Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2014 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Špičkový vedec rozlúskol záhadu jednej z najhnusnejších chorôb: Vinili sme všetko, len nie ANTIBIOTIKÁ!

Antibiotiká sa navyše nadužívajú, lekári ich predpisujú bežne, ako by to boli vitamíny, a v mnohých krajinách ich dostanete bez predpisu v lekárni.

Za obezitu na Západe nemôže dnes ani tak zvýšený príjem cukrov a tukov, ako skôr antibiotiká. Tvrdí to vo svojej novej knihe uznávaný profesor mikrobiológie Martin Blaser z New York University. Antibiotiká - čo dokázali vedci v päťdesiatych rokoch minulého storočia - vedú k rýchlejšiemu rastu a priberaniu na váhe u zvierat. síce v roku 2006 zakázala plošné užívanie antibiotík pri chove farmárskych zvierat, užívajú sa však naďalej. Ako liečivo. A ľudia priberajú práve kvôli nim.

Profesor Blaser tvrdí, že antibiotiká spôsobili epidémiu obezity, ale aj cukrovky, astmy, potravinových alergií, autizmu a ekzémov. Narušujú skladbu črevnej mikroflóry. A desiatky tímov po celom svete dokázali, že osoby s narušenou mikroflórou častejšie ochorejú práve diabetom, alergiou či astmou.

Aby hydina pekne rástla

Na konci štyridsiatych a na začiatku päťdesiatych rokov si vedci všimli, že keď podali kurčatám streptomycín, nielenže boli odolnejšie voči chorobám, ale tiež za rovnakú dobu ako kurčatá neliečené pribrali dvojnásobnú hmotnosť tela. Farmári tak začali antibiotiká podávať hydine a ďalším farmárskym zvieratám plošne, dosahovali tak oveľa vyšších výnosov. Lenže antibiotiká zostávajú v mäse, mlieku a iných živočíšnych produktoch. A to, čo dokážu u kurčiat, oviec či kráv, dokážu antibiotiká aj s človekom. Podľa Blasera pôvodcom epidémie obezity.

"A aj keď zvieratá kŕmené antibiotikami zakázané v rámci EÚ od roku 2006, denník Mail sa dozvedel, že spotreba antibiotík v poľnohospodárstve neklesla a, naopak, dosahuje maximum," píše britský denník Daily Mail.

Poľnohospodári totiž smú používať antibiotiká ako liečivá. A podľa britského denníka The Mail to vytvára štrbinu pre to, aby naďalej podávali antibiotiká všetkým svojim farmárskym zvieratám, dokonca vo vyšších dávkach. Takže sú tieto lieky stále obsiahnuté v mäse, mlieku a živočíšnych produktoch.

 

Baktériová apokalypsa

Antibiotiká používané a prijímané do tela plošne zvyšujú rezistenciu baktérií voči nim. Do dvadsiatich rokov tak opäť budú ľudia zomierať na bežné ochorenia, pretože ich pôvodcovia budú odolní voči všetkým antibiotikám.

Ľudské telo na povrchu a v črevách mikroflóru pozostávajúcu z biliónov baktérií, ktoré u dospelého človeka môžu vážiť dokopy dva kilogramy. Antibiotiká však vážne narušujú skladbu tejto mikroflóry. Nerovnováha potom vedie k rôznym civilizačným chorobám.
"Ak podávanie antibiotík v ranom veku výrazne urýchľuje zvyšovanie hmotnosti u farmárskych zvierata mení ich vývoj, čo sa stane, keď antibiotiká dáme našim deťom? Tiež ich nezvratne robíme obéznymi?" pýta sa mikrobiológ Martin Blaser.

Na otázku vraj odpovedá výskum z päťdesiatych rokov, ktorý vykonali talianski lekári. Predčasne narodeným deťom podávali antibiotiká. Za desať dní mali dojčatá užívajúce antibiotiká o osem percent vyššiu váhu než tie, ktoré lieky nedostávali.

Nemyslite si, že ich neberiete

Rezíduá antibiotík tiež v mäse a mlieku farmárskych zvierat chovaných konvenčnou metódou. Antibiotiká nesmú používať farmári produkujúci bio potraviny. "Väčšina ľudí, ktorí hovoria, že neužívali antibiotiká niekoľko rokov, sa mýli. Milióny z nás ich užívame s jedlom denne," tvrdí doktor Blaser.

V je plošné užívanie antibiotík pri chove hospodárskych zvierat zakázané od roku 2006. A úrady by mali strážiť dodržiavanie týchto smerníc. Lenže podľa britského denníka The Mail smú farmári (okrem bio producentov) používať antibiotiká ako liečivo. Pod liečenie možno skryť podávanie antibiotík aj zvieratám, ktoré ich nepotrebujú.

Profesor Blaser tak radí tým, ktorí nechcú nevedome priberať a chcú sa vyhnúť príjmu antibiotík z potravín, aby konzumovali hlavne rastlinnú stravu a predovšetkým bio potraviny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať