Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2023 07:51 | Správy | Zahraničné správy

Plánujete výlet do Prahy? Všimnite si osvetlenie v centre, po tomto sa na to budete dívať inak

Pražské ulice boli prvýkrát trvalo osvetlené pred 300 rokmi, 28. júna 1723, kvôli korunovácii rímskeho cisára Karola VI. českým kráľom. Celkovo 121 olejových lámp osvietilo tzv. kráľovskú cestu od terajšieho Obecného domu cez Celetnú ulicu a Karlov most až na Hrad. Mešťania tiež umiestňovali lampáše pred dvere svojich domov.

Prípravy na korunováciu Karola VI. začali vo februári 1723, kedy oznámil kráľovským miestodržiteľom v Prahe svoj úmysel nechať sa korunovať českým kráľom. Mimoriadnosť tejto udalosti podčiarklo práve aj osvetlenie metropoly. S vládou Karola VI., ktorý bol v Prahe korunovaný 5. septembra 1723, je spájaný okrem iného tiež začiatok budovania cestnej siete v českých krajinách. Za jeho vlády sa tiež rozpútala ďalšia vlna rekatolizácie – predovšetkým zameraná proti nekatolíckym vplyvom. Karol VI. bol posledným mužským príslušníkom habsburskej dynastie, manželstvom jeho dcéry Márie Terézie s Františkom I. Lotrinským pokračoval rod ako habsbursko-lotrinský.

Medzi prvými začali ulice osvetľovať pochodňami Sýrčania už okolo roku 450 pred naším letopočtom. V starom Ríme zase slúžili olejové lampy zavesené pri vchodoch do domov. V španielskej Córdobe sa po dobytí Arabmi svietilo aj na úsekoch dlhých niekoľko kilometrov. 

V Paríži začali byť stabilné lampy zavádzané v roku 1667, v Londýne o rok neskôr a v Berlíne až v roku 1680. Vo všetkých prípadoch sa používal olej rôzneho pôvodu (ľanový či olej z veľrybieho tuku)

Prvé pražské nariadenie strán osvetlenia je z roku 1174, keď bolo zavedené takzvané Soběslavské privilégium, ktoré nariaďovalo pražským Nemcom, aby v noci chodili po Prahe iba s pochodňou. V roku 1608 pre zmenu cisár Rudolf II. prikázal osvetľovať niektoré miesta v meste za pomoci kotlov so zapálenou smolou. A počas tridsaťročnej vojny bol zavedený zákon Ferdinanda II., ktorý nariaďoval pražským občanom, aby mali so sebou pripravené smolné vence na osvetľovanie ulíc.

Verejné pouličné osvetlenie bolo v Prahe zavedené až v roku 1723, a to len na trase cisárskej cesty, ktorá viedla z Hradčanského námestia na Malostranské námestie, cez Karlov most, Karlovu ulicu, Staromestské námestie, a Celetnú ulicu až k Pražskej bráne. O osvetlenie sa postaralo 121 lampášov s rôznymi druhmi olejov. Časy rozsvecovania lampášov oznamovalo radničné zvonenie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz