Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2023 00:00 | Nové Časy | Kulinárium

Takáto je história burgeru

Obľúbené jedlo Američanov sa stále viac stáva populárnym, aj u nás.

Určite ste si za ostatné roky všimli, že v mestách pribúdajú reštaurácie a bistrá, ktoré vo svojom menu ponúkajú burgre. Obľúbený pokrm Američanov získava popularitu aj na Slovensku. A takáto je jeho história podľa serveru History.com.

Korene hamburgeru siahajú do staroveku, no svoju modernú podobu nadobudol v Spojených štátoch. Hamburger je jedným z najobľúbenejších jedál na svete, pričom len v Spojených štátoch sa ho ročne naservíruje takmer 50 miliárd kusov. Hoci pomleté hovädzie mäso na žemli nie je technicky staršie ako 100 rokov, je súčasťou oveľa väčšej línie, ktorá spája amerických podnikateľov, vojakov z druhej svetovej vojny, nemeckých politických utečencov, stredovekých obchodníkov a neolitických farmárov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Základy sendviča z mletého hovädzieho mäsa boli položené s domestikáciou dobytka (v Mezopotámii asi pred 10 000 rokmi) a s rastom nemeckého Hamburgu ako nezávislého obchodného mesta v 12. storočí, kde boli obľúbené pochúťky z hovädzieho mäsa.

Preskočíme do roku 1848, keď politické revolúcie otriasli 39 štátmi Nemeckej konfederácie, čo podnietilo nárast nemeckého prisťahovalectva do Spojených štátov. S Nemcami prišli nemecké jedlá: v amerických mestách prekvitali pivné záhrady, zatiaľ čo mäsiari ponúkali celý rad tradičných mäsových úprav. Keďže Hamburg bol známy ako vývozca kvalitného hovädzieho mäsa, reštaurácie začali ponúkať nasekaný steak na „hamburský spôsob“.

James H. Salisbury v roku 1867 navrhol, že varené hovädzie karbonátky môžu byť rovnako chutné aj zdravé a na svete bol „Salisbury Steak“. Približne v rovnakom čase sa stali široko dostupné prvé obľúbené mlynčeky na mäso na domáce použitie, čím sa pripravila pôda pre explóziu ľahko dostupného mletého hovädzieho mäsa.

Zdá sa, že hamburger skočil z taniera na žemľu v posledných desaťročiach 19. storočia, hoci miesto tejto premeny je veľmi sporné. Nech už bol jeho pôvod akýkoľvek, burger na žemli si svoje prvé široké publikum našiel na Svetovej výstave v St. Louis v roku 1904, ktorá tiež predstavila miliónom Američanov nové jedlá od kornútkov vaflovej zmrzliny a cukrovej vaty až po arašidové maslo a ľadový čaj.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Hamburger by mohol zostať na horšom okraji americkej kuchyne, nebyť vízie Edgara „Billyho“ Ingrama a Waltera Andersona, ktorí otvorili svoju prvú reštauráciu White Castle v Kansase v roku 1921. White Castle čelila nízkej povesti hamburgerového mäsa tým, že sa stala baštou čistoty, zdravia a hygieny a považuje sa za prvý fast food v histórii. Návštevníci mohli na vlastné oči v otvorenej kuchyni vidieť, ako sa pripravujú ich hamburgery. Systém, ktorý zahŕňal mletie mäsa na mieste, fungoval dobre a bol inšpiráciou pre ďalšie národné hamburgerové reťazce založené v rokoch rozmachu po 2. svetovej vojne: McDonald's a In-N-Out Burger (oba založené v roku 1948), Burger King (1954) a Wendy's (1969). Pod vedením spoločnosti McDonald’s sa hamburger – a franšízované rýchle občerstvenie v americkom štýle – čoskoro rozšírili do celého sveta.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...