Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2023 13:28 | Správy

Naď má jasný názor na to, kto by mal rozhodnúť o migoch: Zúčastní sa na prípadnej diskusii?

O poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine by mal rozhodnúť uznesením parlament, nie vláda. Myslí si to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Je to aj v súlade s odporúčaním dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý hovorí o lepšej právnej istote. Podľa slov rezortu obrany bude vláda o darovaní stíhačiek rokovať až po jeho schválení v parlamente.

Šéf rezortu obrany opätovne potvrdil, že ak bude zvolaná mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k tejto téme, zúčastní sa na nej. "Neviem, či sa poslanci k tomu uznesú, aby bola, alebo nebola, ja budem pripravený prísť," reagoval Naď na otázku, či bude k stíhačkám tento štvrtok (2. 3.) zvolaná schôdza parlamentu. Bola by podľa neho škoda, keby si Slovensko nechalo lietadlá, ktoré už nevyužije. Vylúčil však, že by sa mal vojenskou pomocou Ukrajine zaoberať vládny kabinet už v stredu (1. 3.).

 

"Vláda bude rokovať o darovaní stíhacích lietadiel MiG-29 Ukrajine po tom, ako bude mať jasné stanovisko od poslancov NR SR. Ak poslanci vyjadria vôľu stáť na strane Ukrajiny a pomôcť jej vyradenými stíhačkami, v tom prípade sa otázkou začnú adekvátne zaoberať aj vládni predstavitelia," doplnila pre TASR hovorkyňa rezortu obrany hovorkyňa Martina Kakaščíková.

Karas je v tejto súvislosti presvedčený, že by rozhodnutie mohla prijať aj vláda. Z dôvodu právnej istoty je však podľa neho lepšie, aby uznesenie prijal parlament. "Plne rešpektujem, že vo veci bude rozhodovať národná rada. Je to v súlade s mojím názorom aj odporúčaním," doplnil Karas.

Čo sa týka podpory darovania stíhačiek Ukrajine, podľa Naďa by mohli byť za aj bývalí koaliční partneri vrátane SaS. Keďže boli splnené podmienky mimoparlamentného Hlasu-SD, verí aj v podporu jeho poslancov.

K téme stíhačiek inicioval opozičný Smer-SD opäť mimoriadnu schôdzu NR SR, ani v utorok však parlament nebol uznášaniaschopný. Schôdzu inicioval Smer-SD. Chcel presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Poslanci pripomenuli, že vláde bola vyslovená nedôvera a nemá preto kompetencie rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, medzi ktoré patrí i poskytnutie stíhačiek. Odovzdanie stíhačiek je podľa Smeru-SD v rozpore s Ústavou SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia