Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2014 00:00 | Oprášené drámy

Po šiestich obetiach ničivého požiaru v Slovenskom raji ostalo 14 sirôt

Šesť obhorených ľudských tiel našli v zvláštnych polohách, niektorí čupeli, iní sa pokúšali odplaziť...Po obetiach požiaru v Slovenskom raji ostalo 14 sirôt.

Čítanie článku nie je vhodné pre maloletých a slabšie povahy.

Poltucet obetí, 15 hektárov zničeného lesa, boj ľudí s vyčíňajúcim živlom. To bol obraz Slovenského raja pri Hrabušiciach (okres Spišská Nová Ves) pred takmer štrnástimi rokmi. Dym, ktorý stúpal z lesov, zbadal miestny lesník. Hasiči, informovaní o šíriacom sa ohni, sa na miesto nemohli rýchlo dostať terénnym autom, pretože ich stará lada bola pokazená. Čo najskôr sa do lesa pobrali všetci, ktorí vládali s ohňom bojovať. Medzi nimi niekoľko desiatok ľudí, ktorí  pracovali v lesoch v rámci verejnoprospešných prác. Dostali úlohu vykopať priekopy a tak zabrániť šíreniu ohňa.

"Keď sme prišli na miesto, kde sme mali kopať priekopy, zrazu sa pri nás objavili plamene. Akoby vyrástli zo zeme, bolo to ako výbuch. Začali sme odtiaľ utekať, ale oheň nás obišiel. Tak sme utekali iným smerom. Padali sme, mnohí z nás sa doudierali. Bola taká horúčava, že sme cítili, ako sa nám rozpaľujú šaty na tele. V jednej chvíli som si myslela, že horím aj ja..." povedala mladá žena z osady, ktorá tiež bola v osudnej chvíli v lese. 

Hrozný pohľad na spálené telá

Zakrátko sa zistilo, že šesť ľudí, ktorí pracovali v lese, chýba. Ľuďom, ktorí sa vrátili na požiarisko, sa naskytol šokujúci pohľad na šesť obhorených tiel. Telo jednej ženy pod vplyvom obrovskej teploty prasklo a trčali z neho kosti. Telá ďalších obetí vyzerali, akoby sedeli, kľačali alebo sa márne snažili z ohňa odplaziť. Z požiariska zniesli telá šiestich obetí, vtedy 37-ročnej Emílie, rovnako starej Boženy, 36-ročného Miloša, 39-ročného Rudolfa, 17-ročného Rastislava a 16-ročnej Kamily.    

 

Hasiči pokračovali v boji s lesným požiarom, situácia v Hrabušiciach bola napätá. Osadníci vyčítali vtedajšiemu starostovi, že poslal ľudí na nebezpečné miesto. Obete tragédie pochovali na cintoríne do hrobov vedľa seba.   

Ako ľudia vnímajú udalosť, ktorá si vyžiadala 6 obetí? "Podľa mňa ľudia, ktorí tam išli, dostatočne nepoznali nebezpečenstvo, ktoré im hrozilo.  Ale už je to dávno, viaceré ich deti sú už dospelé. Vyrastali bez jedného z rodičov...  Ani jeden si už nenašiel partnera... Je to veľmi smutný prípad," povedala pani z Hrabušíc.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!