Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2023 17:28 | Správy | Zahraničné správy

Srbský prezident po masových streľbách prišiel s drastickým návrhom: Obnoví sa v krajine trest smrti?

Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok uviedol, že tamojšej premiérke Ane Brnabičovej navrhol opätovné zavedenie trestu smrti v súvislosti s dvoma masovými streľbami, ktoré si v Srbsku za dva dni vyžiadali 17 obetí a 20 zranených, uviedol spravodajský web Danas. rs.

Vučič to povedal na piatkovej mimoriadnej tlačovej konferencii po ďalšej streľbe pri Meste Mladenovac. "Dnes ráno som premiérke navrhol, aby sme sa vrátili k trestu smrti. Oni sú však proti tomu, lebo by sme popri Bielorusku boli jediní v Európe," podotkol s tým, že predtým sa aj on vyslovil proti trestu smrti, čo v súčasnosti "horko oľutoval".

Pri streľbe, ku ktorej došlo vo štvrtok krátko pred polnocou pri Mladenovci v obciach Dubona a Šepšin, zahynulo osem osôb, z toho najmladšia obeť mala iba 15 rokov, informovali tamojšie médiá. Zranenia utrpelo 14 ľudí, pričom stav najmenej dvoch z nich je kritický.

Páchateľ (21) sa pokúsil utiecť; uniesol dokonca taxikára, ktorého prinútil, aby ho odviezol do domu svojho strýka pri meste Kragujevac, kde ho polícia po niekoľkých hodinách aj zadržala. Počas vypočúvania opakovane deklaroval, že motívom jeho činu bolo "znevažovanie", čo viackrát zopakoval, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností.

Vučič na piatkovej tlačovej konferencii tiež uviedol, že páchateľ mal v čase útoku na sebe tričko s nacistickým motívom. Srbský prezident zároveň vyhlásil, že v súvislosti s najnovšími incidentmi je v krajine potrebné zaviesť opatrenia, ktoré prinesú výsledky. Ohlásil okrem iných nasadenie 1200 ďalších policajtov na školách, zaistenie väčšej bezpečnosti vo vzdelávacích zariadeniach, konfiškáciu zbraní a obrovské pokuty. Tamojšiemu ministerstvu vnútra zároveň nariadil, aby všetky osoby, ktoré majú zbrane v nelegálnej držbe, ich počas nasledujúceho mesiaca odovzdali, v opačnom prípade budú nasledovať "brutálne sankcie".

V Srbsku je pritom od dnes až do nedele v platnosti štátny smútok v súvislosti s prvou masovou streľbou, ku ktorej došlo na základnej škole v centre Belehradu. Trinásťročný žiak školy Kosta K. tam zastrelil osem spolužiakov – sedem dievčat a jedného chlapca – a zranil ďalších šesť detí a učiteľku. Ako motív svojho činu polícii uviedol, že bol zo strany spolužiakov vystavený šikane. Čiernohorský premiér Dritan Abazovič medzitým v piatok uviedol, že jeho krajina v súvislosti s udalosťami v Srbsku vyhlási na nedeľu deň štátneho smútku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku