Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Švédsko sa tento rok stane prvou nefajčiarskou krajinou na svete

31. mája oslávime 36. Svetový deň bez tabaku a práve v tomto roku by Švédsko ako prvá krajina mohlo dokončiť prechod na spoločnosť bez dymu. V čom je prístup Švédska lepší ako v ostatných krajinách Európy?

Švédsko by prechod na spoločnosť bez dymu mohlo dosiahnuť o 17 rokov skôr ako zvyšok Európskej únie, na čo upozorňuje osvetová kampaň Smoke Free Sweden 2023, ktorá identifikuje hlavné predpoklady tohto úspechu vrátane tradičného používania tabaku na fajčenie, otvoreného prístupu k alternatívnym výrobkom a logiky spotrebnej dane založenej na koncepcii znižovania škôd. V čom sú švédske skúsenosti inšpiráciou pre zvyšok sveta?

Údaje, ktoré zverejnili švédske úrady v novembri 2022, naznačujú, že táto škandinávska krajina je už len krok od toho, aby sa stala nefajčiarskou spoločnosťou. Švédsko je v súčasnosti na úrovni 5,6 % a všetko nasvedčuje tomu, že tento trend sa nezastaví. Pohľad do histórie však ukazuje, že severské kráľovstvo bolo z hľadiska východiskových podmienok podobné iným európskym krajinám.

Švédsko zaznamenalo najvyšší počet fajčiarov v roku 1963. Historické štatistiky ukazujú, že v tom čase fajčilo cigarety až 36 % obyvateľov. V nasledujúcich rokoch však nastal obrat, ktorý možno pripísať najmä otvorenosti krajiny, politikov a obyvateľov voči všetkým druhom viac i menej tradičných tabakových a nikotínových alternatív. V rokoch 2006 až 2020 klesol počet fajčiarov o neuveriteľných 60 %, čo je suverénny rekord medzi všetkými krajinami EÚ. S tým súvisí aj skutočnosť, že aj aktívni fajčiari vo Švédsku spotrebujú menej cigariet ako ich kolegovia v iných krajinách EÚ.

Európska únia sa určite nemôže rovnať Švédsku, pokiaľ ide o priemerný počet fajčiarov. Na úrovni EÚ je to v súčasnosti 23 %, čo je takmer päťkrát viac ako v tejto škandinávskej krajine. Okrem toho je to jediná európska krajina, ktorej sa skutočne podarilo vychovať celú nefajčiarsku generáciu. Počet dospievajúcich fajčiarov je stabilne na úrovni 3 %, čo je opäť menej ako v ktorejkoľvek inej európskej krajine. Čím to je, že švédsky prístup je taký účinný a jedinečný?

Otvoriť galériu

Sila tradície

Jednou z možných odpovedí je tradícia nazývaná snus. Ide o švédsky výrobok s dlhou históriou, ktorý si miestni obyvatelia tak cenia, že si krajina pri vstupe do EÚ vyjednala exkluzívnu výnimku zo zákazu predaja tohto výrobku. Hoci v iných krajinách nie je legálne dostupný, vo Švédsku je stále jednou z najobľúbenejších alternatív klasických cigariet. Snus je vlhký a pasterizovaný bezdymový orálny tabakový výrobok, ktorý sa používa od 70. rokov 20. storočia. Jeho používanie sa považuje za jeden z hlavných dôvodov nízkeho počtu fajčiarov a nižšieho výskytu závažných ochorení.

Tabakové vrecúška Snus boli prvýkrát uvedené na trh v roku 1973 a nie je náhoda, že od tohto roku klesá aj počet užívateľov cigariet vo Švédsku. Od roku 1963 klesol počet fajčiarov z 1,9 milióna na menej ako jeden milión v roku 2012, pričom oficiálne štatistiky v súčasnosti uvádzajú počet 580 000. Keďže tieto čísla klesli, počet užívateľov orálneho tabaku sa zvýšil. Odhaduje sa, že približne 20 % populácie denne používa tabakové vrecúška. Často sú to aj nedávno aktívni fajčiari, ktorí hľadajú najúčinnejší spôsob, ako prestať fajčiť. Snus preto zohráva dôležitú úlohu v rámci rozšíreného prístupu znižovania škôd spôsobených závislosťou, ktorý spočíva v postupnom znižovaní rizika. Týmto spôsobom snus prispieva k zníženiu počtu fajčiarov približne o 0,4 % ročne.

Odborné štúdie naznačujú, že užívanie orálneho tabaku prináša výrazne nižšie riziko vzniku závažných ochorení súvisiacich s tabakom. Ostatné krajiny mimo Európy nasledujú v tomto smere švédsky príklad. Americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA) dokonca v roku 2019 povolil tabakovým spoločnostiam používať pri marketingu snusu tvrdenia odkazujúce na „zníženie zdravotného rizika“. Všeobecne sa odhaduje, že ak by všetky krajiny sveta zaujali rovnaký prístup k tabaku a nikotínovým alternatívam ako Švédsko, ročne by sa mohlo zachrániť 355 000 životov. Keďže je však snus vo väčšine Európy zakázaný, krajiny musia obrátiť zrak na iné výrobky.

Otvoriť galériu

Sila otvorenosti a transparentnosti

Švédi majú podobný postoj k tabaku na fajčenie ako k bežne dostupným nefajčiarskym alternatívam, ktoré najmä v poslednom desaťročí zaznamenali celosvetový trhový rozmach. E-cigarety, nikotínové vrecúška a zahrievaný tabak sú výrobky, ktoré sú v krajine bežne dostupné a prispievajú k znižovaniu počtu fajčiarov cigariet. Dokonca aj politická reprezentácia uznáva, že v duchu znižovania škôd je potrebné presvedčiť fajčiarov, aby sa vzdali cigariet a dali šancu menej škodlivým alternatívam. S rozširujúcim sa sortimentom výrobkov si získava čoraz viac zákazníkov – najmä z ťažko dostupnej kategórie fajčiarov, ktorých orálny tabak nepresvedčil. Okrem toho v spoločnosti panuje všeobecný konsenzus, že bezpečnejšie alternatívy by sa mali prezentovať ako prostriedok na odvykanie od fajčenia, a štát v tomto smere zohráva svoju úlohu prostredníctvom informačných kampaní.

Rozšírenie ponuky alternatívnych produktov vo Švédsku viedlo aj k odstráneniu rodových rozdielov v ich používaní, najmä vo vekovej skupine 16 – 29 rokov. Počet žien užívajúcich tabakové výrobky sa za posledných 10 rokov znížil o 6,1 % a počet žien užívajúcich orálny tabak a nikotínové vrecúška sa zvýšil o 3,5 %. V roku 2020 používalo nikotínové vrecúška a elektronické cigarety 9,7 % žien v porovnaní s 5,4 % mužov. 8 % žien a 5 % mužov používalo elektronické cigarety denne.

Sila rozumných a komplexných právnych predpisov

Posledným, ale nesmierne dôležitým kúskom skladačky je samotná zdravotná legislatíva, ktorá je založená na komplexnej súdržnosti a už spomínanom otvorenom prístupe k menej rizikovým alternatívam, ako je snus, nikotínové vrecúška, zahrievaný tabak a elektronické cigarety. Švédi si ich môžu kúpiť online aj v kamenných obchodoch, bez extrémnych zákazov a obmedzení pre tabakové spoločnosti, ktoré ich predávajú. To prispieva k ich všeobecnej známosti a obľúbenosti.

Osobitnou kapitolou je spotrebná daň na tento typ výrobkov. Alternatívne výrobky sú vo všeobecnosti ľahšie dostupné za prijateľnejšie ceny, čo úzko súvisí so sadzbou spotrebnej dane. Zahrievaný tabak je zdanený len 36 % štandardnej spotrebnej dane uvalenej na bežné cigarety a na nikotínové vrecúška dokonca len 8 %. Ide o logiku založenú na posúdení rizika a prístupe k znižovaniu škôd. Čím je výrobok menej škodlivý, tým je sadzba nižšia.

Uvedené dôvody, prečo je Švédsko v oblasti kontroly tabaku na čele celého sveta, sú len tie najdôležitejšie, ktorými by sa mali inšpirovať aj ostatné krajiny. Globálna nezisková organizácia Health Diplomats v rámci svojej kampane Švédsko bez dymu 2023 sformulovala na základe švédskych skúseností plán šiestich krokov, ktorý môže slúžiť ako návod. Jeho znenie je nasledovné:

1. Prísne legislatívne oddelenie horľavých a nehorľavých foriem tabaku a nikotínu + vytvorenie dostatočnej siete podpory pre fajčiarov, ktorí chcú prejsť z cigariet na nefajčiarske alternatívy.

2. Hierarchizácia rôznych tabakových a nikotínových výrobkov podľa miery rizika, ktorá spotrebiteľom poskytne podrobnejšie a presnejšie informácie, na základe ktorých sa môžu rozhodnúť.

3. Zabezpečenie čo najjednoduchšieho prístupu k alternatívam bez dymu (orálny tabak, nikotínové vrecúška, elektronické cigarety, zahrievaný tabak).

4. Celospoločenské vzdelávanie o alternatívach bez dymu s cieľom vykoreniť mýty a posilniť zastúpenie informácií založených na dôkazoch.

5. Ochota spotrebiteľov prijať bezdymové alternatívy za svoje, ktorú uľahčuje široká škála príchutí a koncentrácií nikotínu.

6. Dostupnosť bezdymových alternatív, ktorú možno dosiahnuť prelomením ekonomických bariér. Príkladom v tomto smere je spotrebná daň, ktorá by v ideálnom prípade mala byť v prípade alternatív výrazne nižšia ako v prípade bežných cigariet.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť