Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2023 00:01 | Nové Časy | Cestovanie

Idete na dovolenku autom? Pred cestou určite skontrolujte toto

Korona zmenila cestovateľské návyky a mnohí z nás chtiac-nechtiac znovuobjavili čaro cestovania autom. Máte to v pláne aj tento rok? Poriadne si vášho tátoša preverte.

Ako sa vraví, dobre namazaný stroj funguje. Váš štvorkolesový miláčik si však vyžaduje oveľa viac ako iba pravidelnú výmenu oleja. Obzvlášť, ak sa v ňom chystáte na ďaleké cesty. Nič nepokazí dovolenku tak, ako pokazené auto, porucha, ktorej sa dalo predchádzať. Viete, na čo sa zamerať, aby ste si ušetrili peniaze i nervy?

Batéria

Autobatéria je srdcom každého automobilu. Aby tĺklo tak, ako má, musí byť v top stave. Majte na pamäti, že jej životnosť je približne tri až štyri roky. Ak je staršia, je na čase ju vymeniť, o to viac, ak auto pri štartovaní protestuje. Alebo si ju, minimálne, aspoň preventívne dobite.

Pneumatiky

Problémy s pneumatikami sú jednou z najčastejších príčin porúch auta na dovolenke. Dá sa im pritom predchádzať. Preverte si stav dezénu a celkový vzhľad pneumatík. Niečo sa vám nezdá? Vymeňte ich. Nikdy necestujte s opotrebovanými pneumatikami, ohrozujete nielen seba, ale aj iných ľudí na cestách. A nezabudnite, rezerva je nutnosť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Brzdy

Zostaňme pri kolesách a posvieťme si aj na brzdy. Niektorí z nás na ne šliapu viac, ako je nutné, čím ich opotrebúvame. Myslíme tým to, keď nebrzdíme podraďovaním motorom, ale miesto toho neustále stláčame pedál. Deje sa tak najmä pri dlhom tiahlom klesaní. Platničky sa vedia opotrebovať skôr, než by ste sa nazdali. Dajte si brzdový systém skontrolovať v servise.

Kvapaliny

Pozor nielen na olej, ale i zvyšné prevádzkové kvapaliny. Najmä tú chladiacu. Skontrolujte, či váš chladič nie je príliš špinavý, napríklad od listov a prachu. Počas teplých dní sa motory prehrievajú, o to viac, ak práve cestujete po horskom priesmyku. Dostatok kvapaliny v systéme je nevyhnutnosťou, do zásoby ju majte vždy i v aute. Preverte aj stav brzdovej kvapaliny a hodiť sa bude aj voda do ostrekovačov.

Klimatizácia

V horúcich dňoch nám pomáha nielen prežiť bez ujmy v rozhorúčenom aute, ale zlepšuje aj koncentráciu pri šoférovaní. Dajte si ju doplniť a vyčistiť, aby fungovala, ako má a nemnožili sa v jej systéme baktérie.

Stierače

Zlá viditeľnosť, najmä počas dažďa, ale i vtedy, ak máte špinavé čelné sklo napríklad od hmyzu, je veľmi nebezpečná. O to viac, ak cestujete aj počas noci. Skontrolujte si aj stav stieračov. Ak nestierajú, ale tekutinu iba rozotierajú, je na čase vymeniť gumičky. Nepodceňte to. Stoja pár eur, no ušetriť vám môžu oveľa viac, aj život.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena