Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2014 13:00 | Správy | Domáce správy

Hedvigu Malinovú obžalovali: Päť rokov v base za krivú výpoveď?!

To, o čom sa už dlhšie špekulovalo, sa stalo skutočnosťou! Prípad Hedvigy Malinovej-Žákovej pôjde po takmer ôsmich rokoch pred súd.

Generálna prokuratúra Hedvigu obžalovala z prečinu krivej výpovede a prísahy, za čo jej podľa trestného zákona hrozí až päť rokov v base! Jej právny zástupca považuje konanie prokuratúry za právnu šikanu.

Generálna prokuratúra bývalú študentku Malinovú obžalovala v súvislosti s prípadom z roku 2006, pri ktorom ju mali surovo zbiť dvaja muži. Obžalobu podanú na Okresný súd v Nitre potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal dňa 2. 4. 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu Ž. M. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy,“ uviedla.

 

Očakávala som to. My sme tieto indície už mali v januári tohto roku, ale na takéto stavy si zvyknúť neviem. Sedem rokov som v permanentnom strese a rozhodne to mojej rodine neprospieva, vyjadrila sa Hedviga tesne po oznámení verdiktu z prokuratúry. Narážala pritom na informácie, ktoré zaznievali z prostredia generálnej prokuratúry tesne po preštudovaní vyšetrovacieho spisu. Podľa jej právnika Romana Kvasnicu už vtedy bol zarazený, keď mu prokurátorka hneď na začiatku povedala, že vec bude postúpená na súd.

Malinovej advokát Roman Kvasnica sa o obžalobe dozvedel z médií. Z vývoja kauzy je pobúrený. „Doteraz Hedvige nikto nepovedal, v čom mala konkrétne klamať. Dnes, keď si budú pozerať spravodajstvo dvaja útočníci, ktorí ju prepadli, tak sa budú môcť usmievať. Z obete trestného činu je obžalovaný niekto bez toho, aby vedel, čoho sa dopustil,“ povedal znechutene. Zároveň má pocit, že s podaním obžaloby sa vyčkávalo, kým nebude po prezidentských voľbách. „Najviac ma mrzí, že týmto všetkým je lynčovaná celá Hedvigina rodina,“ dodal.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Lucia Žitňanská je z rozhodnutia generálnej prokuratúry sklamaná a obžalobu nevníma ako dobrý signál spravodlivosti. „To konanie trvá neuveriteľne dlho. Je zrejmé, že po takom dlhom čase už nie je vlastne ani možné zistiť úplnú pravdu,“ vyhlásila Žitňanská. Prípad mal byť podľa nej už dávno zastavený.

Rovnako aj Aliancia Fair-play považuje za šokujúce, že prokuratúra podáva obžalobu na Malinovú po zbabranom policajnom vyšetrovaní, pochybných lekárskych posudkoch a podozreniach z porušovania základných ľudských práv“, namiesto toho, aby sa ospravedlnila. „V demokratickom štáte by mala byť prokuratúra zárukou nezávislosti a dodržiavania vlády práva. Generálna prokuratúra svojím postupom v tomto prípade výrazne podkopáva vieru občanov v právny štát,“ uviedol Pavol Lacko z Aliancie Fair-play.

Vývoj prípadu

Útok

Hedvigu Malinovú mali podľa jej slov v Nitre napadnúť 25. augusta 2006 dvaja muži, lebo hovorila po maďarsky. Na bezprostrednej fotografii mala Hedviga zakrvavenú tvár. Na jej tričku bol nápis: Maďari za Dunai, ktorý mali napísať útočníci.

Tlačovka

Vtedajší i súčasný minister vnútra Robert Kaliňák informoval 12. septembra 2006 na tlačovej konferencii, že Hedviga podľa polície útok predstierala. Na stretnutí s novinármi prezentoval konkrétne dôkazy svojich tvrdení, nechýbalo ani tričko Hedvigy.

Obvinenie

V máji 2007 polícia obvinila Malinovú z krivej výpovede. Hedviga trvala na svojej verzii, že po útoku vypovedala pod nátlakom policajtov, ktorí ju mali nútiť, aby priznala, že si útok vymyslela. Lekársky posudok o Malinovej vine jeho autori neskôr spochybnili.

Ospravedlnenie

Hedviga sa o pomoc v prípade obrátila aj na Európsky súd pre ľudské práva, kde zažalovala Slovensko za chyby vo vyšetrovaní. Vláda Ivety Radičovej sa s ňou dohodla v roku 2011, ospravedlnila sa jej a Malinová sa žaloby na súde zriekla.

Nekonečný

príbeh kauzy pokračoval po návrate Kaliňáka do ministerského kresla. Prokuratúra žiadala jej psychiatrické vyšetrenie. Keď sa naň dostavila, lekár ju odmietol prijať, lebo povedala, že vypovedá pod nátlakom. Hedviga prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Györu

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tasha Paige.
Priatelia ju varovali, ona neposlúchla: Žena odišla za neznámym mužom do Španielska, vrátila sa s 20-tisíc dolármi
Francúzska metropola bojuje s celomestským morom ploštíc.
Klimatická aktivistka vyčíňala v parížskom múzeu: Neuveríte, čím prelepila slávny Monetov obraz!
Rebecca Sharrock
Foto
Rebecca si pamätá, ako bola v maternici svojej mamy: Má to temnú stránku! Hovorí o prekliatí
2024. Stálica. Heidi dodnes patrí medzi najkrajšie ženy sveta.
Foto
Oslávenkyňa Heidi Klum: Sexici by tento vek tipoval málokto! Kto jej pomáha nestarnúť?
Foto
Végh je pred odvetou storočia vo forme: Zakázané látky?! Attila umlčal kritikov
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Rodičia, pozor! Na internete sa šíri ďalšia nebezpečná výzva: Hrozné, ako zle to môže skončiť
Na snímke Leoš Mareš
Foto
Leoš Mareš má zážitok na celý život: Na legendárnom mieste spolu so synom! FOTO, ktoré musíte vidieť
Marian Robinsonová sa dožila úctyhodného veku.
Barack Obama je s rodinou v slzách: Zomrela Marian Robinsonová, mama Michelle Obamovej († 86)
Petrovi Pellegrinimu bol oporou minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Je ROZHODNUTÉ! Delegáti nemuseli dlho uvažovať, novým predsedom Hlasu-SD sa stal ...
K incidentu došlo vo štvrtok okolo 16. hodiny.
Prekvapivý krok otca chlapca s kuklou na hlave: Budúcemu prezidentovi napísal ospravedlňujúci LIST!
Patrik dnes svoje zážitky berie ako školu života.
Bolestivá 13. komnata Patrika Hermana: Psychický nátlak a odchod z domu! Moderátor si prešiel peklom
Prezidentka Zuzana Čaputová počas osobnej audiencie s pápežom Františkom vo Vatikáne.
Aktualizované
Zuzana Čaputová sa na konci mandátu stretla so Svätým otcom: Slovákom nechal odkázať dôležitú správu!