Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2023 12:00 | Správy | Domáce správy

Krajské mestá likviduje rodinná politika! Primátori: Koľko nás stál Matovičov balíček

Siahli si hlboko do vrecka! Ešte minulý rok sa podarilo Igorovi Matovičovi (50) presadiť schválenie rodinného balíčka, ktorý presadzoval ako veľký posun v rámci pomoci rodinám naprieč Slovenskom. Ako to však zvládnu jednotlivé krajské mestá, už nikto poriadne nedomyslel a výsledkom je, že zo svojich rozpočtov museli dať na rodinnú politiku nemalé sumy a museli pristúpiť zvýšeniu daní či iných poplatkov.

Predseda Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček sa s Kaliňákom zhoduje. „Platí, že vlády Igora Matoviča aj všetky ostatné si nevážia samosprávy. Im je úplne jedno, že svojimi rozhodnutiami oslabia mestá a obce, pre nich je dôležité, aby boli za pekných pred obyvateľmi,“ kritizuje šéf ÚMS. Hovorí, že to vyzerá tak, ako keby nebrali do úvahy mestá a obce, v ktorých ľudia žijú a majú tam najviac služieb, ktoré nedostávajú od štátu, ktorý samosprávy neustále podceňuje.

„Rodinný balíček ako taký je v poriadku, samozrejme, rodinám pomáhať treba. Z pohľadu samosprávy nie je problém jeho zavedenie, ale problém je v tom, že peniaze na rodinný balíček si štát nezabezpečil z nejakého iného zdroja, napríklad zo zvýšených daní, ale zobral ich rovno zo vzorca, ktorý patrí samospráve,“ doplnil a uzavrel tému tým, že financovanie rodinného balíčka bolo nesystémové rozhodnutie.

Matovič: Svojej myšlienky sa nevzdáva

Igor Matovič od príspevku 200 eur na dieťa mesačne upustiť nemieni. Po  sobotňajšom rokovaní s premiérom totiž oznámil, že ak má OĽaNO vysloviť dôveru vláde, tento príspevok požaduje zanechať. Podľa exministra fi nancií Ľudovít Ódor na  túto podmienku jednoznačné nie nepovedal. „Loptička je teraz na premiérovej strane - ak dokáže vysvetliť pani prezidentke, PS a Saske, že 200 € na dieťa rodinám naozaj patrí, a dokáže vysvetliť tým istým, že demokratickému Slovensku ide 30. septembra naozaj o život, radi úradnícku vládu podporíme,“ vyjadril sa Matovič a  dodal, že hnutie nechce „fl eky či funkcie ako ostatní“. Rovnako požiadal aj o  schválenie príspevku 500 eur každému, kto príde k volebnej urne v predčasných septembrových voľbách. Šéfovi OĽaNO sa tento návrh presadiť nepodarilo, ale úlohu za neho môže splniť nový premiér.

 

Košice: Pripravili nás o 34 miliónov

Otvoriť galériu
Jaroslav Polaček, primátor
Zdroj: archív kandidátov

Zavedenie rodinného balíčka negatívne zasiahlo aj metropolu východu. „V tomto roku bude pre mesto výpadok podielových daní z tohto dôvodu predstavovať 25 miliónov eur,“ uviedol hovorca Dušan Tokarčík. Kompenzácia od štátu bola vo výške 10,8 milióna eur, čo nepovažujú za postačujúcu sumu. „Slovenská vláda pripravila mesto Košice kvôli schválenému rodinnému balíčku a ďalším legislatívnym zmenám o 34 miliónov eur. Museli sme kvôli tomu drasticky šetriť a prijímať mnohé úsporné opatrenia, ktoré sa, žiaľ, dotkli bežného života občanov,“ uviedli pre Nový Čas. Mesto podľa slov hovorcu mohlo za tieto peniaze opraviť cesty a mosty, skvalitniť dopravu alebo investovať do ďalších oblastí života v meste.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik
(ilustračná foto)
Kamión pri Trebišove skončil v priekope: Vodiči, TENTO úsek bude úplne uzavretý!