Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2023 13:22 | Správy | Zahraničné správy

Brutálny útok na ruskú investigatívnu novinárku: Stav zbitej Milašinovej je vážny

Oceňovanú ruskú investigatívnu novinárku Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova, ktorých v utorok Čečensku brutálne zbili maskovaní muži, previezli do nemocnice v Moskve. Novinárka je vo zlom stave, povedal v stredu agentúre AFP jej zamestnávateľ, ruské nezávislé noviny Novaja gazeta.

"Milašinová je v nemocnici v Moskve. Jej stav je, úprimne povedané, neľahký: bola naozaj kruto zbitá, zbili ju palicou," povedal Dmitrij Muratov, šéfredaktor Novaja gazety. K prepadnutiu novinárky a právnika došlo v utorok skoro ráno, keď spolu odchádzali z letiska v čečenskej metropole Groznyj. "Brutálne ich dokopali, kopali ich aj do tváre, vyhrážali sa im smrťou a pištoľou priloženou k hlave. Zobrali a zničili im vybavenie a dokumenty," uviedla v utorok ľudskoprávna skupina Memorial.

Milašinovej útočníci polámali prsty na rukách, vyholili hlavu a následne ju poliali zelenou tekutinu - povrchovým antiseptikom zvaným v Rusku zeľonka. Nemova bodli do nohy, uvádza stanica Sky News. Memorial krátko po útoku informoval, že novinárka má na celom tele modriny a "občas stráca vedomie".

Milašinová a Nemov sa chceli v Groznom zúčastniť na vynesení rozsudku nad Zaremou Musajevovou, manželkou bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Sajdiho Jangulbajeva. Jej traja synovia kritizujúci čečenského vodcu Ramzana Kadyrova už dlhšie žijú v zahraničí.

Milašinová sa dlhodobo informuje o prípadoch porušovania ľudských práv v Čečensku, a za svoju prácu získala viacero medzinárodných ocenení. Novaja gazeta vlani vo februári oznámila, že táto novinárka musela dočasne opustiť Rusko po tom, ako sa jej čečenské vedenie vyhrážalo smrťou. Znepokojenie nad utorňajším útokom v Groznom vyjadrili viaceré ľudskoprávne skupiny. Kremeľ aj Kadyrov tiež uviedli, že páchateľov treba dolapiť.

AFP pripomína, že od roku 2000 bolo zabitých už šesť novinárov a spolupracovníkov novín Novaja gazeta, ktorej šéfredaktor Dmitrij Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu za mier. Jednou z nich aj Anna Politkovská, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve a venovala sa rovnakým témam ako v súčasnosti Milašinová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jednoduchá činnosť je základom zdravia.
6 krokov, ako si správne umyť ruky: Postup, ktorý musíte naučiť deti!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala