Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2023 10:38 | Správy | Zahraničné správy

Vagnerovci pracujú na akčnom pláne: Lukašenko uistil Putina o ďalšom postupe

Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok uviedlo, že s vedením Vagnerovej skupiny hodnotilo bezpečnosť na hraniciach Bieloruska s Ukrajinou a Poľskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bieloruský minister vnútra Ivan Kubrakov sa s veliteľmi vagnerovcov stretol vo výcvikovom stredisku, aby vypracovali "jasný akčný plán", píše sa vo vyhlásení bieloruského rezortu vnútra. "Vzhľadom na zložitú situáciu v blízkosti (bieloruských) hraníc je obzvlášť dôležité byť pripravený reagovať na potenciálne výzvy a hrozby," citovalo ministerstvo Kubrakova. Šéf bieloruského rezortu vnútra ocenil "praktické skúsenosti" vagnerovcov, ktoré získali v bojoch na východe Ukrajiny, obzvlášť pri niekoľkomesačnej krvavej bitke o mesto Bachmut.

Ozbrojenci z Vagnerovej skupiny sa koncom júna pokúsili o vzburu voči veleniu ruskej armády a zo svojich základní sa vydali smerom na Moskvu. Spor sa po niekoľkých hodinách podarilo urovnať a vagnerovci dostali možnosť presunúť sa do susedného Bieloruska. Minsk, blízky spojenec Moskvy, sa do bojov na Ukrajine dosiaľ priamo nezapojil. Bielorusko však vlani na začiatku invázie na Ukrajinu ruskej armáde poskytlo svoje územie na vyslanie vojakov či odpaľovanie rakiet.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom júna nariadil posilniť bezpečnosť pozdĺž ukrajinsko-bieloruských hraníc v reakcii na presun vagnerovcov do Bieloruska. Agentúra AFP pripomína, že Minsk viackrát obviňoval susedné Poľsko, členskú krajinu EÚ a NATO, z provokácii na spoločných hraniciach.

Varšava vníma prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku za "potenciálnu hrozbu" pre región a snaží sa preto posilniť obranu na hraniciach s Bieloruskom.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko cez víkend uistil svojho ruského kolegu Vladimira Putina, že Minsk "udrží" bojovníkov Vagnerovej skupiny v strednej časti Bieloruska a má situáciu "pod kontrolou". "Chcú ísť na Západ, žiadajú ma o povolenie... ísť na výlet do Varšavy, do Rzeszówa," povedal Lukašenko Putinovi. "Samozrejme ich však udržím v strednom Bielorusku, ako sme sa dohodli," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!