Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2023 08:00 | Nové Časy | Financie
Sponzorované

Otec dvoch detí: Z plného zdravia a aktívneho športovca sa v štyridsiatke stal invalid

Peter Laurenčík prišiel do nemocnice načas, avšak počiatočná diagnóza znela dehydratácia. Následne dostal zápal mozgových blán. Až po takmer 15-tich hodinách uzavreli lekári Petrov stav ako náhlu cievnu mozgovú príhodu (NCMP).

Denno-denná rutina – rehabilitácia, hipoterapia, logopédia, akupunktúra. „Po nie veľmi dobrej prognóze som rád, že som prežil,“ hovorí Peter Laurenčík. „Ochrnul som na ľavú stranu tela, výrazne sa mi zhoršil zrak aj reč. Keďže sa cítim relatívne mlado, nepodľahol som a ešte v roku 2014, kedy som NCMP dostal, som začal usilovne pracovať na zlepšení môjho zdravotného stavu.“

Peter sa lieči v medzinárodnom rehabilitačnom centre, ktoré sa špecializuje na liečbu pacientov s neurologickými poruchami pohybu, ADELI Medical Center v Piešťanoch. „Začal som s každodennými rehabilitáciami, absolvoval som akupunktúrnu terapiu, hydroterapiu, logopédiu, hipoterapiu,“ opisuje svoju liečbu Peter.

Otvoriť galériu

Ďalšie pády a návrat k invalidnému vozíku

„Stalo sa to presne po roku rehabilitácií. Spadol som v kúpeľni na dlažbu a odlomil v krčku bedrový kĺb na ľavej nohe, ktorú som práve rehabilitoval. Ihneď ma operovali a zoskrutkovali kĺb. Znova som zostal na invalidnom vozíku a na úplnom začiatku s rehabilitáciami,“ spomína na nie veľmi príjemné obdobie Peter. To však nebol koniec. O rok neskôr nasledoval ďalší pád. „V roku 2016 som opäť spadol na ochrnutú ľavú stranu a ľavý bedrový kĺb. Kĺb síce vydržal, no nebol som schopný chodiť a znova som potreboval invalidný vozík. Tentokrát, našťastie, iba na mesiac.“

Veľké fyzické a psychické vypätie, ale aj obrovské finančné náklady

Peter pravidelne absolvuje pobyty v ADELI Medical Centre od apríla 2018, kde navštevuje aj hyperbarickú komoru. Každý pobyt má viditeľne pozitívne účinky. „Väčšinu mojich terapií si musím hradiť z vlastných prostriedkov, čo je veľmi nákladné,“ hovorí Peter a dodáva: „Terapia v ADELI mi dosť pomohla. Pre zlepšenie zdravia a mojich schopností by som mal ďalej pokračovať. Doposiaľ som si hradil rehabilitáciu samostatne, ale moje finančné prostriedky sa mojou invaliditou výrazne obmedzili. Snažím sa získavať financie na túto nákladnú terapiu aj formou prosby o darovanie 2 % z daní,“ uzatvára Peter.

Otvoriť galériu

2 % pomáhajú pacientom zlepšovať kvalitu ich života

S hradením vysokých nákladov na liečbu pacientov s neurologickým znevýhodnením významne pomáha Nadácia ADELI zriadená pri ADELI rehabilitačnom centre. Vo svojom portfóliu má stovky príbehov pacientov od tých najmenších batoliatok až po dospelých ľudí ako Peter. Práca v nadácii je v prvom rade o pomoci, zlepšovaní „niečoho“. V tomto prípade o pomoci ľuďom, ktorí sa ocitli z nejakého dôvodu v ťažkej situácii z dôvodu straty zdravia. Je to veľmi pestrá a rôznorodá práca a so širokospektrálnym záberom.

„U nás je vždy v centre pozornosti človek, pacient, a to taký, ktorému osud nadelil veľmi ťažký náklad v podobe stratenej mobility, samoobslužnosti, komunikácie. A preto okrem financovania liečby je výrazným prvkom pomoci psychická podpora, sociálne začlenenie a eliminovanie izolácie, do ktorej sa človek na invalidnom vozíku často dostáva,“ hovorí riaditeľka Nadácie ADELI, Ing. Zuzana Cyprichová. „Každý deň pozorne počúvam príbehy pacientov a vždy ma premkne pocit, že toto sa snáď nedá uniesť,“ dodáva Ing. Cyprichová.

Otvoriť galériu

Ako prestavať rodinný a pracovný život?

Človeku sa zmení život z minúty na minútu. „Samostatná kapitola sú maminky, bojovníčky, silné ženy, ktorým osud nadelil bremeno najväčšie – postihnuté dieťa a strach, čo bude, keď tu ony nebudú. Často ide o následok ťažkého, či predčasného pôrodu, ale aj o raritné genetické ochorenia,“ hovorí Zuzana Cyprichová.

Financie z 2 % si klienti nadácie zbierajú aj sami. Tak sa dostavuje väčší efekt. Využijú ich na financovanie svojej liečby. „Naši pacienti zbierajú peniaze na liečbu z 2 % daní  na svoje individuálne zriadené kontá v nadácii často po veľmi drobných sumách. Sú to často viac ako 30 centimetrové hŕby tlačív, ktoré nám prinesú osobne do nadácie, aby sme pripísali výsledok ich úsilia na konkrétneho pacienta,“ hovorí Zuzana o smerovaní 2 % z daní.

„Nealokované peniaze, to sú tie, ktoré nadácia získa mimo peňazí viazaných na konkrétnych pacientov, investujeme počas roka do rôznych projektov pre našich pacientov,“ vysvetľuje Zuzana a dodáva: „Aby sa cítili lepšie, aby nestratili vieru v seba a v to, že stále môže byť život krásny. My v Nadácii ADELI chceme, aby život našich pacientov napriek stratám a ranám osudu priniesol aj niečo nové, hodnotné a vzrušujúce. Aby stále, aj napriek ranám osudu, mal cveng a stálo za to žiť.“

Otvoriť galériu

Život už nebude, taký aký bol, ale bude taký, aký nebol

Výrok Petra Laurenčíka sa stal pre ľudí v ADELI akousi výzvou. Fyzioterapeuti, lekári, logopédi, zamestnanci centra, ako aj nadácie, všetci to vedia, no napriek tomu neúnavne bojujú za zlepšenie stavu ich pacientov. Robia maximum pre to, aby sa ich život výrazne zlepšil. Často je ťažké zistiť, kto komu dodáva viac nálady a pozitívnej energie. Či pacient fyzioterapeutovi, ktorý mu cez bolesť pomáha, alebo fyzioterapeut pacientovi, ktorý sa napriek bolesti na neho usmieva.

Nasmerovať svoje 2 % z daní je jednoduché. Stačí vypísať tlačivo, či vyplniť riadok v daňovom priznaní.

Vďaka 2 % sa realizuje až 80 % neurorehabilitácie v ADELI. Napriek tomu každý rok stovky podnikateľov a zamestnancov nechajú svoje 2 % z dane bez mihnutia oka prepadnúť. „Koľkí ľudia, keby to tak nebolo, by sa prebrali z kómy, povedali prvé slovo po ťažkej nehode či porážke, koľkí by sa postavili z invalidných vozíkov, zvýšili svoju samoobslužnosť, koľko detí by sme podporili v oneskorenom vývoji, či pomohli ľuďom s postcovidovým syndrómom,“ zamýšľa sa Zuzana.

Jedine Slovensko dáva tú výsadu občanom, aby časť zaplatených daní, ktoré inak smerujú štátu, presmerovali podľa vlastného rozhodnutia tam, kde chcú pomôcť. Všetko, čo musíme urobiť, je vyplniť správny riadok v daňovom priznaní, či zaniesť dve tlačivá s údajmi o prijímateľovi.

Darujte svoje 2 % Nadácii ADELI.
Údaje o prijímateľovi: Nadácia ADELI, IČO 42400970.

Do 31. 3. prijíma daňový úrad tlačivá, ktoré je možné si stiahnuť aj na webe nadácie.

„Sú ľudia, tu celkom blízko nás, ktorým to zmení život,“ uzatvára Zuzana Cyprichová, riaditeľka a správkyňa Nadácie ADELI.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv