Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2023 12:17 | Správy | Politika

V Národnej rade je dusno: Šeliga Tarabovi nič nedaroval! Chce posilniť Žilinku?

Novela Trestného poriadku z dielne Tomáša Tarabu (nezaradený) je snahou zastaviť vyšetrovania, neprimeraným spôsobom posilniť generálneho prokurátora Maroša Žilinku a pokusom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyhlásil to poslanec Juraj Šeliga počas štvrtkovej diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR k navrhovanej legislatíve. Taraba hovorí, že jeho návrh rieši iba to, aby sa na Slovensku vyšetrovalo zákonne.

Návrhom sa môžu podľa Šeligu sťažiť vyšetrovania najzávažnejších trestných činov tak, že prokurátori nebudú mať šancu podať žalobu na súd. Myslí si, že návrh sa tvári ako snaha ochrániť zákonnosť, no v skutočnosti ide o snahu rozvrátiť právny štát. "Verím, že všetci rozumní poslanci sa k tomu postavia tak, že toto je rozvrat právneho štátu a maximálne posilňovanie Maroša Žilinku alebo posilňovanie obvinených v kauze Očistec," povedal Šeliga. Akékoľvek chyby, ktoré urobí prokurátor, vyšetrovateľ či sudca, nemôžu byť podľa neho zámienkou na zbúranie systému a zničenie ÚŠP.

Ak zákon definitívne prejde, Šeliga sľubuje apel na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby ho nepodpísala. Ak by v prípade jej vetovania poslanci opätovne schválili zákon, poslanci okolo Šeligu sa chcú obrátiť na Ústavný súd SR. "Tento návrh zákona nemá iný cieľ ako fakticky zmariť možnosť podávať žaloby," doplnil.

Taraba v rozprave povedal, že úlohou paragrafu 363 Trestného poriadku nie je rušiť trestné stíhania. Koncipovaný bol ako inštitút, ktorý dokáže vyhodnotiť nezákonnosť v prípade, ak prokuratúra nevykonáva činnosť s Ústavou SR, Trestným poriadkom alebo keď sa porušuje právo na obhajobu. Prokuratúra má byť podľa neho strážcom toho, aby proces prebehol v súlade so zákonom. "Nikto by nemal stáť nad zákonom, ani generálny prokurátor, ani špeciálny prokurátor," povedal Taraba s tým, že nikto by nemal byť ani perzekvovaný.


Navrhuje, aby mal generálny prokurátor časovú lehotu, kedy má o podnetoch rozhodnúť, a tiež aby mal právo sa k spisu dostať. Navrhol tiež, aby v období, keď sa má preskúmavať porušenie práv ľudí, by nemalo dochádzať k žiadnemu ďalšiemu procesnému postupu konaní na súd.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico potvrdil, že poslanci jeho strany sú pripravení návrh podporiť. Nemá námietky voči existencii ÚŠP, Špecializovaného trestného súdu či Národnej kriminálnej agentúry. "Nikto z nás nemá záujem nič rušiť ani meniť," povedal na tlačovej konferencii. Kritizuje však personálne obsadenie týchto inštitúcií. Dodal tiež, že posledné tri roky sa zneužívalo trestné právo.

Sme rodina takisto podporí návrh v prvom čítaní. Predseda poslaneckého klubu Peter Pčolinský povedal, že pokiaľ si generálny prokurátor vyžiada spis, nemôže sa stať, aby ho podriadený orgán odmietol vydať. O tom je podľa neho návrh Tarabu. Odmietol, že by sa vďaka novele blokovalo vyšetrovanie káuz.

Návrh je útokom na spravodlivosť a právny štát, tvrdí predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka. Cieľom novely je podľa neho posilniť postavenie generálneho prokurátora a oslabiť právomoci špeciálnej prokuratúry. "Už dnes disponuje generálny prokurátor takmer neobmedzenou mocou a naše skúsenosti dokazujú, že ju nehanebne nadužíva v prospech obvinených, a to aj v najvážnejších a spoločensky významných kauzách," uviedol v stanovisku PS s tým, že generálny prokurátor neraz vďaka paragrafu 363 supluje úlohu súdov. V prípade prijatia Tarabovho návrhu by podľa PS mohol generálny prokurátor po novom tiež blokovať podávanie žalôb na súd, napríklad zo strany špeciálnej prokuratúry.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo