Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2023 11:00 | Správy | Domáce správy

Kúpeľná liečba zažíva krízu: Pacienti si rehabilitáciu nemôžu dovoliť! Na vine majú byť nové zmluvy

Rehabilitačná liečba v kúpeľoch na Slovensku je v kríze, pre pacientov sa stáva nedostupnou. Pre TASR to uviedla predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov Janka Zálešáková. Upozornila, že mnohé kúpele musia vyberať dodatočné poplatky, pretože ich financovanie zo strany štátu je nedostatočné.

Politici sa preto podľa predsedníčky budú musieť vážne zaoberať situáciou v zdravotníctve. Zálešáková skonštatovala, že nové zmluvy so zdravotnými poisťovňami síce navýšili cenu ošetrovacieho dňa, no len čiastočne pokrývajú oprávnené náklady. "Doplatky, ktoré začali kúpeľné podniky vyberať už v minulom roku, tak zostali, dokonca v niektorých kúpeľoch sa museli zvýšiť. Pre mnohých pacientov sa tak rehabilitačná liečba v kúpeľoch stáva nedostupná," doplnila.

Z rozpočtu verejného zdravotného poistenia by bolo podľa nej potrebné vyčleniť na kúpeľnú starostlivosť o 0,5 percenta viac prostriedkov. "Potom by tak ako pred pandémiou táto forma rehabilitačnej starostlivosti mohla byť poskytovaná ako štandardná súčasť manažmentu pacienta, dokonca aj ako včasná rehabilitácia prekladom z nemocničného lôžka," skonštatovala.

V prípade kúpeľnej liečby typu B, keď poisťovňa prepláca len liečbu a ubytovanie i stravu si pacient hradí sám, navrhuje pripraviť možnosť zdravotného pripoistenia. "Aby táto položka za ubytovanie a stravovanie a tiež preventívne programy v liečebných kúpeľoch boli zahrnuté do tejto formy zdravotného poistenia," vysvetlila.

Situácia je podľa nej zlá, pretože v slovenských nemocniciach je už roky nedostatok lôžok na potrebnú rehabilitačnú starostlivosť a práve kúpele majú vybavenie aspoň čiastočne túto potrebu pokryť. "Ak stratíme aj tieto rehabilitačné lôžka s vysokou pridanou hodnotou kúpeľného prostredia, využitia prírodných liečivých zdrojov, kvalitných klimatických podmienok, kvalitných liečebných tímov a moderného technického vybavenia určite bude nepriaznivý vývoj v kvalite života, viazanej na zdravie, pokračovať," upozornila.

Asociácia slovenských kúpeľov má pripravené potrebné analýzy, stanovené priority a návrhy pre politické strany, ktoré sa podľa jej predsedníčky budú musieť komplexne a vážne zaoberať situáciou v zdravotníctve. "Niektoré rozhovory už prebehli, na ďalšie sa chystáme. Niektoré politické strany prisľúbili zaradiť kúpeľnú starostlivosť do svojich volebných programov," ozrejmila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Marek Hamšík prišiel o zápas s Kazachstanom: Svoje prvé MS sledoval v aute!
Foto
Zápasy MS pre Nový Čas tipujú zvieratá zo zoo: K akej miske zamierila Agama bradatá?
Misska Šebestová má za sebou vážnu nehodu.
FotoVáš Tip
Vážna nehoda Magdalény Šebestovej: Prvé slová bývalej missky po tom, čo ušla hrobárovi z lopaty!
Ruský prezident Vladimir Putin
Najsmrteľnejší útok na ruské mesto? Kremeľ už informoval Putina! Znepokojivé, čo by mohlo nasledovať
(ilustračné foto)
Krajinu sužujú rozsiahle požiare: Tisíce obyvateľov evakuovali! Situácia nevyzerá dobre
Indonézia: Pri záplavách zahynulo najmenej 41 ľudí, ďalší sú nezvestní
Foto
Pohroma v krajine: Pri záplavách zahynuli desiatky ľudí! Hrozné, čo je za tým
Foto
Vinco Lukáč verí, že sa draftová jednotka otrasie: Juraj je pod tlakom, preto je nervózny!
(ilustračné foto)
Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí! Polícia ho zadržala
Bojový dron
Ukrajina toho má dosť, vracajú úder! Poplach v Rusku: Tvrdý útok nepriateľa
Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská.
Prvá dáma Ukrajiny na dôležitej návšteve: Aha, kde sa ukázala! Signál, že...
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Amerika sa pustila do Izraela! Ostrá kritika: Prichádza zmena?
(ilustračné foto)
Streľba v obľúbenej dovolenkovej destinácii! Hlásia mŕtvych