Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2023 18:45 | Správy | Domáce správy

Každý pacient s Parkinsonom by mal navštíviť tohto špecialistu: Inak môže dôjsť k vážnym problémom

Každý pacient s Parkinsonovou chorobou by mal navštíviť logopéda. Okrem poruchy reči totiž môže diagnostikovať aj poruchu prehĺtania.

"Oba symptómy výrazne znižujú kvalitu života pacientov a porucha prehĺtania môže život pacientov aj ohrozovať," uviedla pre TASR logopedička Bianka Hrnčiarová z Neurologického oddelenia Fakultnej nemocnice Trnava.

Upozornila, že neliečená porucha prehĺtania môže spôsobovať závažné komplikácie. "Narúša sa jednak efektívnosť, ale aj bezpečnosť prehĺtania. Pacient sa v dôsledku toho nedokáže dostatočne najesť alebo napiť a začína neprimerane chudnúť. Narušenie zároveň vedie k závažným a život ohrozujúcim komplikáciám, ako sú aspiračná pneumónia, malnutrícia a dehydratácia," vysvetlila. Práve preto je podľa nej dôležité cielene vyhľadávať rizikových pacientov, aby bolo možné včas zasiahnuť.

Logopéd sa pri skríningovom vyšetrení snaží zistiť, či je u pacienta prítomné riziko aspirácie, teda vdychovania stravy a tekutín do dolných dýchacích ciest. "Môže sa to prejaviť kašľaním, zmenou hlasu po prehltnutí alebo pocitom, že v hrdle niečo zostáva," ozrejmila logopedička. Skríning pozostáva z anamnestických otázok týkajúcich sa prehĺtania, aktuálnej hmotnosti a stravovania a Testu prehĺtania vody.

"Ak pacient skríningom neprejde, je objednaný na endoskopické vyšetrenie prehĺtania, na základe ktorého je možné presne popísať narušenie a zvoliť aj vhodné terapeutické techniky," doplnila. Porucha prehĺtania je podľa jej slov prítomná u štyroch z piatich pacientov. "A to aj napriek tomu, že pri vyšetrení nereferujú žiadne ťažkosti," dodala.

Okrem toho logopéd s osobami s Parkinsonom pracuje aj na spomínanej poruche reči tzv. dysartrii. Prejavuje sa slabým, zachrípnutým hlasom, nepresnou artikuláciou, zrýchleným tempom reči a monotónnou rečovou produkciou. "Pacientom od minulého roka poskytujeme aj novú terapiu, vďaka ktorej dokážu svoje stratené rečové schopnosti získať späť. Terapia je komplexná, zameriava sa aj na jazykové schopnosti a kogníciu, ktoré pri Parkinsonovej chorobe taktiež bývajú narušené," priblížila Hrnčiarová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
Ilustračné foto
Čo chystá Čína?! Stačil pohľad na nebo a ľudia ostali ako obarení
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí
máj 2023: Latrínu minulý rok sfúkol do doliny silný vietor.
Foto
Turistická ikona Tatier: Legendárna latrína bude opäť stáť na svojom mieste!
Poznáte autorov týchto obrazov?
Dediči Leonarda da Vinciho chcú Monu Lisu: Zmizne z Louvru?! Z reakcie úradov odpadnete