Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2023 00:00 | Nové Časy | Cestovanie

Hor sa na hrad! Slovensko je veľmoc pevností

Malá krajina v srdci Európy svetovou veľmocou? Ak ide o naše hrady, je to tak. Romantické pevnosti a ich zrúcaniny nám závidí celý svet. Spoznajte ich aj vy.

Zdobia nedostupné bralá, sú ukryté v húštinách lesov a lemujú cesty naprieč celou krajinou. Ak váhate, kam tento rok vycestovať, vydajte sa po stopách dávnych panovníkov a dajte si roadtrip po našich hradoch. Neobanujete.

Krása na každom rohu

Mnoho cestovateľských bedekrov zo zahraničia odporúča návštevu našej krajiny nielen pre majestátne Vysoké Tatry. Esom v rukáve sú aj naše čarokrásne hrady. Niektoré zdroje dokonca tvrdia, že v počte hradov na jedného obyvateľa sme svetovou veľmocou. Toto tvrdenie oficiálne štatistiky zatiaľ nepotvrdili, avšak jedno je isté. Náš rozsiahly horský reliéf si v minulosti vyžadoval výstavbu početných hradov. Chránili dôležité obchodné cesty, bránili pred nájazdmi nepriateľov. Podľa odhadov ich tu kedysi stálo až 180. Dnes si môžete vybrať návštevu 25 zachovaných pevností a až 90 zrúcanín. Predstavujeme vám päť tipov na také, ktoré by ste pri potulkách Slovenskom rozhodne mali navštíviť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Hrad Lednica

Nachádza sa na západnom Slovensku. Hrad Lednica sa týči na brale nad rovnomennou obcou. Kedysi ako pohraničný hrad strážil hranicu Uhorska. Hoci je to zrúcanina, vtiahne vás svojou energiou. Do hradných palácov sa dostanete jedinečným, do skaly vytesaným tunelom, ktorý má 12 metrov. Keď vystúpite na vrchol brala, očaria vás jedinečné výhľady.

Čachtický hrad

O krvavej grófke, ktorá tomuto hradu vládla, počul snáď každý. Tajomný hrad v Malých Karpatoch je vďaka Báthoryčke známy ďaleko za hranicami našej krajiny. Okrem mrazivej legendy a zaujímavej histórie hradu vás pevnosť vtiahne aj prekrásnym prostredím a výhľadmi na okolitú krajinu.

Trenčiansky hrad

Hrad pána Váhu i Tatier, ako Matúša Čáka prezývali, je bezpochyby dominantou Považia. Prekrásna pevnosť patrí medi naše najväčšie hrady a pýši sa tým, že v minulosti nebol nikdy dobytý. Výhľad z dominantnej veže s viac ako 80 schodmi je jednou z najväčších atrakcií tohto miesta. Pôsobivá je však aj milostná legenda o studni na dolnom hrade. Podľa povesti ju do hradnej skaly vykopal Turek Omar pre svoju snúbenicu Fatimu.

Viniansky hrad

Na východe Slovenska, vo Vihorlatských vrchoch pri obci Vinné, leží ďalšia lákavá zrúcanina, ktorá vás doslova presunie do minulosti. Privítajú vás ľudia oblečení v stredovekých odevoch, pozriete si tradičné remeslá ako kováčstvo či kamenárstvo. Nachádza sa tu aj Kaplnka svätej Margity Antiochijskej, ale aj replika stredovekého šliapacieho výťahu a ešte omnoho viac.

Spišský hrad

Známa spišská pamiatka, zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, sa týči nad obcou Spišské Podhradie. Je to jeden z najnavštevovanejších a najväčších hradov nielen u nás, ale v celej strednej Európe. Konajú sa tu rozličné kultúrne akcie, no i bez nich bude návšteva hradu nezabudnuteľným zážitkom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí