Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Trápia vás hnačky? Možno máte znečistený vodovod

Mávate bolesti brucha, hlavy či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome.

Čo všetko sa nachádza vo vodovodných potrubiach a ako ich čistiť, vysvetľuje pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý bude 22. marca, Tomáš Sleziak, konateľ spoločnosti COMPREX-WILSEKO, ktorá sa špecializuje na patentované ekologické čistenie vodovodných rozvodov.

Ekologickému čisteniu vodovodných potrubí sa venujete takmer dekádu. Aké nečistoty sa tam najčastejšie nachádzajú?

V potrubiach sú tri druhy znečistení: mechanické nečistoty ako usadeniny vo forme pieskov, ílov, štrkov, ďalej biologické nečistoty, medzi ktoré patria rôzne baktérie, vírusy a riasy. Treťou skupinou sú chemické nečistoty, ktoré sú najčastejšou súčasťou zanesených potrubí, ako oxidy železa, vápnika, horčíka či mangánu.

Ktoré z týchto nečistôt sú najnebezpečnejšie pre ľudské zdravie?

Pre ľudské zdravie sú najnepríjemnejšie práve premnožené baktérie a vírusy. Baktérie, ktoré sa nachádzajú vo vodovodnom systéme a spôsobujú najväčšie problémy, sú legionella*, koliformné baktérie** (Escherichia coli) a pseudomonas***. Tieto baktérie môžu spôsobiť problémy so zažívaním, s dýchacou sústavou či so srdcovo-cievnym systémom. Čo sa týka zažívacích problémov, koliformné baktérie spôsobujú hnačky, pri pľúcnych problémoch ide o rôzne pľúcne plesne. Legionella si vie tiež „sadnúť“ na pľúca a na celý dýchací aparát.

Kde je legionella najrozšírenejšia?

Z našich skúseností a meraní sa najmä v Bratislave nachádzalo veľké množstvo legionelly v objektoch, ktoré sa relatívne málo používajú, alebo sú veľmi rozsiahle. Vtedy sa nestíha minúť objem teplej vody, ktorá je pripravená. Práve to je ideálne prostredie pre legionellu, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v zásobníkoch a rozvodoch teplej vody.

Otvoriť galériu

Dajú sa tieto nečistoty nejako odstrániť, alebo je potrebné vymeniť celé potrubie?

Áno, dajú sa vyčistiť. Používame unikátny ekologický systém čistenia COMPREX®, ktorý je patentovaný v rámci celej Európy a nepoužíva žiadne chemikálie či iné prísady. Pracuje šetrne k akýmkoľvek typom potrubí iba na báze pulzného tlaku a malého množstva vody. Ľudia sa tak môžu dostať k zdravotne neškodnej pitnej vode bez usadenín v rozvodoch veľmi rýchlo. Tento unikátny spôsob totiž šetrí nielen prírodné zdroje, ľudské zdravie, peniaze, ale aj čas – denne dokáže vyčistiť 1,5 kilometra potrubia.

Sú viac znečistené staršie potrubia?

Nie je to pravidlom. Napríklad íly a piesky sa najčastejšie vyskytujú v starších potrubiach alebo v nových potrubiach, kde nebol dostatočne dodržaný technologický postup, napríklad pri rôznych výkopoch.

Biologické znečistenia sa vyskytujú aj v nových, aj v starých rozvodoch vody. Záleží na tom, aký čas prebehol od kolaudácie objektu, ako dlho sa voda používa, prípadne nepoužíva a akým spôsobom je pripravovaný ohrev teplej vody.

Výmena potrubia nie je nutnosťou. Kvalitný proces čistenia dokáže odstrániť väčšinu mechanických, chemických a biologických nečistôt do niekoľkých hodín.

Ako často odporúčate prečistiť vodovody?

Pravidelné a správne čistenie vodovodného potrubia chráni nielen zdravie, ale aj peňaženku. Odporúčam, aby bytovky, rodinné domy, bytové komplexy, podnikateľské centrá dbali na to, aby bola pravidelne kontrolovaná voda. To znamená, aby si nechávali robiť komplexné rozbory vody, na ktoré náklady nie sú vysoké, pohybujú sa v stovkách eur. Čistenie vodovodných potrubí odporúčame robiť na základe výsledkov rozborov vody.

Štandardne čistíme potrubia v objektoch každých päť rokov, respektíve po piatich rokoch používania. Potrubia v nových budovách by podľa normy STN 806-4 vždy po inštalácii a novej inštalácii, alebo po inštalácii a úprave, mali byť prepláchnuté a dezinfikované. O tejto dezinfekcii sa následne vystavuje protokol, ktorý sa spolu s protokolom o rozbore vody dodáva k stavebnému konaniu.

V prípade bytoviek či bytových komplexov má význam, aby si dal jeden byt vyčistiť vodovod?

Nie, samotný byt nestačí. Pri čisteniach vodovodných potrubí v bytovkách je najoptimálnejšie čistiť systém od päty objektu. To znamená od vodomeru studenej vody objektu, aby sme vyčistili celú budovu.

Ako zistím, že mám zanesené potrubie, bez rozboru vody?

Dobrým ukazovateľom je napríklad tlak vody. Keď sa v potrubí nachádzajú mechanické nečistoty, tak tie postupne zmenšujú priemer potrubia. Potom začínajú domácnosti mať problémy s tlakom vody. Následne majú problém so zanášaním, znečistením a znehodnotením konečných spotrebičov – práčok, umývačiek riadu a vodovodných batérií. Najväčší problém je s nánosom, tzv. biofilmom, lebo sa v ňom nachádzajú baktérie, ktoré sa držia na zanesených stenách potrubí.

Otvoriť galériu

Ako môžeme problémy s baktériami vyriešiť?

Vždy po preplachu potrubia, ktorý vykonávame, automaticky nasleduje dezinfekcia a po dezinfekcii môžeme urobiť aj rozbory vody. Preplach potrubia WILSEKO je robený pulzom a vodou, pri preplachu nepoužívame žiadne chemikálie ani zbytočne veľa vody. Dokonca ani majitelia domov postavených v 30. rokoch alebo 40. rokoch sa nemusia báť prasknutia potrubia. Štandardne čistíme tlakom, na ktorý je potrubný systém nastavený. To znamená, pokiaľ je systém pripravený na 3 bary, tak nikdy neprekračujeme túto hranicu.

Aká je cena za vyčistenie vodovodného potrubia v rodinnom dome?

Chceme byť cenovo dostupní pre majiteľov rodinných domov, ale aj pre veľkých zákazníkov, ako sú mestá, obce alebo priemyselné objekty ako nákupné centrá, továrne či elektrárne. Pri rodinných domoch sa priemerne náklady na čistenie potrubia pohybujú v stovkách eur. V prípade panelákov alebo bytových komplexov sa náklady pohybujú v tisíckach eur.

Pozn.: * legionella – Legionella je rod patogénnych baktérií čeľade Legionellaceae, spôsobujúci tzv. chorobu legionárov či miernejšiu pontiacku horúčku. Najviac infekcií spôsobuje druh Legionella pneumophila, ktorá postihuje hlavne dýchacie cesty. Legionella sa obyčajne vyskytuje a množí v usadeninách v teplovodných potrubiach, bojleroch a klimatizáciách. K nákaze dochádza vdýchnutím infikovaného aerosólu do pľúc. Zdroj: https://legionella.sk/

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii