Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2023 05:00 | Správy | Politika

Smrť kráľa večierkov aj populizmu: Ako si na Silvia Berlusconiho († 86) spomínajú naši expremiéri?

Na Slovensku sa medzičasom v premiérskom kresle vystriedali Mečiar, Dzurinda, Fico aj Radičová. Všetci však mali na európskej scéne do činenia s rovnakým talianskym premiérom. Silvio Berlusconi († 86), ktorý zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, bol premiérom až štyrikrát a strana, ktorej až do svojej smrti šéfoval, je koaličným partnerom aj v terajšej talianskej vláde. Ako si na tohto politika spomínajú slovenskí expremiéri, ako si naňho bude pamätať história?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hoci presnú príčinu smrti talianskeho expremiéra zatiaľ lekári nezverejnili, Berlusconi trpel závažnými zdravotnými problémami, už odkedy sa v roku 2020 nakazil covidom, a aktuálne bol hospitalizovaný v súvislosti so zápalom pľúc a s chronickou leukémiou. Hoci to počas jeho obrovsky dlhej politickej kariéry už mnohokrát vyzeralo, že jeho problémy so zákonom ho už navždy zbavia možnosti kandidovať, Berlusconi si vždy dokázal pomocou právnych kľučiek vyboxovať cestu späť do politiky, v ktorej pôsobil až do svojej smrti.

Zatiaľ čo premiérka Giorgia Meloni je oddanou stúpenkyňou Ukrajiny, Berlusconi všetkých až do posledných chvíľ prekvapoval svojimi vyhláseniami, že za vojnu na Ukrajine môže jej prezident Volodymyr Zelenskyj. „Na správanie sa tohto pána sa pozerám veľmi, veľmi negatívne,“ vyjadril sa v marci na Zelenského adresu, čím potvrdil povesť verného spojenca ruského autokratického vodcu Vladimira Putina.

 

Bol pragmatik

„Zažili sme spolu dva roky samitov v Bruseli, ale poznala som ho len pracovne, vecne. Stretávali sme sa pri celonočných debatách o tom, ako zachrániť Európu,“ hovorí o talianskom expremiérovi bývalá premiérka Iveta Radičová. Tá tvrdí, že pri zložitých debatách pôsobil konštruktívne. „Viete, počas finančnej krízy boli všetci premiéri pragmatici. Vtedy totiž naozaj hrozil kolaps celej eurozóny,“ pokračuje Radičová. Berlusconiho nevníma jednostranne a spomína si aj na tienisté stránky jeho kariéry.

„Berlusconi vniesol do politiky to, čomu sa dokonca hovorí ,berlusconizácia´ politiky. Práve on priniesol krížové vlastníctvo médií a vysokej pozície v politike, čo predznamenalo neskôr dráhu iných politikov, ktorí využívali médiá vo svoj prospech. Patril jednoznačne k protagonistom silného populizmu,“ hodnotí. Pravdou zostáva, že byť s Berlusconim až príliš zadobre vždy zaváňalo škandálom. Svoje by o tom vedel rozprávať český expremiér Mirek Topolánek, ktorého politickú kariéru uťali fotografie jedného z „vydaní“ povestných bunga-bunga párty v Berlusconiho vile, na ktoré si taliansky expremiér pozýval vplyvných politikov a nechal ich oddávať sa sexuálnym radovánkam.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rieka Slaná je poniže obce Nižná Slaná bez života...
Čo sa to deje s riekou Slaná? Obec hovorí o katastrofe! Envirorezort rokuje o opatreniach
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Foto
Slováci už otestovali halu v Ostrave: Takto by mali nastúpiť proti Nemcom!
Mnohé deti boli z toho, čo sa deje, vystrašené a plakali.
Foto
Ostré vyjadrenia bezpečnostného analytika o bombových hrozbách: Krajine boli spôsobené značné škody!
Ukrajinský parlament
Čo sa to na Ukrajine deje? Ďalšie odvolanie! Vo funkcii končí tento muž
(ilustračné foto).
Posun v kauze Corrumpere 1: Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi podať obžalobu
ÚVZ upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.
Foto
V známej kozmetike našli nebezpečné prvky: Ak máte doma TIETO výrobky, vyhoďte ich!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Šokujúce, čo sa v Rusku deje! Týka sa to vysokopostaveného muža
Foto
Miliónové zárobky a neskutočný talent: Hviezdy z NHL to na MS roztočia!
Šimkovičová sa chce s Kostelným rozprávať.
Pobúrená Šimkovičová si volá herca Kostelného na koberček: Šikana ministerky v SND?
Bratislava trvá na trasovaní električkovej trate popred nové SND. (ilustračné foto)
Foto
Dramatický incident v Bratislave: Marek nožom ohrozoval cestujúcich v električke!
Nora tvrdí, že sa nikdy na nič nehrala.
Foto
Súd rozhodol o OSUDE Nory Kabrheľovej: Oslobodil ju spod obžaloby?! Takto to dopadlo