2021 ruské úrady vyhlásili ENEMO za "nežiaducu" organizáciu, načo Golos ukončil svoju účasť v tomto združení, píše Meduza.

Záťah proti členom Golosu podľa Andrejčuka prišiel necelý mesiac pred regionálnymi voľbami a štyri mesiace pred začiatkom volebnej kampane pred prezidentskými voľbami, ktoré by sa mali konať na jar budúceho roka. Melkonjanc už skôr upozornil, že keď úrady v roku 2021 hnutie vyhlásili za "zahraničného agenta", zostávalo do volieb do Dumy asi mesiac.

Nezávislí novinári, kritici Kremľa, aktivisti a predstavitelia opozície v Rusku sa v posledných rokoch ocitajú pod čoraz väčším tlakom vlády, ktorý výrazne zosilnel po tom, ako Rusko vojensky napadlo susednú Ukrajinu. Úrady množstvo nezávislých spravodajských serverov a skupín obhajujúcich ľudské práva uzavreli, označili za "zahraničných agentov" alebo ich postavili mimo zákona ako "nežiaduce" zoskupenie. Aktivisti a kritici Kremľa čelia obvineniam z rôznych trestných činov, niektorí už skončili na roky za mrežami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?