Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Vďaka Lidlu získa Slovensko ročne takmer 1,6 miliardy eur

Lidl pomáha tvoriť lepšie zajtrajšky! Hoci zažívame náročné časy a ekonomika je v červených číslach, sú tu aj dobré správy.

Nová socioekonomická štúdia spoločnosti Mazars, vypracovaná pre Lidl, ukázala, že obchodný reťazec prináša Slovensku ročne takmer 1,6 miliardy eur. To sú viac ako tri percentá celkového štátneho rozpočtu pre tento rok.

Viacero inovatívnych a zodpovedných firiem využíva medzinárodné rámce, aby dokázali posúdiť, aké ekonomické dopady majú na krajinu a regióny, v ktorých pôsobia. Medzi ne rozhodne patrí aj Lidl. Prinášať na pulty čerstvé, kvalitné a cenovo dostupné potraviny, nie je totiž jedinou prioritou obľúbeného obchodného reťazca.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Spoločenská zodpovednosť

Jeho existencia na Slovensku má okrem miliárd spokojných zákazníkov aj vyšší rozmer. Už viackrát sme boli svedkami toho, ako sa cez rôzne projekty reťazec snaží skvalitňovať životné prostredie, zaujíma sa o spoločnosť a snaží sa ju svojimi investíciami nepretržite zlepšovať. Keďže má Lidl naprieč celým Slovenskom 162 prosperujúcich predajní s viac ako 6 500 zamestnancami, jeho priaznivý dopad na slovenskú ekonomiku je každému jasný, no teraz to experti z audítorskej spoločnosti Mazars na Slovensku aj vyčíslili. A výsledky sú šokujúce. Vďaka Lidlu získa Slovensko ročne takmer 1,6 miliardy eur. To je takmer 1,6 miliardy eur pre lepší život nás všetkých. A to sa počíta!

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Z jednej miliardy ešte viac

Zhmotniť v predstavách takú vysokú sumu môže byť náročné. Pozrieme sa na to optikou, ako by sa za tieto financie mohlo Slovensko zmeniť k lepšiemu. Za miliardu eur by sa dokázali vybudovať tri celkom nové nemocnice či postaviť 1054 nových telocviční a takýto obnos peňazí by dokázal vybaviť zdravotníctvo 1217 novými CT prístrojmi. To však nie je všetko. Keďže podľa odborníkov z Mazars má každé euro platieb v Lidli potenciál vygenerovať ďalších 58 centov pre Slovensko, celková ekonomická hodnota, ktorú obľúbený obchodník za rok 2021 krajine pod Tatrami priniesol, je 1,58 miliardy eur! Presne toľko by stálo vybudovanie 81 kilometrov novej diaľnice a totožná suma tvorila celkové výdavky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za rok 2021. Za 1,6 miliardy by sme tiež dokázali uspokojiť ročné náklady na vzdelávanie 7-násobku maturantov alebo 1,7-násobku vysokoškolákov v Slovenskej republike.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Benefity pre všetkých

Ekonomický vplyv spoločnosti Lidl na slovenské hospodárstvo je naozaj veľký. Z jeho obchodnej činnosti profitujú komunity, privátny sektor, mestá a štát, ale v neposlednom rade aj neziskové organizácie či najmenej rozvinutú regióny. Premenené na drobné, aj z týchto peňazí sa budujú napríklad nové škôlky, rekonštruujú cesty, financujú sa zelené riešenia a mnoho ďalšieho. Benefity prítomnosti Lidlu na našom trhu skrátka v konečnom dôsledku pociťujeme my všetci.

Ako na to prišli?

Dosahy pôsobenia firiem na ekonomiku a hospodárstvo sa dajú vypočítať. Experti zo spoločnosti Mazars na Slovensku na to použili rámec pre nefinančné reportovanie Global Reporting Initiative a Leontievovú produkčnú funkciu. Ak vám tieto ekonomické pojmy nič nehovoria, netrápte sa. Dôležitý je hlavne výsledok výpočtu, a to ekonomická hodnota, ktorá smeruje od obľúbeného obchodníka Lidl do hospodárstva a v konečnom dôsledku do našich domácností.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Najmenej rozvinuté okresy

Z pôsobenia Lidl a jeho 162 predajní na Slovensku profituje viac ako 95 percent okresov na Slovensku. Aj tie, ktoré sa podľa Štatistického úradu umiestňujú v kategórii najmenej rozvinuté. Aktuálne je ich 20 a spoločnosť Lidl až v 18-tich z nich poskytuje financie nielen privátnemu sektoru, ale aj rôznym komunitám a snaží sa tak prispieť k zmierneniu regionálnych rozdielov v rámci krajiny, ktoré sú dlhodobo jedným z najväčších problémov Slovenska. V obchodnom roku 2021 tak išlo do najmenej rozvinutých okresov vyše 30 miliónov eur a napríklad v takom okrese Levoča hodnota vytvorená spoločnosťou Lidl prevyšuje úroveň štátnej podpory. A to už je naozaj čo povedať. Lidl je pre Slovákov skrátka spoľahlivý partner na ceste k lepším zajtrajškom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!