Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2023 14:58 | Správy | Domáce správy

OĽANO viní za ústavnú krízu prezidentku: Matovič vyzýva hlavu štátu, aby prijala zodpovednosť

O kauze dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana nemal mlčať len Eduard Heger. Podľa hnutia OĽANO kauzu okrem dočasne povereného premiéra "tutlala" aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Predstavitelia hnutia to uviedli na nedeľňajšom brífingu pred Prezidentským palácom, od hlavy štátu očakávajú vyvodenie zodpovednosti.

"Pani prezidentky sa chceme opýtať, či nekonala preto, lebo pravou rukou ministra Vlčana bol priamo človek z Progresívneho Slovenska Martin Ondráš," uviedol líder hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý meno ministrovho poradcu spomenul aj pri pripomenutí niektorých káuz agrorezortu.

Matovič sa nazdáva, že tak ako politickú zodpovednosť prijal dočasne poverený premiér, mala by osobnú zodpovednosť vyvodiť aj hlava štátu. "Vyzývam ju, aby verejne vysvetlila, prečo túto kauzu tutlala," povedal Matovič.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš doplnil, že na klientelizmus v prostredí vedenia agrorezortu upozorňovali. "Naše hlasy boli nevypočuté," zdôraznil.

Predstavitelia OĽANO takisto zopakovali, že nevidia dôvod na zmenu termínu predčasných parlamentných volieb. Prítomný dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec tiež vyhlásil, že si po páde vlády uplatní poslanecký mandát.

Ondráš v reakcii, ktorú TASR zaslali z ministerstva pôdohospodárstva, vysvetlil, že prezidentku osobne nepozná a nikdy s ňou nekomunikoval. Dodal, že Matovič zavádza len preto, aby odvrátil pozornosť od vlastných zlyhaní pri riadení štátu. "S pokorou som prijal ponuku ministra Vlčana a som presvedčený, že rezort pod jeho vedením urobil za dva roky pre sektor viac než mnoho jeho predchodcov za štyri roky," uviedol Ondráš s tým, že v rezorte naprávali aj škody po Vlčanovom predchodcovi na poste ministra Jánovi Mičovskom. Ondráš dodal, že na rezort nastúpil na priamu žiadosť jedného zo zakladajúcich členov OĽANO a stal sa členom poradného zboru Mičovského, následne bol poradcom Vlčana. Deklaroval, že v júli 2021 požiadal predsedníctvo PS o pozastavenie členstva, čo stále trvá.

Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to v nedeľu. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie a menej riskantné než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?