Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2023 07:00 | Správy | Politika
Foto

Krajniakov rodičovský dôchodok: Otec, ktorý ma mlátil, dostane peniaze! Občania chystajú žalobu

Odtajnili viac, ako je potrebné, a možno i viac, ako je legálne. S rodičovským dôchodkom dôchodcovia nezískali len peniaze navyše, ale aj informáciu o platoch svojich detí, čo nie každému musí byť príjemné.

Skupine občanov je to nepríjemné až natoľko, že podáva na Slovensko v súvislosti s rodičovským dôchodkom žalobu a namieta možné porušovanie smernice o ochrane osobných údajov GDPR.

Otvoriť galériu

Viacerí dôchodcovia v poslednom čase debatujú o výške platov svojich detí, o tom či im ich dieťa chce odoprieť rodičovský dôchodok, alebo ide len o chybu na strane úradov. Vyplácanie rodičovských príspevkov na základe výšky platov potomkov otvorilo Pandorinu skrinku a ukázalo sa, že nie každému musí byť príjemné, ak sa jeho rodičia dozvedia o jeho platových pomeroch. Podľa poslanca SaS Petra Cmoreja, ktorý na fakt upozornil, sa dotknutí občania už v tejto veci obrátili na Úrad na ochranu osobných údajov z dôvodu možného porušenia smernice GDPR, a pripravujú aj hromadnú žalobu proti Slovenskej republike za spôsobenú nemajetkovú ujmu.

„Jeden z občanov, ktorý sa pridal k žalobe, mi napísal: ´Otec, ktorý ma mlátil, teraz dostane peniaze, a ešte aj vie výšku môjho zárobku.´ Zachytil som aj príhodu o tom, ako prišlo istému dôchodcovi rozhodnutie, no otvorila ho jeho manželka, a dozvedela sa z neho, že tento pán má dieťa, o ktorom nevedela,“ uviedol Cmorej.

Rodičovský dôchodok je idea exministra Milana Krajniaka, ktorý to presadil. Čo hovorí na výhrady? „Priamo v zákone bolo ustanovené, aby bolo možné vyplatiť rodičovský dôchodok, že sa dá použiť ten vymeriavací základ a na základe toho vystaviť rozhodnutie o rodičovskom dôchodku. Prečo to bolo dôležité - aby každý dôchodca, ktorý dostane rodičovský bonus, si mohol skontrolovať a preskúmať, či mu bol vyplatený správne, či náhodou ho Sociálna poisťovňa neukrátila, alebo mu nezabudla priznať nejaký nárok,“ povedal Krajniak. Pomáha si aj tým, že to by sa každé rozhodnutie o každom dôchodku mohlo dostať do nesprávnych rúk.


Je to komplexná otázka

Marek Benedik, advokát

Otvoriť galériu
Marek Benedik
Zdroj: anc

- V prvom rade je to dôkaz o tom, o aký nepremyslený predpis ide. Toto sa malo vyriešiť pred jeho prijatím. Je to samozrejme zásah do ochrany osobných údajov, pretože napríklad ak sa rodičia dozvedia o konkrétnych zárobkových pomeroch dieťaťa, môže to byť niekedy nepríjemné. Napríklad, keď sa bude rozhodovať o dedičstve, rodičia sa môžu rozhodnúť, že dedičstvo dajú niekomu inému, kto nie je tak dobre saturovaný. Otázka je, či sa to dalo urobiť aj inak, a síce tak, aby sa rodičia o príjmoch detí nedozvedeli. Potom vzniká ďalšia otázka, či takto konštruovaná dávka je vôbec prípustná, keď je jej dôsledkom to, že sa niekto dozvie o vašich príjmoch. V každom prípade ide o komplexnú otázku, pri riešení ktorej je potrebné zvážiť množstvo faktorov.
 

Mzda zamestnanca je osobným údajom

Róbert Bános, advokát

Otvoriť galériu

- Za osobné údaje sa považujú akékoľvek informácie týkajúce sa identifikovanej alebo identifikovateľnej fyzickej osoby. To znamená, že výška mzdy by sa sama o sebe nemala považovať za osobný údaj, avšak ak je tento údaj spojený s identifikačnými údajmi fyzickej osoby, v takom prípade by sa za osobný údaj považovať mala. Mzda zamestnanca je tak osobným údajom, na základe ktorého je možné identifikovať ekonomickú identitu zamestnanca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!