Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2023 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Maťo Ďurinda spomína na kariéru aj zosnulého kolegu Dubána († 38): Jeho smrť bola neopísateľný šok!

Tublatanka je na hudobnej scéne neuveriteľných 40 rokov, počas ktorých priniesla megahity ako Pravda víťazí, Žeravé znamenie osudu, Láska, drž ma nad hladinou, Šlabikár, Skúsime to cez vesmír, Matka či Dnes.

Napriek tomu, že Dodo skvele zapadol do kapely, teraz uplynie 20 rokov od jeho tragického a dobrovoľného odchodu z tohto sveta. Rozhodol sa tak pred koncertom. Ako si na tento čierny deň Tublatanky spomínate po dvoch desaťročiach?

Bolo to veľmi smutné, mali sme odohrať koncert a na ňom pokrstiť výberové CD Zlatá Tublatanka, 20 rockov, kde boli nahrávky aj s Dodom. Dlho nechodil, odkrútili sme zvukovú skúšku bez neho. Mysleli sme si, že je na ceste z Budapešti, kde bol deň predtým, ale namiesto Doda prišla polícia a povedali nám, že skočil z okna na piatom poschodí z bytu, ktorý mal prenajatý. Ten šok, ktorý sme prežívali, sa nedá ani opísať, koncert sme zrušili a mali sme ho ísť identifikovať. Šiel tam Ďuro Topor, bohužiaľ potvrdil, že je to Dodo. Tento veselý človek, skvelý parťák, ktorého sme mali radi pre jeho srdečnosť, a vynikajúci spevák sa takto rozhodol opustiť tento svet. Často na neho spomíname, hlavne na jeho príhody. Napríklad, dokázal sa pohádať aj s televízorom, keď sa mu nepáčilo, čo tam hovorili. A tak po ňom vždy hádzal čiapku. Raz ju asi desaťkrát hodil v priebehu niekoľkých minút počas politickej relácie, ktorá sa mu nepáčila. Spomínam si, ako bol u nás v byte na obede s mojimi rodičmi. A tí si ho veľmi obľúbili, lebo bol srdečný a úprimný. To bolo pre mňa znamenie, že sme si Doda do skupiny dobre vybrali.

Po jeho odchode ste ostali znova ako trojica v Tublatanke, naozaj ste ani na moment neuvažovali prijať niekoho štvrtého?

Nie, toto nám nenapadlo už viac ani na sekundu. Definitívne sme sa ustálili v trojici, sme plne vyťažení, páči sa nám zvuk v trojici aj aranžmány, o ktoré sa statám s Ďurom. Máme ich vystavané, aby boli priamočiare a úderné. Vrátim sa ešte k Dodovi, nedávno som počúval nahrávky s ním a pripomenul som si jednu jeho pieseň - Najkrajšie ženy sveta z albumu Znovuzrodenie. Spieva tam: „Najkrajšie ženy sveta chodia okolo nás...“ Dodo tým myslel slovenské ženy. Želal by som si, aby tú pieseň verejnosť poznala. Dodo nenaspieval len legendárnu Vráť trochu lásky medzi nás, ale aj pieseň o našich krásnych ženách a mnohé ďalšie svojím výnimočným hlasom.
 

Na Doda sme si zaspomínali, vráťme sa do súčasnosti – 40 rokov Tublatanky oslavujete koncertmi, veľkými stretnutiami s fanúšikmi, ale aj novým albumom s názvom Uprostred chaosu. Čo nám o ňom poviete?

Myslím, že názov je výstižný. Chaos nás obklopuje aj doma na Slovensku takmer vo všetkých oblastiach života. Ale v chaose sa zmieta takmer celý svet - covid, zemetrasenia, padajú vlády, násilnosti, ľudia demonštrujú, vraždia, všade je inflácia, vojny vo svete. A hrozná, krvavá vojna u našich susedov na Ukrajine. Veľmi smutné. V refréne piesne Uprostred chaosu sa spieva „Mám toho dosť, takto viac nie“ a naozaj je toho všetkého dosť. Titulnú skladbu otextovala moja manželka Mirka a spolupracoval som s ňou aj na viacerých ďalších piesňach. Považujem ju za veľmi dobrú autorku piesní. Dve pesničky napísal Ďuro Topor, otextovala ich moja manželka. Jedna pieseň je rocková balada, druhá je melodická, rýchla a voláme ju severská, lebo má zvuk severského rocku. Pieseň s názvom V pevnosti lží považujem za jednu z najkrajších na novom albume a tú celú autorsky urobila Mirka, za čo jej ďakujem. Album Uprostred chaosu so svojimi pätnástimi piesňami vyjde aj pre milovníkov gramofónov na 2LP vinylovej platni.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Anna Ölvecká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!