Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2023 00:00 | Nové Časy | Financie

Zlato je stále dobrou investíciou

Vo svete investovania existuje málo istôt. Jednou z nich, aspoň z dlhodobého hľadiska, je investovanie do zlata. Cena zlata opäť vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za 13 mesiacov.

Nedávny kolaps Silicon Valley a Signature Bank vyvolal obavy o stav bankového systému. Výsledkom je, že akcie bánk prudko klesajú a mnohí ľudia sa obávajú, ako bezpečne sú ich peniaze v banke. A zlato je investíciou, ktorej sa darí. Cena zlata vzrástla na burze v Londýne o 0,5 % na 2030,34 USD (1855,89 eura) za uncu (31,1 g) po tom, ako sa v predchádzajúcom dni zvýšila nad hranicou 2000 USD za uncu, prvýkrát od marca 2022. Cena žltého kovu sa tak približuje k svojmu historickému maximu 2075,47 USD za uncu, ktorú dosiahla v auguste 2020.

Rastú okamžité ceny zlata aj dôvera investorov v toto aktívum. Vzrástli aj ceny zlatých mincí a zlatých prútov, čím sa zlato stalo obzvlášť atraktívnym pre ľudí, ktorí chcú chrániť ich peniaze. Zlato je rozumná investícia z mnohých dôvodov. Je to dobré zabezpečenie proti inflácii, pretože má tendenciu držať si svoju hodnotu v priebehu času napriek výkyvom na trhu. Je to tiež dobrý spôsob, ako diverzifikovať svoje portfólio, čo minimalizuje vaše straty v časoch ekonomickej neistoty. Historicky bolo zlato považované za bezpečný prístav pre investorov a v dnešnej neistote na trhu je bezpečnosť rovnako dôležitá ako kedykoľvek predtým.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Fyzické zlato je likvidnejšie ako akcie a dlhopisy. Inými slovami, je jednoduchšia výmena za hotovosť, čo môže byť dôležité v ťažkých ekonomických časoch, ak sa snažíte udržať nad vodou. Môžete si kúpiť fyzické zlato vo forme prútov alebo mincí. Majte na pamäti, že na uskladnenie fyzického zlata musíte mať bezpečné úložisko.

Fondy obchodované na burze (ETF) a podielové fondy sú združené investičné fondy, ktoré poskytujú jednoduchý prístup na trh so zlatom. Nie je potrebné skúmať jednotlivé spoločnosti ťažiace zlato, do ktorých by ste mohli investovať; správca fondu robí prácu za vás. Vo všeobecnosti sú ETF lepšou voľbou, ak hľadáte daňové výhody a praktickú kontrolu nad vašou investíciou a špecializovanú expozíciu. Podielové fondy sú zvyčajne lepšie, ak chcete pravidelne investovať a uprednostňujete pasívnu správu a nižšie riziko.

Aký typ investície do zlata si vyberiete, závisí od vašich osobných preferencií. Je tu však jedna vec, ktorá platí bez ohľadu na váš výber: Vo finančnom prostredí, ktoré je také nestabilné, ako je to dnešné, sú bezpečné investície, ako je zlato, šikovným spôsobom, ako ochrániť vašu finančnú budúcnosť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!