Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Prečo Budvar čoraz viac spolupracuje s malými remeselnými pivovarmi? Odpoveď vás riadne prekvapí

Český národný pivovar Budějovický Budvar už štvrtý rok ukazuje, že viac ako k veľkým priemyselným pivovarom patrí k tým remeselným.

A to napriek tomu, že s kapacitou výroby 1,8 milióna hektolitrov piva by hravo dokázal pokryť produkciu všetkých malých remeselných pivovarov na Slovensku a v Českej republike zároveň. Čo ho potom s malými remeselnými pivovarmi spája?

Remeselné pivovary začali vznikať nielen preto, že sa vstupom veľkých nadnárodných hráčov zmenil spôsob, ako vo veľkých objemoch varia obľúbené ležiaky, no zároveň našim pivárom pravidelne prinášajú rôzne svetové štýly piva. Na Slovensku patria medzi najpopulárnejšie zvrchu kvasené pivá typu IPA, porter, bitter alebo ALE (ejl). Napriek tomu, že Budweiser Budvar objemom výroby patrí medzi najväčšie české pivovary, radí sa medzi posledné veľké, ktoré si ctia poctivé remeselné postupy. Kdekoľvek na svete si Budweiser Budvar Original kúpite, máte istotu, že ho uvarili výhradne iba v Českých Budějoviciach, z vody z vlastných artézskych studní, celých hlávok žateckého chmeľu a moravského sladu. Zároveň ho pivovar necháva ležať celých 90 dní. A práve tento poctivý tradičný spôsob varenia, pri ktorom sa pivo nevyrába z priemyselných granulátov, nepridávajú sa do neho rôzne aditíva chuti a neurýchľuje sa jeho zrenie, Budvar spája s malými remeselnými pivovarmi. Tie v posledných rokoch zažívajú obrovský boom, i keď ich zbrzdila pandémia.

Remeselné pivovary majú podstatne viac možností experimentovať, skúšať a vymýšľať nové receptúry. To veľké pivovary limituje. „Budvar je veľký pivovar, ktorý ctí zásady remeselnej výroby piva, no zároveň je technologicky zariadený na výrobu ležiaka. Pri tvorbe limitovaných edícií iných pivných štýlov sme veľmi obmedzení, môžeme si ich dovoliť len zriedka a vždy len s väčšou či menšou mierou improvizácie," vysvetľuje Aleš Dvořák, obchodný sládok Budvaru. Aj preto presadil, aby Budweiser Budvar podporoval malé pivovary a každý rok si spoločne uvarili zaujímavé limitované špeciály.

Otvoriť galériu
Zdroj: Budweiser Budvar

„Budweiser Budvar poskytuje malým pivovarom vzácne kvasinky, zázemie, skúsenosti i distribučnú a marketingovú podporu. Nám to naopak dáva skôr duchovný rozmer. Ukazuje to, že v Budvare nestojíme bokom od moderného vývoja a tým, že podporujeme pivnú rozmanitosť, šírime slávu a radosť z poctivého piva. A, samozrejme, nás to aj baví," vysvetľuje Aleš Dvořák.

A ako si vyberá pivovary na spoluprácu? „Obchádzam pivné festivaly a navštevujem malé pivovary. Keď ma niečo zaujme, urobím si obraz, či pivovar varí dobré pivá a je technicky na úrovni, a potom ich sládkovi obvykle navrhnem spoluprácu. Často sa v pivovarskej komunite aj stretávame a vyvŕbi sa to samo."

Otvoriť galériu
Zdroj: Budweiser Budvar

Budweiser Budvar tak od roku 2019 spolupracoval s Nachmelenou opicou, pivovarmi Cobolis, Obora, Antoš, Permon, Volt, Sibeeria a mnohými ďalšími. Vďaka spolupráci  minipivovar a Budvar spoja to najlepšie z nich a prezentujú uvarenú limitku na pivnom festivale. Aktuálne bude na slovenskom výčape tmavý porter Black Jack, ktorý vznikol v pivovare Sibeeria. A akú limitku ochutnáte nabudúce? Zoznámte sa s pivným štýlom NEIPA s názvom Pop Up, ktoré vzniklo v spolupráci Budvaru s minipivovarom Pioneer Beer!

Otvoriť galériu
Zdroj: Budweiser Budvar

Black Jack, spoločné pivo Budvaru a pivovaru Sibeeria bude patriť medzi najväčšie špeciality na Salóne piva v Bratislave

Budvar sa nedávno pustil do varenia limitky Black Jack s pivovarom Sibeeria. A prečo práve Sibeeria? „Pretože Sibeeria vie variť veľmi dobré tmavé pivá. Black Jack sme predstavili počas zimy a pivári ho od nás dostali na zahriatie namiesto vareného vína," smeje sa Aleš Dvořák a pokračuje: „Chceli sme si vyskúšať, ako naši zákazníci zareagujú na pomerne extrémne, veľmi silné pivo."

Black Jack je silné 8% pivo v štýle Imperial Black Porter, ktoré dozrievalo na kakaových bôboch. Tie mu ešte zvýraznili čokoládový nádych. Sládkovia do piva netradične pridali červené korenie, ktoré mu dodáva jemný ovocný nádych. „Tá štipka červeného korenia bol môj nápad," dodáva Aleš. Black Jack ponúkne ešte jednu nevšednú špecialitu - nebojte sa ho nechať v pohári zľahka zohriať, so stúpajúcou teplotou nápoja sa otvárajú ďalšie a ďalšie vône a chute.

Na Salóne piva, ktorý sa uskutoční od 19. do 21. apríla v Starej Tržnici v Bratislave, bude mať Budvar svoj stánok zaslúžene medzi ostatnými remeselnými pivovarmi. Limitku Black Jack od oboch sládkov môžete ochutnať v spoločnom stánku Budvar a Sibeeria. Doplnia ju tradičné špeciality z Českých Budějovíc - Budweiser Budvar Kroužek, horký ležiak Budvar 33, Budvar Tmavý ležiak, Budvar Nealko a Punk IPA od Brewdogu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!